Vsi smo v istem “zosu”, smejmo se!

Medtem ko v SNG Nova Gorica že vabijo k vpisu abonmajev, v Gledališču Koper pa pričnejo vpisovati v ponedeljek, čaka oder tržaškega gledališče še premiera iz podaljšane minule sezone. Po poletni predpremieri na Primorskem poletnem festivalu v izolskem Arrigoniju bo jutri ob 20. uri tudi na tržaškem odru zaživela glasbena komedija Čudovita. V Trstu bodo z vpisi abonmajev v novo sezono začeli oktobra.

Prizor iz Čudovite na predpremieri na Primorskem poletnem 
festivalu v izolskem Arrigoniju.  Foto: Maja Pertič Gombač
Prizor iz Čudovite na predpremieri na Primorskem poletnem festivalu v izolskem Arrigoniju.  Foto: Maja Pertič Gombač

TRST > Vrata tržaškega Kulturnega doma so na stežaj odprta, v stavbi je vse živo: v foajeju skrbita kustosa Peter Furlan in Andrej Pisani za zadnje detajle razstave Palčič 80, ki jo Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Slovensko stalno gledališče poklanjata Klavdiju Palčiču ob njegovi osemdesetletnici: tržaški slikar, kipar, scenograf in ilustrator je okrogli rojstni dan sicer praznoval lani, ampak zaradi dolgega zaprtja kulturnih ustanov je hommage na vrsti letos.

Poklon Palčičevim 80

Palčič je kot scenograf večkrat sodeloval s tržaškim gledališčem, bil je pa tudi predsednik SKGZ; slovesno odprtje razstave, ki bo na ogled do decembra, bo v vhodni avli Kulturnega doma jutri ob 19. uri, ko bo predstavljena tudi dvojezična brošura z esejem likovnega kritika Joška Vetriha in priložnostnim zapisom Marjana Kravosa. Postavitev razstave so podprli tudi Dežela Furlanija - Julijska krajina, Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Občina Trst, projekt Palčič 80 pa je uvrščen v program letošnjega Slofesta.

Odprtju razstave bo ob 20. uri sledila premiera glasbene komedije - ali komedije z glasbo Čudovita, ki jo kot avtor podpisuje Jure Karas, režirala pa jo je Tijana Zinajić. S to predstavo SSG nadaljuje sezono 2020/21, ki je bila daljši čas prekinjena, zato bodo do novembra na vrsti produkcije, ki jih doslej ni bilo mogoče izpeljati. V veliki dvorani Kulturnega doma nam je v sredo gledališki ansambel ponudil kratko pokušnjo, kar bi v filmskem žargonu imenovali “trailer”: Vesna Pernarčič, Tina Gunzek, Urška Bradaškja, Primož Forte in Franko Korošec so odigrali kratek prizor, ki se je zaključil s pevskim kvintetom ob spremljavi pianista Jožija Saleja, ki je tudi avtor glasbe.

Najti smeh v tragediji

Jure Karas nam je v kratkem pogovoru okvirno predstavil svoje delo, ki je nastajalo pred koronsko dobo, pilil pa ga je tudi med njim, čeprav avtor poudarja, da je vsakršna podobnost z resničnimi situacijami zgolj naključna. Protagonistka je namreč ženska, ki živi dokaj osamljeno in svoje stike z zunanjim svetom vzdržuje pretežno preko televizije in spleta, predvsem pa goji veliko strast do muzikala, kar jo stalno postavlja na mejo med realnostjo in fikcijo. Na vprašanje, zakaj je izbral obliko komedije z glasbo, odgovarja z ugotovitvijo, da mu je ta žanr najbližji, saj si je tudi sam nabral kar veliko glasbenih izkušenj v duu Slon in Sadež, v katerem že dvajset let nastopa z Igorjem Bračičem. Pa tudi zato, da “najdemo smeh v tragediji in pesem v običajnosti vsakdanjika. Ker smo vsi v istem zosu,” kot je zapisal Karas.

Predstavo Čudovita režira Tijana Zinajić, ki je svoj pristop do dela takole opisala: “Zvesto sem sledila tekstu, ki nam prikazuje osamljenost ljudi, pa ne samo tistih nekoliko čudaških, kot je naša protagonistka, temveč tudi njenih družinskih članov, ki se na videz bolje znajdejo v zunanjem svetu. Vsaka samota pa lahko skriva bogat notranji svet, fantastične svetove, kot lahko tudi družinske razprtije kljub vsemu izražajo neko čustveno povezanost.”

Pianist in avtor glasbe Joži Salej je opravil tudi delo korepetitorja, in to uspešno, kot smo slišali v ubranem pevskem kvintetu, scenografijo je oblikovala Neža Zinajić, kostume Matic Hrovat, za koreografije pa je poskrbela Anja Möderndorfer.

SSG je novo postavitev oblikovalo v koprodukciji s SiTi Teatrom BTC, predpremierno so jo predstavili v na Primorskem poletnem festivalu, po tržaški petkovi premieri se bodo ponovitve (vse z italijanskimi nadnapisi) vrstile na odru Kulturnega doma od 18. do 26. septembra, 27. pa v goriškem Kulturnem domu.

KATJA KRALJ, Primorski dnevnik


Najbolj brano