Korona razkrila skrite zaklade

Postojnska območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in facebook skupina Pstwjna sta skupaj izpeljali fotografski natečaj Skriti zakladi. Sredi koronskih omejitev sta povabilo k iskanju utrinkov, kakršne smo v predkoronski naglici pogosto spregledali. Najboljših deset fotografij je še ta konec tedna na ogled v avli Inštituta za raziskovanje krasa.

Zmagovalna fotografija malega podkovnjaka v zimskem spanju.  Foto: Jerneja Bizjak
Zmagovalna fotografija malega podkovnjaka v zimskem spanju.  Foto: Jerneja Bizjak

POSTOJNA > Življenje, ki ga zdaj živimo že poldrugo leto, nas je spodbudilo k drugačnemu opazovanju prostora, v katerem živimo. “Manj se družimo. Več se gibljemo na prostem. Sami. Opazimo, česar prej nismo. Zagledamo, kar smo prej prezrli. Občudujemo, kar prej niti opazili ne bi.” S temi besedami, so razpisovalci fotografskega natečaja v začetku leta povabili k iskanju skritih zakladov v naravi, v naravni in kulturni dediščini kraja in njegovi okolici.

Prejeli so 64 fotografij 26 avtorjev. S strokovnim očesom jih je pregledala žirija, ki so jo sestavljali fotgrafi Tomaž Penko, Žan Kafol in Matej Blatnik. Za razstavo so izbrali deset fotografij, pod katere so avtorstvo podpisali Jerneja Bizjak, Cyril Mayaud, Nataša Kocjančič, Dora Otoničar, David Bogataj, Anže Stegel, Tine Šubic, Dejan Damiš, Tatjana Bevk in Aleš Vidmar.

Najbolj jih je prepričal motiv netopirja malega podkovnjaka, ki ga je v zimskem spanju ujela Jerneja Bizjak, drugo nagrado so podelili fotografiji Ljubezen v luni Cyrila Mayauda, tretjo pa fotografiji mogočnega potoka Rak v Rakovem Škocjanu avtorice Nataše Kocjančič.

Član žirije Žan Kafol je povedal, da je zahteven izbor potekal tako, da je vsak od članov žirije sprva izbral deset najboljših fotografij po svoji presoji. O zmagovalnih treh so bili enotni vsi, o nekaterih najmanj dva, pri končnem izboru pa je nato svoj glas dodala še Silva Bajc, vodja postojnske izpostave JSKD. Odločilen je bil tako tehnični, kompozicijski, kot umetniški vtis. “Avtorji fotografij so odkrili zelo zanimive lokacije. Večina fotografij je nastala v naravi, kar smo tudi pričakovali, od makro fotografij detajlov do širokokotnih fotografij pokrajine,” pravi Kafol, ki verjame, da je ogled razstave priložnost tako za spoznavanje še neodkritih skritih kotičkov kot tudi za pogled nanje iz nove perspektive. vrž


Najbolj brano