Po novem tudi cepljenje dečkov zoper HPV

V Sloveniji bodo to šolsko leto v program cepljenja proti humanim papiloma virusom (HPV) zajeli tudi dečke. Doslej ZZZS to 12 let plačuje le deklicam, poslej bodo proti okužbi, ki povzroča raka, lahko zaščiteni vsi šestošolci, so poudarili na včerajšnji okrogli mizi na Onkološkem inštitutu, ki si je skupaj z NIJZ za to več let prizadeval.

Slovenija odslej  omogoča brezplačno cepljenje proti nevarni 
okužbi s HPV tudi dečkov v šestem razredu osnovne šole.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Slovenija odslej omogoča brezplačno cepljenje proti nevarni okužbi s HPV tudi dečkov v šestem razredu osnovne šole.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Uvedbo brezplačnega cepljenja generacij šestošolcev je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) predlagal odločevalcem v zdravstvu že leta 2019, a se zdravstveni svet s tem do lani ni ukvarjal.

Za šestošolce so cepljenje ponekod financirale tudi občine

Zdaj pa že potekajo priprave na cepljenje tudi dečkov v šestem razredu osnovne šole po Sloveniji.

120

žensk na leto zboli za rakom na materničnem vratu

99

odstotkov primerov je povezanih s HPV

Zakaj prav šestošolci? Tako se je že pred leti, ob uvedbi možnega cepljenja deklic, stroka odločila zato, ker mora biti človek cepljen pred prvim spolnim odnosom, da je lahko učinkovito zaščiten pred okužbo s HPV. Ti virusi se namreč prenašajo s spolnimi odnosi.

Cepljenje je prostovoljno, z njim morajo soglašati starši šestošolcev. Doslej so ga ponekod za dečke financirale posamezne občine, na Primorskem postojnska, izolska, piranska in koprska. Izjeme so bili doslej starši, ki so se zanj odločili in ga za sina sami plačali.

Petra Kokorevec, direktorica novogoriškega zdravstvenega doma

“Občine, naše ustanoviteljice, cepljenja dečkov na našem območju niso plačevale in veseli smo, da je cepljenje zdaj povsod omogočeno. Pričakujemo, da bodo to korist prepoznali starši otrok.”

“Slovenija se je zdaj pridružila razvitim državam, ki v okviru nacionalnega progama cepljenja proti HPV poleg deklic cepijo tudi dečke. Cepivo je varno in učinkovito preprečuje s HPV povezane vrste raka in druge bolezni,” je povedal direktor NIJZ Milan Krek. Zakaj je od predloga do uvedbe trajalo dve leti? “Ker se je pred kratkim spremenila sestava zdravstvenega sveta,” je pojasnil.

Pozivajo starše, naj cepijo otroke

Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ki letos v sodelovanju z Onkološkim inštitutom, NIJZ, zdravstvenim ministrstvom in Državnim programom obvladovanja raka poudarjajo koristi cepljenja proti HPV. Cepljenje zaščiti pred rakom pri ženskah in moških, saj HPV najpogosteje povzroča raka na materničnem vratu in rake na spolnih organih ter v ustni votlini.

“Slovenija bo s cepljenjem dečkov torej dosegla pomemben mejnik v obvladovanju okužb s HPV,” pravi Krek, ki starše poziva, naj cepijo svoje otroke.

“Tako bosta zagotovljeni kolektivna imunost in učinkovitejše odpravljanje rakavih bolezni,” poudarja tudi direktorica novogoriškega ZD Petra Kokorevec.

Dodaja še, da so prenašalci okužbe s HPV, ki najpogosteje zakrivi raka na materničnem vratu, prav moški. “Občine, naše ustanoviteljice, cepljenja dečkov na našem območju niso plačevale in veseli smo, da je cepljenje zdaj povsod omogočeno. Pričakujemo, da bodo to korist prepoznali starši otrok,” še upa Petra kokorevec.


Najbolj brano