Ne smejo biti žarišča okužb

Kljub oceni o neprimernosti pogoja PCT za zdravstvene storitve in bolnike, ki morajo k zdravniku, so na sestanku Združenja zdravstvenih zavodov (ZZZ) sklenili, da bodo to določilo spoštovali, saj zdravstveni domovi ne smejo postati žarišča okužb.

 Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

SLOVENIJA > Po spletnem sestanku s predstavniki zdravstvenih domov so iz ZZZ sporočili: “Zdrabstveni domovi razumejo namen pogoja PCT kot zaščito prostora zdravstvene ustanove, tako zaposlenih kot obiskovalcev, saj ustanove ne smejo postati žarišča infekcij.”

Protokol sprejema bolnikov določa, da bodo “pri vstopu vseh uporabnikov v prostore zdravstvenih domov izvajalci zdravstvenih storitev preverjali izpolnjevanje pogoja PCT, kot to nalaga odlok. Vsem bolnikom, pri katerih je ogrožano življenje ali obstaja možnost za akutno poslabšanje zdravstvenega stanja, bodo omogočili dostop do zdravstvene storitve (ne glede na izpolnitev pogoja PCT) na podlagi predhodne strokovne triaže in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov”.

Hkrati zdravstveni domovi predlagajo, da odgovorni zagotovijo denar za izvajanje predhodnega HAGT testiranja za vse uporabnike, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT. Bi pa to testiranje veljalo samo za dostop do zdravstvenih storitev in ne za druge namene.

Izjema pri preverjanju PCT pogoja so testiranja in cepljenja, ki morajo ostati prosto dostopna vsem, ki te storitve uporabljajo in so ključne za obvladovanje epidemije.


Najbolj brano