Že prvi dan deset sprejetih bolnikov

Da je bilo nujno odprtje covid oddelka v izolski bolnišnici (SBI) zaradi strmega naraščanja števila okuženih in bolnikov, ki imajo zaradi covida-19 hude težave, potrjuje njegovo polnjenje že prvi dan. Včeraj so na ta oddelek do poznega popoldneva sprejeli deset bolnikov.

Covid oddelek v izolski bolnišnici je že  včeraj ob odprtju sprejel 
deset obolelih z južne Primorske  s težjim potekom bolezni. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Covid oddelek v izolski bolnišnici je že včeraj ob odprtju sprejel deset obolelih z južne Primorske s težjim potekom bolezni. Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA > Oddelek ima za zdaj 19 postelj, nima pa postelj za intenzivno nego, saj zelo težko obolele še naprej pošiljajo v klinični center v Ljubljani.

Kot pravi glavna sestra covid oddelka v SBI Suzana Čendak Rastovac, je že dopoldne v urgentnem centru bolnišnice na sprejem na covid oddelek zaradi slabšanja zdravstvenega stanja čakalo devet okuženih bolnikov, vsi z južne Primorske, in deset so jih do poznega popoldneva hospitalizirali. “Seveda pa se število iz ure v uro spreminja, saj prihaja do nenadnih zapletov in poslabšanja stanja pri prebolevanju covida-19,” dodaja.

Dober teden pred SBI je covid oddelek odprla za zlasti obolele s Primorske šempetrska bolnišnica s 15 do 16 posteljami, Včeraj je bilo tam hospitaliziranih 12 bolnikov, štiri pa so odpustili domov.

Izolski covid oddelek ima 19 postel in ga bodo po potrebi še širili, če bo razmah epidemije še hujši. Bodo pa ob tem morali sočasno morali krčiti in celo zapirati ambulantno delo in programirane operacije.

Že zdaj po podatkih covid sledilnika število okuženih vsak dan narašča tudi po celotni Primorski. Podatki za torek kažejo, da so zabeležili največji porast okužb v ilirskobistriški občini (bil je 307,1-odstoten), v pivšiki občini 277,8-odstoten in v hrpeljsko-kozinski, kjer je bil 162,5-odstoten. Največ novih okužb so ta dan potrdili v koprski občini (211), sledijo Nova Gorica (126), Ajdovščina (90), Izola (82), Ilirska Bistrica (57) in Piran (55).


Najbolj brano