V karanteni 36 primorskih razredov

Čeprav se je novo šolsko leto komaj dobro začelo, je bilo po zadnjih javno dostopnih podatkih ministrstva za izobraževanje v ponedeljek v karanteni že 3933 otrok, učencev in dijakov v skupno 165 oddelkih, od katerih jih je na Primorskem, vključno z vrtčevskimi, 40. V skladu z navodili NIJZ se karanteni in šolanju na daljavo lahko izognejo cepljeni in prebolevniki, a je praksa po šolah glede tega očitno različna.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > “Včeraj sem naredila obhod po vseh razredih, danes pa še enkrat pišem spodbudno pismo s prošnjo dijakom, da se res samotestirajo in da res hodijo samo zdravi v šolo - ponovno z vsemi navodili, čeprav so bila že tolikokrat ponovljena, vendar ne bom obupala, ker si resnično želimo, da bi lahko ostali v šoli,” poudarja Adelija Perne, ravnateljica Srednje šole Izola.

In dodaja, da kljub vsem informacijam in navodilom, nekateri dijaki namreč še vedno ne vedo natančno, kako morajo ukrepati. “Zgodilo se nam je celo, da je oseba prišla v šolo po pozitivnem hitrem testu, še preden je opravila tudi PCR test.”

Koraki pri samotestiranju

Če je rezultat samotestiranja pozitiven, učenec ali dijak ostane doma, se izolira in nato opravi potrditveni PCR test. Do rezultatov ostane doma v izolaciji. Če je rezultat PCR testa negativen, lahko normalno obiskuje pouk, sicer pa o pozitivnem rezultatu obvesti pediatra oziroma izbranega zdravnika, ki mu odredi izolacijo. Če je učenec ali dijak pozitiven na samotestiranju v ponedeljek zjutraj, sošolci in zaposleni, s katerimi je bil v stiku v petek, niso visokorizični kontakti, zato lahko pouk v šoli teče nemoteno.

Število okuženih učencev in dijakov se hitro povečuje. (foto: Pixabay)

Trenutno sta na njihovi šoli v karanteni dva oddelka. Pouk poteka na daljavo. Čeprav bi cepljeni in prebolevniki načeloma lahko prišli k pouku, hibridnega modela nimajo, saj bi bilo na ta način težko zagotavljati kakovosten pouk. “Poleg tega nimamo informacij, kdo je cepljen ali prebolevnik, niti nimamo pravice do teh podatkov.”

192

otrok, učencevin dijakov ter

100

zaposlenih v vzgoji in izobraževanju je bilo v ponedeljek aktivno okuženih

Koliko učencev in dijakov je prevzelo teste, ne vedo
Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da bodo podatki o številu predanih testov za samotestiranje zbrani obdobno, tako da zaenkrat še niso na voljo. Tudi v Lekarniški zbornici Slovenije podatkov o številu izdanih testov nimajo. Znani bodo, ko bodo lekarne pošiljale zahtevke na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Sicer pa v lekarnah po uveljavitvi novega odloka, ki zahtevo po izpolnjevanja pogoja PCT razširja na številne dejavnosti, pričakujejo povečanje povpraševanja po testih. “Zagotovo bo to za lekarne ponovno veliko dodatno breme. Predvsem so imele zelo malo časa za nabavo testov. Enako, kot smo poročali pred začetkom šole, bo težava ocena o potrebnih količinah testov v posameznem okolju oziroma v posamezni lekarni. Prepričana sem, da se bo dobava testov v roku enega tedna uredila,” nam je odgovorila predsednica zbornice Darja Potočnik Benčič. Tudi na ministrstvu pravijo, da je po zagotovilih dobaviteljev testov dovolj, tako da do pomanjkanja zalog ne bo prišlo.Doslej so sicer brezplačno lahko teste za samotestiranje prevzeli le učenci zadnje triade in dijaki, odlok pa izdajo teh testov v breme proračuna širi še na študente in udeležence izobraževanja odraslih. Stroške testov za samotesiranje zaposlenih pa bodo po odloku morali nositi delodajalci, čemur pa ti nasprotujejo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pozivajo, naj država omogoči brezplačno (samo)testiranje zaposlenim, pa tudi potrošnikom, sicer se bo število strank prepolovilo.

Pod vplivom socialnih omrežij

Pernetova še pravi, da je bilo nekaj dijakov okuženih že pred začetkom šolskega leta, tako da niti še niso prišli v šolo. Prav tako se utegne število okuženih še povečati, saj trenutno na nekatere rezultate testov še čakajo. Okužbe so se pojavile tudi pri zaposlenih, ki pa po zagotovilih ravnateljice niso prišli v stik z dijaki.

Ravnateljica si ne zatiska oči pred dejstvom, da so mladi podvrženi vplivom socialnih omrežij, še zlasti pa je njihov odnos do ukrepov odvisen od odnosa njihovih staršev. “Kjer jih starši spodbujajo k spoštovanju ukrepov in samotestiranju, to poteka brez težav, so pa nekateri tudi proti.” Kljub temu težav s tem, da bi nekateri dijaki zavračali nošenje mask, nimajo, jih je pa treba opozarjati.

“Apeliramo na kar največjo odgovornost vseh. Če smo sami odgovorni, potem je to dobro tudi za skupnost, če pa zgolj gledamo, kdo bi moral kaj narediti, sami pa ne naredimo tega, kar bi lahko, potem ne bo rešitve ne v tem primeru ne v nobenem drugem,” poudarja tudi Irena Kodele Krašna, ravnateljica OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, kjer je bilo včeraj v karanteni šest oddelkov, v več primerih pa je bil izražen sum na okužbo, zaradi česar so učenci ostali doma. Ravnateljica pravi, da so starši, ki nasprotujejo ukrepom, na njihovi šoli redkost. “Res velika večina staršev odlično sodeluje z nami in mi z njimi. So strpni, odgovorni, tako da jih lahko samo pohvalim,” poudarja in dodaja, da prav zato tudi pričakuje, da so bila vsa navodila in priporočila, tudi za samotestiranje učencev, sprejeta dobronamerno.

Mrzlično iščejo teste

Večina zaposlenih je cepljenih oziroma prebolelih, za ostale pa že imajo na zalogi nekaj testov za samotestiranje, za naprej pa zbirajo ponudbe. “Že od včeraj mrzlično iščem teste, saj jih je zelo težko dobiti,” pa pravi ravnateljica Srednje šole Izola. Šole namreč lahko po novem za zaposlene nabavijo hitre teste za samotestiranje, in sicer morajo to zaenkrat storiti same in ne v okviru skupnega nakupa. “Iz okrožnice ministrstva je jasno razvidno, da smo delodajalci odgovorni, da organiziramo samotestiranje, da poskrbimo za teste, za protokol izvedbe, za evidentiranje.” Na njihovi šoli se bo moralo testiranje približno 35 zaposlenih.


Najbolj brano