Roman Jerala: “Tretji odmerek je koristen”

Ob razmahu četrtega vala epidemije strokovnjaki doma in po svetu priporočajo ljudem še tretji odmerek cepiva proti covidu-19, zlasti ostarelim, šibkim in kronično bolnim. Zdravstveni domovi (ZD) že zbirajo prijave, v večini domov ostarelih, tudi primorskih, stanovalce že tudi cepijo.

Roman Jerala s  Kemijskega inštituta Foto: STA
Roman Jerala s Kemijskega inštituta Foto: STA

SLOVENIJA > Tretji odmerek cepiva stroka svetuje šest mesecev po polnem cepljenju. Na cepljenje v mnogih cepilnih centrih se ni treba posebej naročiti, a v ZD tudi zbirajo prijave zainteresiranih. Že dober teden poteka cepljenje stanovalcev v domovih ostarelih, ki s cepljenjem soglašajo.

Zaradi koristi to cepljenje priporoča

Prof. dr. Roman Jerala, vodjo odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, ki sledi vsem novostim v zvezi s covidom-19 pravi, da je tretji odmerek koristen posebno za bolj ogrožene - starejše, kronične bolnike (s tem bi se zmanjšala verjetnost hujšega poteka bolezni) in slabše odporne, ko je slabši tudi imunski odziv na cepivo. “Koristen bi bil tudi za zaposlene v dejavnostih, kjer so v stiku z veliko ljudmi, še posebej z bolj ranljivimi (zdravstvo, socialno skrbstvo, šolstvo), ker dodatni odmerek zmanjša verjetnost okužbe in z njim možnost, da okužijo druge.”

Tretjič cepljeni

Po podatkih NIJZ je bilo do 9. septembra s tretjim odmerkom v Sloveniji cepljenih 726 oseb. Strokovna skupina za cepljenje priporoča ta odmerek z mRNA cepivi šest mesecev po polnem cepljenju. Izjema so osebe s presajenimi organi in težje imunsko oslabljeni, ki so lahko cepljeni prej.

Tretji odmerek svetuje več kot šest mesecev po drugem odmerku. Svetuje ga tudi cepljenim le z enim odmerkom cepiva (Janssen), “ker je s tem zaščita precej slabša za različico delta.” Kolikor mu je znano, “za delto ni prilagojenega cepiva, ker je nevtralizacija s protitelesi le nekoliko manjša kot proti izvirni različici.”

Nasploh cepljenje priporoča otrokom nad 12. letom starosti, “ker narašča tudi število okuženih hospitaliziranih otrok in število ljudi z dolgotrajnimi posledicami zaradi covida-19. S tem hkrati omejujemo širjenje okužbe med bližnje, na primer stare starše.”

Nova različica mi

Evropska agencija za zdravila (Ema) spremlja nove različice novega koronavirusa, tudi različico mi, ki bi lahko bila vzrok za zaskrbljenost, saj bi lahko bila bolj odporna na cepiva. Prvič so jo zaznali v Kolumbiji, za zdaj pa ni podatkov, da bi bila bolj nalezljiva od delte.

Vrh epidemije bo najbrž zelo visok
Kakšen bo po oceni prof. dr. Romana Jerala vrhunec četrtega vala epidemije? Kako dolgo utegne trajati? V napovedih ni optimist: “Vrh bo zelo visok, ker je naša stopnja precepljenosti na repu Evrope in je v Sloveniji prisotnega tudi veliko zavračanja testiranja. Cepljenje in testiranje pa sta med ključnimi ukrepi omejevanje epidemije.” Strokovnjak upa, da bo naš zdravstveni sistem s svojimi zmogljivostmi kos tako zaostrenim razmeram. “Se pa že zdaj soočamo s posledicami zaradi odlaganja drugih medicinskih posegov. Če se bo zato, ker niso cepljeni, okužilo še veliko ljudi, lahko pričakujemo tudi visoko število hospitaliziranih in hkrati tudi visoko število nepotrebnih smrti.” Ne želi ugibati dolžino trajanja četrtega vala, a spomni, da se je drugi val lansko jesen pri nas zelo vlekel nekaj mesecev. Valovi epidemije se vlečejo tudi v nekaterih drugih državah in so ponekod zelo visoki. “Le upamo lahko, da pri nas vrh četrtega vala ne bo takšen, ker bi to imelo res zelo hude posledice.”

Zbirajo prijave in cepijo

Na Primorskem v domovih ostarelih že dober teden cepijo stanovalce, polno cepljene pred pol leta “Za tretji odmerek narašča zanimanje tudi med ostalimi polno cepljenimi, a ni vseh potrebnih strokovnih priporočil,” omenja direktorica postojnskega ZD Irena Vatovec.

Pritrjuje ji strokovna direktorica koprskega ZD Ljubica Kolander Bizjak, ki opozarja na neprilagojen portal e-zvem - vanj se za tretji odmerek zainteresirani ne more prijaviti, čeprav so odgovorne na to takoj opozorili. “Zato sezname ročno pišejo osebni zdravniki, kar jih dodatno obremenjuje in jemlje čas! V domovih ostarele že cepimo.” To poteka tudi na ajdovskem, zagotavlja direktor ZD Ajdovščina Egon Stopar. Omenja, da je treba zaradi naraščanja epidemije čim prej dodatno zaščiti bolj ranljive.

Podpis posebne izjave

Mora pa pred cepljenjem s tretjim odmerkom vsak podpisati izjavo, da je seznanjen, da “tretji odmerek mRNA cepiva proti covidu-19 za zdaj ni registriran za uporabo”, da je s tem seznanjen in za odločitev sprejema odgovornost.

Podpis izjave je, kot navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), potreben, ker v EU za nobeno cepivo proti covidu-19 še ni registriran tretji odmerek in tudi Evropska agencija za zdravila Ema še ni sprejela odločitve o uvedbi tretjega odmerka za vse prebivalce EU s cepivi, ki imajo dovoljenje za uporabo v EU. Slovenija je le ena od nekaj držav v EU, ki to že omogoča zlasti tistim, ki jim to tudi zdravniki priporočajo.


Najbolj brano