Po zakonu in zlasti po pameti

Ob obvestilu o odpoklicu nekega prehranskega ali drugega izdelka zaradi vsebnosti rakotvornih snovi se večina zamisli, ali je ta izdelek nedavno pojedla in ali je v domači zalogi. Kar je prav, saj moramo skrbeti za svoje zdravje vedno in povsod.

Ključno pa je, ali to dosledno počnemo. Ali življenjski slog, upoštevaje izbor hrane in kakovost okolja, tvori prijazen mozaik, ki ustreza dobremu zdravju in kakšno vlogo imamo pri tem. Gre za odločitve, ki se začnejo pri mizi oziroma pri nakupu živil. Pomembno je, ali jemo večinoma že pripravljene zamrznjene in industrijsko pripravljene jedi, ki jih nato le pogreješ; po možnosti v mikrovalovki. V njih je, kot je znano, množica aditivov (škodljivih E-jev) in snovi, ki jih dobra gospodinja v domači kuhinji niti v sanjah ne bi uporabila. Ni vseeno, ali jemo le sadje in zelenjavo, polno snovi, ki izdelke ohranjajo sveže in lepe in jih skrben kmet za svojo družino ne bi nikoli uporabil. Pomembno je tudi, ali smo se navajeni vsak dan basati s slanimi in sladkimi prigrizki, nabitimi z množico kemičnih zvarkov. Navsezadnje je pomembno tudi, koliko delcev očem nevidne mikroplastike vsak mesec zaužijemo s svežimi ribami, za katere niti ne prevrimo, kje so bile ulovljene. Pa tudi, koliko zdravju škodljivih delcev dihamo v domačem okolju in tam, kjer se rekreiramo, delamo, uživamo dopust ... Grozljiv je podatek, da je na svetu le še peščica območij z zdravim okoljem in da si človeštvo pospešeno zastruplja svoje okolje in obstoj.

Skrb za zdravje krepijo dobro ozaveščanje, spodbujanje samooskrbe in naravne pridelave hrane, in to tudi s subvencijami.

Koristna so obvestila o odpoklicu izdelkov z vsebnostjo rakotvornih snovi. Že tedne se po Evropi in pri nas vrstijo odpoklici živil z vsebnostjo aditiva gumi iz zrn rožičevca, kjer je prisoten rakotovorni etilen aditiv. Te izdelke umikajo iz prodaje in kaže, da bo sladoledu, jogurtom, sokovom sledila še vrsta drugih izdelkov. Predpisi so strogi, bi jih pa morali sproti posodabljati, vanje zajeti še novejše nevarne snovi. Stroka pa bi potrošnikom morala jasno povedati tudi, da použitje enega takšnega jogurta ne bo povzročilo raka, lahko pa zanj zboliš, če vsak dan ješ škodljive prigrizke, vnaprej pripravljeno hrano, lenariš, popivaš, kadiš ...

Skrb za zdravje je odvisna tudi od ozaveščanja, spodbujanja samooskrbe in z njo naravne pridelave hrane. In to tudi s subvencijami in ustrezno politiko.


Preberite še


Najbolj brano