Povišan krvni tlak je nevaren tudi za pse in mačke

S povišanim krvnim tlakom ali sistemsko hipertenzijo, na katero nas pogosto opozarjajo zdravniki in za katero se zdravi velika večina starostnikov, se srečujemo tudi pri psih in mačkah.

Tudi pri živalih, podobno kot pri ljudeh, vsaj v začetku tega ne moremo prepoznati med splošnim pregledom, zato je pomembno, da vsaj pri starejših živalih redno opravljamo meritve krvnega tlaka in tako pravočasno priporočimo zdravljenje. V odvisnosti od trajanja, pa tudi višine krvnega tlaka, se lahko pojavijo številne, tudi nepopravljive posledice na različnih vitalnih organih. Tudi zato sistemsko hipertenzijo imenujemo “tihi ubijalec”.

Najpogosteje je povišanje krvnega tlaka povezano s kroničnim ledvičnim popuščanjem, sladkorno boleznijo, lahko pa je posledica nekaterih motenj v delovanju živčevja ali žlez z notranjim izločanjem (nadledvični žlezi in ščitnica). Posledice nezdravljene sistemske hipertenzije se kažejo na očeh s krvavitvami na očesni mrežnici ali drugih delih očesnega zrkla. Posledice lahko vodijo v odstop mrežnice, njeno odmiranje in s tem v slepoto. Poleg tega se lahko sočasno poveča tudi očesni pritisk, kar je za žival zelo boleče, zato potrebujejo nujno zdravljenje. V primeru odlašanja ali neuspešnega znižanja očesnega tlaka, to lahko pomeni ne le izgubo vida, temveč v skrajnih primerih tudi kirurško odstranitev očesnega zrkla.

Nenadna oslepitev je ena od najpogostejših posledic hude sistemske hipertenzije. Sočasno se lahko pojavijo še motnje v koordinaciji gibanja, trzanje glave in depresija.

Posledice dalj časa trajajoče in izrazite sistemske hipertenzije lahko vodijo v zadebelitev stene levega prekata in posledičnega povečanja levega srčnega preddvora ter popuščanja srca. Pri starejših mačkah, ki pogosto obolevajo za hipertireoidizmom, boleznijo ščitnice, pri kateri se poveča aktivnost ščitničnih hormonov, običajno ob povišanem tlaku zaznamo tudi pohitren srčni utrip.

Z namenom preprečevanja hujših posledic sistemske hipertenzije veterinarji svetujemo občasno merjenje sistemskega tlaka, odvisno od starosti živali, vrste in morebitnih pridruženih bolezni. V veterinarski medicini lahko sicer uporabljamo oscilometrične merilce krvnega tlaka, podobne tistim, ki jih uporabljamo pri ljudeh, vendar meritve žal niso tako natančne. Manšeto primerne velikosti namestimo na eno od tačk ali rep, glede na obseg merilnega mesta, in sprožimo polnjenje manšete. Natančnejši so klasični merilci, po t.i. Doppler metodi, ki zazna pretok krvi v žili, pri čemer višino izmerjenega krvnega tlaka odčitamo na manometru, manšeto pa polnimo in praznimo ročno.

Ključnega pomena je ustrezna velikost manšete, zato aparata, ki je namenjen merjenju sistemskega krvnega tlaka pri ljudeh, pri živalih ne moremo uporabiti. Čeprav je merjenje krvnega tlaka povsem neboleče, je lahko za nekatere živali stresno, zato se med postopkom živali pogosto izmikajo in onemogočajo realno meritev. Za objektivno oceno je potrebnih več, praviloma vsaj pet zaporednih meritev, nato izračunamo povprečje, pri čemer ne upoštevamo bistveno odstopajočih meritev. Višina krvnega tlaka nam pomaga napovedati tveganje za poškodbe na prej omenjenih organih. Tlak pod 150 mm Hg (živega srebra) predstavlja minimalno tveganja, vrednosti med 150 in 159 mm Hg srednje, od 160 do189 mm Hg povečano, nad 180 mm Hg pa že resno tveganje.

Nenadna oslepitev je ena od najpogostejših posledic hude sistemske hipertenzije. Sočasno se lahko pojavijo še motnje v koordinaciji gibanja, trzanje glave in depresija. Pri živalih, pri katerih poleg zgornjih znakov zaznamo še oteženo dihanje, celo motnje v zavesti ali imajo katero od pridruženih bolezni, ki predstavljajo večje tveganje za pojav sistemske hipertenzije, je potrebno tlak spremljati pogosteje, predvsem pa ustrezno zdraviti, še preden pride do nepopravljivih posledic. Dejavniki tveganja so poleg že prej omenjenega kroničnega ledvičnega popuščanja tudi prekomerna telesna teža, povečano delovanje ščitnice, sladkorna bolezen, bolezen nadledvične žleze (Cushingova bolezen) in nekateri redki tumorji.

Sistemska hipertenzija je pomembno obolenje pri mačkah, starejših od 12 let. Z zgodnjim odkrivanjem povišanega krvnega tlaka lahko upočasnimo napredovanje ledvičnega popuščanja in okvare drugih organov. Glede na to, da povišanje krvnega tlaka vsaj v začetku ne povzroča vidnih kliničnih znakov, se s svojim živalskim družinskim članom občasno le oglasite pri vašem veterinarju na sistematskem pregledu.


Najbolj brano