Najeli počitniško vilo pri Pulju, a lastnik o tem ni vedel nič

Tudi s Hrvaške prihajajo poročila o prevarantih, ki prek izmišljenih spletnih strani oddajajo tuje počitniške hiše. Med žrtvami podobne prevare so letos tudi tri mlade družine z Ajdovskega, ki so skupaj najele večjo hišo pri Pulju. “Vso pomlad smo komunicirali po mailih, ažurno so odgovarjali na vsako naše vprašanje, dan pred odhodom, ko smo plačali vseh 2400 evrov, pa so poniknili,” pripoveduje naša bralka.

Prevare z oddajanjem tujih počitniških hiš ali oddajanjem apartmajev, ki v resnici ne obstajajo, niso redkost (slika je simbolična) Foto: Bas van den Eijkhof/Unsplash
Prevare z oddajanjem tujih počitniških hiš ali oddajanjem apartmajev, ki v resnici ne obstajajo, niso redkost (slika je simbolična) Foto: Bas van den Eijkhof/Unsplash

PULJ > V tem primeru je šlo za spletno stran z imenom Ariate travel, v angleškem jeziku, na kateri so Ajdovci že zgodaj spomladi našli primerno namestitev za šest odraslih in štiri malčke. “Iskali smo večjo hišo z bazenom, da bi imeli prostor za otroke in ne bi nikogar motili. Na spletu je bilo res veliko ponudbe. Na spletni strani Ariate travel, na kateri smo našli hišo, ki je ustrezala večini naših zahtev, ni nihče od šestih odraslih ni v ničemer posumil, da bi lahko bilo kaj narobe,” je povedala sogovornica (ime hranimo v uredništvu). Ponujali so vrsto vili v Istri in Dalmaciji, pa tudi v Italiji in Španiji.

“Ta stran je prevara, ne nakazujte denarja!”

“Komunicirali smo v angleškem jeziku, razložili so, da so britanska agencija, ki ima v zakupu počitniške hiše in sodeluje z lokalnimi vzdrževalci. Na vsa naša podrobna vprašanja so takoj odgovorili, tudi pogoji glede morebitne odpovedi zaradi epidemije so bili za nas sprejemljivi ... Ko smo se odločili, smo morali nakazati polovični avans, kar je v takih primerih običajno. Račun je bil pri banki v Veliki Britaniji, a niti to se nam ni zdelo sumljivo, saj smo v Istri v preteklosti za najem apartmaja že nakazovali denimo v Avstrijo,” niza sosledje dogodkov Ajdovka. “Mesec pred odhodom smo morali poravnati še drugo polovico. Takrat so nas sami kontaktirali, nakazati pa je bilo treba na drugo banko v Veliki Britaniji. Pojasnili so se, da so se združili z drugo agencijo. Potrdili so nam še, da so naše plačilo prejeli, in napovedali, da nam bodo poslali potrebne dokumente. Skupaj za oba obroka smo plačali 2400 evrov,” opisuje sogovornica. “Hišo smo najeli za zadnjo julijsko soboto za šest dni, v četrtek pred odhodom pa dokumentov še nismo prejeli. Pisala sem jim in jih prosila še za kontakt hrvaškega upravnika vile za prevzem ključev, kot je bilo dogovorjeno. Njihovega odgovora ni bilo, niti v petek ne. Na telefonski številki pa ni bilo odziva, kot bi bila izklopljena. Šele takrat nam je začelo postajati čudno. Odprem spletno stran Ariate travel in vidim, da so vse bukirane hiše izginile, zadnji komentar ene stranke pri oceni hiš pa je bil: Pazite, ta stran je prevara, ne nakazujte denarja!” pripoveduje sogovornica.

Suzana Sokač, vodja oddelka za analitiko in odnose z javnostmi na istrski policijski upravi Pula

“Če je mogoče, naj vsak pred nakazilom denarja še dodatno prek pristojnih institucij preveri, da določeno nepremičnino resnično oddajajo ter da sta oseba ali agencija, ki jo oglašujeta, tudi pooblaščena za to.”

Oddajali tujo hišo

Začeli so iskati podatke, ali hiša sploh obstaja. V telefonskem imeniku so našli številko sosednjih hiš in pri sosedih dobili potrditev, da gre za isto hišo, kot je bila v ponudbi Ariate travel. Izbrskali so tudi pravega lastnika vile, ki jim je povedal, da hišo res oddaja, a samo preko spletne strani booking.com in nikjer drugje. “Spoznali smo, da smo bili prevarani. Na svoji banki smo prijavili zahtevek za vračilo nakazanega denarja na dve banki v Veliki Britaniji in prevaro prijavili policiji v Sloveniji ter zdaj čakamo na razplet,” pravi. Spletna stran Ariate travel pa zadnji teden ni več dostopna.

Tudi istrska policija prejela podobni prijavi

O podobnih prevarah z oddajanjem tujih počitniških hiš poročajo tudi hrvaški mediji. Na hrvaški istrski policijski upravi so za PN potrdili, da so puljski policisti 20. avgusta dobili prijavo 26-letne nemške državljanke, da je bila žrtev prevare pri najemu apartmaja prek internetne strani Ariate travel za več tisoč kun. “Nakazala je denar za najem, ob prihodu na naslov pa je ugotovila, da apartmaja ni in da so jo prevarali,” je primer opisala Suzana Sokač, vodja oddelka za analitiko in odnose z javnostmi na istrski policijski upravi v Pulju. “To je za zdaj edini primer prevare, ki jo je puljska policija dobila v zvezi z omenjeno spletno stranjo. Poleg tega so zabeležili samo še primer prevare, v kateri je storilec lažno oglaševal najem tuje počitniške hiše,” je dodala.

Pred nakazilom preveriti, ali hiša sploh obstaja

Istrska policijska uprava opozarja turiste, naj pazijo, prek katerih oglasov in internetnih strani najdejo namestitev, in da preverijo recenzije drugih uporabnikov. Prav tako je treba biti pozoren, ali je oseba, ki oddaja namestitev, v resnici tudi odgovorna oseba najemodajalca: podpisovati se mora s polnim imenom in priimkom, njegovi osebni podatki in podatki agencije morajo biti na vseh promocijskih materialih, tudi na družbenih omrežjih in na internetni strani.

Če je mogoče, naj vsak pred nakazilom denarja še dodatno prek pristojnih institucij preveri, da določeno nepremičnino resnično oddajajo ter da sta oseba ali agencija, ki jo oglašujeta, tudi pooblaščeni za to. Kdor je žrtev takšne prevare ali če samo posumi, da bi lahko šolo za tovrstno kaznivo dejanje, mora takoj obvestiti policijo, še pozivajo na istrski policijski upravi.


Najbolj brano