Drevi slovesno ob 100. obletnici Marežganskega upora

Letos mineva 100 let od prvega množičnega upora Istranov proti fašističnemu nasilju. Mestna občina Koper bo ta pomembni jubilej obeležila drevi ob 20. uri s spominsko slovesnostjo z naslovom Moč misli, moč upora, moč večkulturnosti. Slavnostni govornik na prireditvi, ki jo je zasnoval rešiser Ivan Loboda, bo predsednik republike Borut Pahor.

Položitev  vencev pred spomenikom padlim v Marezigah ob 
letošnjem občinskem prazniku, 15. maja. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Položitev vencev pred spomenikom padlim v Marezigah ob letošnjem občinskem prazniku, 15. maja. Foto: Tomaž Primožic/FPA

MAREZIGE > Spomin na dogodke, ki so privedli do Marežganskega upora, sega v leto 1918, ko je ozemlje Istre pripadalo italijanski kraljevini, pritisk na Slovence se je stopnjeval na vseh ravneh, s čimer je italijanska oblast jasno dala vedeti, da jih spoštovanje manjšinskih pravic ne zanima. Njihov primarni cilj je bil asimilacija slovenskega prebivalstva, zato so bile 15. maja 1921 razpisane druge parlamentarne volitve v rimsko zbornico.

“Že predvolilna kampanja je bila nasilna, izgredi so izbruhnili po vsej Italiji, teror se je stopnjeval. Na dan volitev sta gorela Mačkolje in Osp, osapskemu duhovniku dekanu Malalanu so škvadristi prestrelili nogo, ker jim ni dovolil uničiti volilne skrinjice. Večja skupina fašistov iz Kopra je ustrahovala Marežgane, nanje so streljali in med ljudi vrgli ročno bombo. Pred voliščem so fašisti izzivali in žalili krajane s protislovenskimi psovkami. Domačini njihovega početja niso odobravali in so se napadalcem uprli ter jih zasuli s kamenjem,” so na dogajanje, ki je danes znano kot marežganski upor, spomnili v koprski občinski upravi. Upor je terjal tri smrtne žrtve in več ranjenih.

Leta 1959 je Občinski ljudski odbor Koper z odlokom razglasil 15. maj za občinski praznik. Istega leta so v Marezigah odkrili spomenik padlim v prvem uporu proti fašizmu in med narodnoosvobodilno vojno. Osnovna šola v Marezigah je poimenovana po voditelju upora Ivanu Babiču - Jagru.

“Spomin na tovrstne dogodke je treba vsekakor ohranjati, pa ne zato, da bi razdvajali, temveč zato, da bi znali prepoznati nevarnosti, ki jih s seboj prinašajo nestrpnost, sla po premoči in nespoštovanje človeka,” so še zapisali v občini.

Nocojšnjo proslavo, ki se bo ob 20. uri začela na parkirišču pri gostilni Karjola, je zasnoval režiser Ivan Loboda. Nekaj vstopnic je za zainteresirane na voljo v Pretorski palači. Dostop na prizorišče bo omogočen osebam, ki izpolnjujejo pogoj PCT.


Najbolj brano