Pogoj PCT za bolnike je nedopusten, stroka zahteva njegov umik

Zdravniki v osnovnem zdravstvu so zgroženi nad novim vladnim odlokom, ki za pregled bolnikov spet odreja PCT pogoj. To je nevarno in neskladno z ustavo, je včeraj v zahtevi po njegovi odpravi opozorilo Združenje zdravstvenih zavodov (ZZZ). Iz zdravstvenih domov sporočajo, da bodo še naprej delali po sistemu triaže kot doslej in da noben bolnik ne bo ostal pred zaprtimi vrati.

Glede na opredelitev izpolnjevanja PCT pogoja v  vladnem odloku 
je tudi vsako testiranje zdravstvena storitev, pri katerem je nujen 
PCT pogoj, opozarjajo zdravniki in  Združenje zdravstvenih zavodov.  Foto: Leo Caharija
Glede na opredelitev izpolnjevanja PCT pogoja v vladnem odloku je tudi vsako testiranje zdravstvena storitev, pri katerem je nujen PCT pogoj, opozarjajo zdravniki in Združenje zdravstvenih zavodov.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Ker se je triaža potrdila za dobro, ostajajo pri sedanjem načinu dela, sporočajo tudi iz primorskih zdravstvenih domov (ZD), ki hkrati z ostalimi od ZZZ zahtevajo ukrepanje.

Včeraj je na zahtevo ZZZ zdravstveno ministrstvo za popoldne najavilo sestanek na daljavo z vodstvi ZD in ZZZ. Direktor ZZZ Marjan Pintar je pred tem potrdil, da so naslovili ministrstvu zahtevo za umik tega določila v odloku. “Določilo je nezakonito in neskladno z ustavo. Le zakon lahko omeji dostop do zdravnika. Navsezadnje določilo zahteva pogoj PCT tudi za vse, ki se pridejo cepit, in vse, ki pridejo na testiranje, saj je vse to zdravstvena storitev! Zato zahtevamo umik določila.”

Nujni primer ni samo urgenca

Državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar je včeraj sporočil, da je PCT obvezen tudi za uporabnike zdravstvenih storitev, vendar lahko vsi z akutnim zdravstvenim problemom brez zadržkov poiščejo zdravstveno pomoč: “Tak človek bo na vstopni točki povedal, zaradi kakšne zdravstvene težave prihaja. Če bo ocenjeno, da to sodi med njune storitve, bo ta storitev opravljena. Nikakor to ne velja samo za urgenco.”

Vsak obisk je nujna storitev

“Noben bolnik sam ne zna in ne more oceniti, kako nujen primer je in mora zato čim prej do zdravnika,” poudarja strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak. “Zato je za nas vsak primer nujen, dokler bolnika ne pregleda in oceni zdravnik. Nihče se ne naroči brez vzroka,” dodaja direktorica novogoriškega ZD Petra Kokoravec, ki ji pritrjujeta direktorja ZD Ajdovščina Egon Stopar in ZD Piran Matjaž Krajnc.

Zato bodo delali kot doslej, s preizkušenim sistemom triaže. Zdravstveni delavci ne bodo kršili ustave, ki odreja, da nihče ne sme odkloniti pregleda in pomoči vsem, ki jo potrebujejo. Pričakujejo takojšen umik spornega določila. “Upam, da bo dodatno pojasnilo ministrstva, ki mora slediti, uporabno in prilagojeno delu v osnovnem zdravstvu, kjer se že dogaja, da nenujni primeri obremenjujejo urgence, nujni pa niti k osebnemu zdravniku pogosto ne gredo, kar je nevarno!” poudarja Krajnc.

PCT, nevaren in neživljenjski ukrep

Na včerajšnjem spletnem sestanku so predstavniki zdravstvenega ministrstva poudarjali, da je to določilo spisala in sprejela vlada, ne ministrstvo. Vsi ZD vedo, da je PCT pogoj za zdravstvene storitve neživljenjski in nevaren. Zato bodo delali po varnem sistemu triaže. Jih bodo pa obiskovali inšpektorji, so slišali. A opozarjajo, da je zakon na njihovi strani, ker je odredba v nasprotju z ustavo.

Egon Stopar domneva, da je določilo naravnano na bolnišnice, a poudarja, da mora vsak predpis upoštevati vse posebnosti na vseh ravneh zdravljenja, osnovno zdravstvo pa je temelj.

“Če sem jaz neumen, so anticepilci sebični!”

Necepljene poziva k cepljenju, saj epidemija narašča in dvomov, da covida-19 ni, ne bi smelo biti. “Le tako bo odpadlo lovljenje s PCT ukrepom. Tistim, ki mi očitajo, da sem neumen, ker sem se cepil, odgovarjam, da pa so oni, ker se nočejo cepiti, zelo sebični!”

Matjaž Krajnc

direktor ZD Piran

“Upam, da bo dodatno pojasnilo ministrstva, ki mora slediti, uporabno in prilagojeno delu v osnovnem zdravstvu, kjer se že dogaja, da nenujni primeri obremenjujejo urgence, nujni pa niti k osebnemu zdravniku pogosto ne gredo, kar je nevarno!”


Najbolj brano