Gasilska solidarnost ne pozna meja

Prostovoljno gasilsko društvo Košana je opremljeno gasilsko vozilo, ki ga košanski gasilci ne uporabljajo več, poklonilo črnogorskim gasilcem iz društva Boka v občini Tivat. “Veseli smo, da smo lahko pomagali,” je zadovoljen predsednik PGD Košana Danijel Boštjančič, ki je v dobrodelni akciji združil tudi ostala društva iz postojnske gasilske zveze.

Košanski gasilci so vozilo črnogorskemu društvu Boka  predali v 
Parku vojaške zgodovine Pivka, ki je od prihoda podmornice 
nosilec slovensko-črnogorskega prijateljstva.  Foto: Arhiv PVZ
Košanski gasilci so vozilo črnogorskemu društvu Boka predali v Parku vojaške zgodovine Pivka, ki je od prihoda podmornice nosilec slovensko-črnogorskega prijateljstva.  Foto: Arhiv PVZ

PIVKA > “Ko smo spremljali požare v Makedoniji, ki se jih sami zaradi različnih obveznosti nismo mogli udeležiti, smo razmišljali, kako bi lahko še drugače pomagali. V našem društvu smo ravno dali iz uporabe starejše gasilsko vozilo, zato smo se odločili, da ga doniramo,” pobudo za pomoč črnogorskim gasilcem razloži predsednik PGD Košana in pobudnik akcije Danijel Boštjančič, ki se je prek svojega strica v bistriškem balinarskem klubu v dobrodelni akciji povezal z gasilskim društvom Boka iz Črne gore.

“Ponudbe so se zelo razveselili, saj so gasilska društva v Črni gori slabo opremljena,” je povedal Boštjančič, ki je o donaciji obvestil tudi ostala društva iz postojnske gasilske zveze, ta pa so se nemudoma odzvala. “Tako smo zbrali še veliko odslužene opreme, od oblek, čevljev, pasov, dihalnih aparatov in podobnega, ki jih po evropskih normativih ne smemo več uporabljati, vendar pa so še uporabni.” Nekaj časa jim je vzelo le urejanje potrebne dokumentacije, saj so take donacije v tujino redke, je še povedal.

Košanski gasilci so podpredsedniku in poveljniku gasilskega društva Boka Igorju Petkoviću in Milivoju Vucetiću vozilo predali v Parku vojaške zgodovine, saj je ta vse od prihoda podmornice pred desetimi leti nosilec slovensko-črnogorskega prijateljstva. Prav v občini Tivat, od koder prihaja društvo Boka, je bila včasih tudi pomembna podmorniška baza, danes pa je tam Muzej pomorske dediščine. Možnosti za sodelovanje med muzeji in občinama ostajajo tako tudi v prihodnje, sta ob slovesni predaji ključev gasilskega vozila poudarila pivški župan Robert Smrdelj in direktor Parka Janko Boštjančič.


Najbolj brano