Koliko protiteles prepreči okužbo?

Že lani so nekateri slovenski laboratoriji začeli izvajati samoplačniške teste, ki pokažejo število protiteles v krvi pri prebolelih za covidom-19. A ocene o verodostojnosti teh testov so različne. Za kakšne teste gre in koliko so zanesljivi, pojasnjuje prof. dr. Roman Jerala z ljubljanskega Kemijskega inštituta.

Medicinsko osebje sežanskega zdravstvenega doma je že spomladi 
teste na protitelesa izvedlo v več kraških podjetjih.  Foto: Marica Uršič Zupan
Medicinsko osebje sežanskega zdravstvenega doma je že spomladi teste na protitelesa izvedlo v več kraških podjetjih.  Foto: Marica Uršič Zupan

SLOVENIJA > Teste izvajajo tudi nekateri laboratoriji na Primorskem. Stanejo od 23 do 30 evrov. V Sloveniji niso priznani kot potrdilo o prebolevnosti.

Prof. dr. Roman Jerala (foto: Žiga Živulović/BOBO)

O protitelesih

Prisotnost protiteles v krvi kaže, da je človek prišel v stik z virusom ali je bil cepljen. Test na protitelesa pa ne pokaže trenutne okužbe z virusom, zato ni primeren za skrajšanje odrejene karantene. Tudi v Sloveniji izvajajo laboratoriji tovrstne teste, ki pa se razlikujejo po namenu in metodah, s katerimi določajo protitelesa. Z nekaterimi določajo prisotnost celokupnih protiteles, z drugimi prisotnost posameznih razredov specifičnih imunoglobulinov, IgG, IgM in IgA.

Najpogosteje test na protitelesa proti proteinu S

Prof. dr. Roman Jerala, vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na ljubljanskem Kemijskem inštitutu, pravi, da gre za dve vrsti testov - prvi tip testa ugotavlja prebolelost in/ali učinek cepljenja, drugi pa le, ali je oseba v preteklosti bila okužena in je s tem razvila določeno mero odpornosti.

“Testi, ki jih enostavno izvajamo (naredijo jih v zdravstvenih laboratorijih) merijo protitelesa, usmerjena proti določenemu virusnemu proteinu. Protitelesa proti proteinu S (tako imenovani spike) lahko preprečijo vezavo virusa na človeške celice in ga s tem nevtralizirajo,” pojasnjuje znanstvenik. “Protitelesa proti proteinu S se razvijejo bodisi zaradi cepljenja bodisi zaradi okužbe.”

Štrukelj o protitelesih v krvi

Prof. dr. Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo, je za Radio Slovenija poudaril, da je vrednosti protiteles težko razlagati in da “za zdaj gotovo vemo le to, ali je nekdo prišel v stik z virusom ali ne. Ker virus sars-cov-2 poznamo šele kratek čas, še vedno ni znano, koliko časa bodo protitelesa v krvi prisotna, niti kdaj lahko gotovo govorimo o imunosti.”

Nevtralizacijski test bolj zanesljiv

Hkrati obstaja še druga vrsta testa: “Bolj zanesljiv glede zaščite je nevtralizacijski test, ki se izvaja samo v specializiranih laboratorijih, kjer lahko neposredno izmerimo sposobnost preprečitve vezave virusa na celice. Zato je takšen test precej dražji.”

Vendar je ob tem potrebna določena mera previdnosti, dodaja sogovornik. “Problem je v tem, da vsa protitelesa proti proteinu S ne povzročijo nevtralizacije, obstaja pa korelacija. Torej: čim več je protiteles, tem večja je verjetnost nevtralizacije. Dodaten problem pa je, da ne vemo zanesljivo, kakšna količina protiteles prepreči bolezen pri človeku.”

Potrdilo o prebolelosti

Potrdilo o prebolelosti pridobi oseba s pozitivnim PCR testom, ki velja 180 dni. Sindikat obrti in podjetništva Slovenije opozarja, da nekateri, ki so okužbo preboleli z blagimi simptomi in zato niso šli k zdravniku, ne morejo do potrdila o prebolelosti. Zato vladi predlagajo, da bi jim omogočila teste na protitelesa in pridobitev potrdila.

Za zdaj je namreč to že znano za opice, za človeka tovrstni testi še potekajo. “Zato strokovnjaki neradi predpišejo, koliko protiteles zadošča za zaščito.”

Protitelesa N nastanejo po okužbi

Kot opisuje strokovnjak, obstaja še ena vrsta testa, ki je drugačen. “Ta test meri protitelesa proti proteinu N. Ta protitelesa pa se razvijejo le pri okužbi, ker proteina N ni v cepivu.”

Zato z njim lahko dokažejo, ali je človek okužbo že prebolel. “Ta protitelesa nam ne koristijo za zaščito, so pa pokazatelj, če smo bili kdaj okuženi. Zato bi tak test lahko služil kot indikacija, da smo se z virusom srečali. Vendar bi težko določili, kdaj - ali pred tremi ali 13 meseci!”

Ni enotnih testov in ne enotnih mer
Kakšna je tista vsota protiteles v krvi, ki pokaže, ali je človek prebolel covid-19 in ali ima po polnem cepljenju dovolj protiteles? Strokovnjaki poudarjajo, da ni enotne številke oziroma vrednosti, ker so testi različni, prav tako proizvajalci in njihova navodila, pa tudi laboratoriji. Tudi prof. dr. Roman Jerala opozarja, da je največji problem različnost testov med proizvajalci. Tako bi tisti, ki prejmejo izvid, da je število njihovih protiteles 50, morali vedeti, da se podatek nanaša na enote IU/ml (koncentracijo protiteles v serumu). “Ta vrednost je ocenjena kot spodnja meja za zaščito, vendar pa to velja zelo na grobo, ker ne vemo natančno, kakšna koncentracija zares zaščiti. Pri cepljenih in prebolevnikih se te vrednosti bolj vrtijo okrog 1000, odvisno od posameznika in od tega, koliko časa je minilo od cepljenja in okužbe.” O tem je napisanih več strokovnih člankov. Tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) poudarja, da so vrednosti, ki jih dobijo s testiranjem, med seboj različne, ker so različni tudi tesati in proizvajalci. Zato enotnega števila, kaj je meja in kaj pomeni, ne morejo izpostaviti in tolmačiti.

Zakaj cepiti prebolevnike?

Kot je znano, stroka priporoča prebolevnikom še en odmerek cepiva. Zakaj? Jerala odgovarja: “Zato, ker dobimo pri cepljenju vsi enako standardizirano količino cepiva, pri prebolevnikih pa je večja raznolikost glede poteka bolezni in okužbe. To pa vpliva na količino protiteles in zaščito. Zato za prebolevnike priporočajo cepljenje, ki osveži imunski odziv in nas bolj zaščiti; zelo verjetno za dlje časa.”

Bodo tudi v Sloveniji kmalu priznali izvide o številu protiteles v krvi za pridobitev potrdila o prebolevnosti, kot to že velja v nekaj državah EU? “Žal ne vem, na kakšni stopnji so pravila glede priznavanja prebolevnikov.”

Na to vprašanje niti strokovni posvetovalni komisiji za obvladovanje epidemije in za cepljenje še nista posredovali odgovora.


Najbolj brano