Popravili bodo zid ob privezih

V prihodnjih dneh bodo delavci družbe Final Pasarič začeli obnavljati 500 metrov dotrajanega obalnega zidu komunalnih privezov v mandraču v Semedeli.

Zarjavela privezna rinka  se komaj še drži poškodovanega zidu. Foto: Nataša Hlaj
Zarjavela privezna rinka se komaj še drži poškodovanega zidu. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Pomorska inšpekcija je Marjetico Koper, ki upravlja mandrač Badaševica, v zadnjih letih trikrat opozorila, da je zid zaradi dotrajanosti nevaren za uporabnike. V poročilu so zapisali, da je zaščitni sloj betona okrog armature zidu deloma že odpadel, kombinacija poškodb pa lahko privede tudi do ogrožene stabilnosti obalnega zidu.

Potem ko so lani poleti iz razpokanega betona interventno odrezali nevarne jeklene palice, se bodo zdaj lotili celovite obnove zidu z obeh strani tega občinskega pristanišča. Delavci bodo med drugim odstranili nekakovosten in razpokan beton ter preveč poškodovane in korodirane armaturne palice. Vgraditi in postaviti bodo morali nove jeklene armature, ostale pa zaščititi in ojačati z antikorozijsko maso. Venec obalnega zidu bodo morali na novo preplastiti z betonom, ki ga bodo morali zaščititi s posebnim kemijskim utrjevalcem. Zdajšnje privezne rinke bodo morali odstraniti in vgraditi nove. Namestiti bodo morali še mornarske lestve iz nerjavečega jekla.

186.000

evrov bo stala obnova obalnega zidu

175

priveznih mest je v mandraču Badaševica

Dela bodo trajala približno šest mesecev, za naložbo pa so v občinskem proračunu zagotovili 186.000 evrov. Najemnike komunalnih privezov bo Marjetica Koper o delih in morebitnem začasnem umiku plovil obveščala sproti.


Najbolj brano