Vrhunski izvajalci ob jubileju pričarali praznično vzdušje

V Križnem hodniku minoritskega samostana v Piranu so v soboto odprli jubilejni, 20. Tartini festival. Za slavnostne tone je poskrbel sloviti italijanski ansambel I Solisti Veneti, ki je na prizorišče pod zvezdami privabil izjemno številno občinstvo. Pozdravil ga je tudi piranski župan Đenio Zadković, poslušalce pa sta najbolj navdušila solista Massimo Mercelli in Lucio Degani.

I Solisti Veneti so pod dirigentsko taktirko  Giuliana Carelle v Piranu navdušili množico obiskovalcev. Foto: Peter Litavsky
I Solisti Veneti so pod dirigentsko taktirko Giuliana Carelle v Piranu navdušili množico obiskovalcev. Foto: Peter Litavsky

PIRAN > Za to posebno priložnost je ansambel, ki že več kot 60 let navdušuje poslušalce po vsem svetu, spored oblikoval s tremi Tartinijevimi koncerti za flavto in dvema Vivaldijevima koncertoma. Uvodna skladba pa je bila poklon Tomasu Albinoniju ob 350. obletnici rojstva.

Zaljubljen v Tartinijevo violino

Tartinijeva violina, na katero je ves koncert igral prvi violinist ansambla Lucio Degani, je glavno vlogo prevzela v Vivaldijevem koncertu v D-duru, Grosso Mogul. “Do te violine imam poseben, skorajda ljubezenski odnos. Obožujem njen zven in igrati nanjo je velika čast. Najraje bi jo kar zamenjal s svojo, ki jo je prav tako kot Tartinijevo izdelal Don Niccolò Amati,” je povedal solist. In čeprav jo je pred koncertom lahko poskušal le dobre pol ure, je z njo dosegel izredno pretanjeno interpretacijo virtuoznih solov.

Podobno je s tremi Tartinijevimi koncerti in z mehkim tonom svoje lesene flavte “traverso” zablestel Massimo Mercelli, ki je vročemu občinstvu podaril dodatek iz sveta filmske glasbe. Nanjo ga vežejo sodelovanja s kar tremi dobitniki nagrad oskar: Enniom Morriconejem, Luisom Bacalovom in Nicolo Piovanijem. Kljub temu, da mu svoja dela posvečajo številni sodobni skladatelji, kot sta Philip Glass in nedavno preminuli Krzysztof Penderecki, je uveljavljen tudi kot interpret Tartinija; mojstru narodov je celo posvetil eno svojih plošč.

Vsak koncert posebno doživetje

Zato ne preseneča, da je že redni gost festivala in mu vsak koncert pomeni posebno doživetje: “Igrati v Piranu je zame predvsem čast in tudi veliko veselje, zlasti ob ansamblu, ki mi pomeni stično točko s Tartinijem. In tu moram povedati, da sem njegovi glasbi dodal nekaj tudi sam. V Koncertu v D-duru je namreč drugemu stavku v partituri manjkal solistični part, ki sem ga sam oblikoval na podlagi spremljave in nekaterih ohranjenih fragmentov ornamentiranja.”

I Solisti Veneti zadnja tri leta, od smrti legendarnega vodje Claudia Scimoneja, igrajo pod taktirko morda nekoliko manj karizmatičnega, a nič manj odličnega naslednika Giuliana Carelle, ki je pred tem s Scimonejem sodeloval polnih petdeset let. S svojo izvrstno, ubrano, a energično in živahno ansambelsko igro so glasbeniki najbolj razgreli občinstvo v Vivaldijevem Koncertu za dva violončela v g-molu, v katerem sta se kot izvrstna solista predstavila Gianantonio Viero in Giuseppe Barutti.

Navdušujoč obisk

Ustanoviteljica in umetniška vodja Tartini festivala Jasna Nadles, ki ob programskem vodstvu Milana Vrsajkova in podpori ministrstva za kulturo ter mnogih pokroviteljev že vseh dvajset let uspešno krmari Tartini festival skozi enkrat bolj, drugič manj naklonjene čase, je po koncertu izrazila navdušenje nad številnimi poslušalci, ki so kljub vsem preprekam prišli na koncert in napolnili samostanski atrij.

In res so tako množica poslušalcev kot vrhunski izvajalci, pester program in mogočnost baročnega zvoka pričarali pravo praznično vzdušje za slavnostno odprtje 20. Tartini festivala.

LEA HEDŽET, Radio Koper


Najbolj brano