V Italiji veljavnost covid potrdila že podaljšali, pri nas še ne

Že dlje se pojavljajo ugibanja, ali je potrdilo o polnem cepljenju res veljavno le devet mesecev in kdaj ter za koga vse bi moral slediti še tretji odmerek cepiva, da bi bil cepljeni dovolj dobro zaščiten pred nevarnostmi covida-19. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) konkretnih odgovorov še nimajo.

 NIJZ  čaka na navodila EU, ali je potrdilo o cepljenju trajno ali le 
začasno in kako dolgo torej velja ter tudi, komu  svetovati še  tretji 
odmerek cepiva proti covidu-19.  Foto: Danijel Cek
NIJZ čaka na navodila EU, ali je potrdilo o cepljenju trajno ali le začasno in kako dolgo torej velja ter tudi, komu svetovati še tretji odmerek cepiva proti covidu-19.  Foto: Danijel Cek

SLOVENIJA > Čez dober mesec se bo izteklo devet mesecev od cepljenja prvih državljanov zoper covid-19 v domovih ostarelih.

Po mnenju nekaterih v zdravstvu pa naj bi po devetih mesecih zaščita s cepivi popustila, zaradi česar bi moral slediti tretji odmerek. Ali res in za koga, pojasnjuje NIJZ: “Prvi cepljeni državljani so dobili drugi odmerek cepiva sredi januarja, tako se devet mesecev izteče sredi oktobra. Pred tem bo gotovo že tudi bolj jasno, kako je s potrebo po poživitvenem odmerku oziroma trajanjem zaščite po cepljenju.”

Tretji odmerek

V poročilih za cepljenje proti covidu-19, sprejetih 18. avgusta letos, lahko prejmejo tretji odmerek cepiva osebe s presajenimi organi in teže imunsko oslabljeni ter tisti, za katere to predlagajo njihovi lečeči zdravniki. Odločitev je individualna. Minimalni presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom naj bo štiri tedne. Praviloma se uporabi mRNA cepivo.

Potrdilo o cepljenju še ni časovno omejeno

NIJZ glede veljavnosti potrdila, ki se nanaša na polno cepljenje proti covodu-19, pojasnjuje: “EU digitalno covid potrdilo (EU DCP) je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT potrdilo o prebolelosti, cepljenosti ali testiranju (EU DCP), ki za cepljenje zaenkrat nima omejitve trajanja. Veljavnost DCP potrdil se bo predvidoma podobno urejala po vsej EU.”

Kako je s tretjim odmerkom cepljenja? NIJZ pojasnjuje: “V EU za nobeno cepivo proti covid-19 še ni registriran tretji odmerek. Na naslednjem sestanku Posvetovalne skupine za cepljenje bomo ponovno razpravljali glede tretjega odmerka. Je pa Slovenija že ena od nekaj držav v EU, ki že omogoča cepljenje s tretjim odmerkom osebam, ki so prepoznane kot teže imunsko oslabljene. Podrobnosti so objavljene na naši spletni strani.”

Če in ko bo do potrebe po tretjem odmerku prišlo, bodo po mnenju NIJZ “najverjetneje prednostne skupine podobne, kot so bile opredeljene v nacionalni strategiji za cepljenje proti covidu-19, ko se je cepljenje pričelo. Za dodatne, poživitvene odmerke, je predvidena uporaba mRNA cepiv.”

Spremembe pogoja cepljenosti

Vlada je minuli petek uveljavila spremembe odloka, ki nekoliko drugače opredeljujejo pogoj cepljenosti proti covidu-19. Po novem ta pogoj nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen in mu ni več treba čakati en teden ali dva po cepljenju z drugim odmerkom.

Pogoj cepljenosti, ki poleg testiranja in prebolelosti velja za opravljanje nekaterih dejavnosti in za vstop v državo, lahko dokažejo cepljeni z dvema odmerkoma cepiv Biontecha in Pfizerja, Moderne, Sputnika, Sinovac Biotecha, Sinopharma in AstraZenece. Velja tudi kombinacija dveh cepiv. Za izpolnitev pogoja cepljenosti je dovolj tudi en odmerek cepiva Johnson&Johnson.

Za cepivo AstraZenece se začne odlok uporabljati po 11. septembru. Dotlej velja, da je za pogoj cepljenosti dovolj en odmerek AstraZenece. En odmerek kateregakoli cepiva je dovolj za tiste, ki so se cepili do 240 dni od pozitivnega rezultata PCR testa oziroma od začetka simptomov covida-19.

Novosti v Italiji

Kot poroča Primorski dnevnik, je italijanska strokovna skupina za covid-19 “odobrila podaljšanje veljavnosti covidnega potrdila po cepljenju.” Parlament bo 6. septembra sprejel še amandmaja k uredbi, ki ureja uporabo covidnega potrdila. “Tako stopi v veljavo podaljšana, enoletna veljavnost covidnega potrdila (ki je doslej trajalo devet mesecev), petnajsti dan po prejemu drugega odmerka. Podaljšali so tudi veljavnost covidnega potrdila na podlagi prebolelosti: doslej je certifikat bil zelen še šest mesecev po prvem pozitivnem testiranju, po novem bo dvanajst.”


Najbolj brano