Zdravilne borovnice

V drugi polovici poletja, ko se avgust začne spogledovati s septembrom, pridejo v ospredje plodovi z modrimi barvami lupine. Modre barve je v naravi veliko manj kot drugih, če seveda odmislimo modrino neba in morja. Temno modre so na primer borovnice, robidnice, bezgove jagode, ki imajo tudi izdatno količino vijolične v sebi, pa slive in brin. Med divjimi jagodami z odtenki temno modre so tudi trnulje.

Temno modra s pridihom intenzivne indigo barve pride na pomoč, ko moramo okrepiti ožilje, zlasti še kapilare, posebej tiste v možganih. Barvo dajejo zaščitne polifenolne flavonoidne snovi iz vrst antocianinov. Bolj kot so plodovi temno intenzivne barve, bolj zdravi so! Tu so tudi elagična in klorogenska kislina, katehini in kvercetin. Vse to ščiti droben sadež pred močnim soncem. In zaščitno funkcijo, kakršno imajo v plodovih, imajo tudi v našem telesu.

Vsebujejo veliko vitamina C

Nekoč so borovnice šteli kot zdravilo; nabirali so jih ali kupovali v lekarnah. Ponavadi so jih hranili v žganju ali jih skuhali in prevretek popili; oboje zoper želodčne in prebavne težave. Danes vemo, kako antioksidanti v borovnicah varujejo naše zdravje in zakaj preprečujejo staranje.

Navadne ali gozdne borovnice (lat.: Vaccinium myrtillus) so razširjene skoraj po vsej Evropi, a srečamo jih tudi na drugih celinah. V Sloveniji so kot podrast na humusnih tleh v vlažnih gozdovih predalpskega sveta, a uspevajo celo do 2000 metrov nadmorske višine. Pogosto jih najdemo tudi na mokriščih, med redkim drevjem ter na posekah in jasah, če je le dovolj vlage v zemlji. Plodovi dozorijo na močno razvejanih grmičkih z jajčastimi in fino nazobčanimi svetlo zelenimi listi. Pobiramo samo zrele plodove in to od junija in julija naprej.

Tudi povsem zrele borovnice komaj zaznavno dišijo in niso prav sladke, čeprav so prijetnega okusa, z bolj ali manj zaznavno kislo nianso, ki daje slutiti, da je v borovnicah razmeroma veliko vitamina C, a vsebnost niha od rastišča do rastišča. Vode je gozdnih borovnicah od 83 do 85 odstotkov, sladkorja pa od šest do devet odstotkov, poldrugi odstotek je sadnih kislin, zlasti limonske, jabolčne, oksalne, jantarne in benzojske; slab odstotek je dušikovih spojin. Do sedem odstotkov je glikozidno vezanih čreslovin ali taninov, pektina, antocianskega glikozida mirtilina, glikozidov abutin, erikolin ter do odstotek mineralnih snovi.

Nekaj je poleg vitamina C tudi vitaminov A in E, nekaj B1, B2 in B3 in folne kisline (B9); ti so za ženske pomembni zlasti v obdobju nosečnosti.

Borovnice niso osnovna hrana, saj je v ospredju njihova zaščitna zdravilna funkcija, ki izhaja iz obilice polifenolnih kislin, antocianinov ter elagijske kisline, ki zavira rast tumorjev. Ugotovili so, da izvlečki iz borovnic zavirajo tiste vrste raka na prostati, ki za svojo rast potrebujejo visoko koncentracijo moških hormonov. Vedeti moramo, da je antocianinov v svežih in zamrznjenih borovnicah veliko, v posušenih pa zelo malo.

Pomoč pri zdravju srca in ožilja

Zaradi flavonoidov so borovnice v izredno pomoč pri zdravljenju srca in ožilja, zlasti kapilar, krčnih žil in hemoroidov. Borovnice spodbujajo prekrvavitev organov in odpravljajo nevarna vnetja. Flavonoidi v telesu delujejo protivnetno, protivirusno in protibakterijsko, ščitijo pred rakom, zlasti na dojkah in v prebavnem traktu. Flavonoidi zavirajo presnovo arahidonske kisline, ki nastaja pri migreni in ravmatičnih obolenjih, zato borovnice priporočajo pri teh boleznih. Zaradi močnega antioksidativnega delovanja zavirajo staranje.

Borovnice so bogate s čreslovino (tanini), pektini in vlakninami, zato učinkovito pomagajo pri prebavnih težavah in sproti utrjujejo sluznico črevesja. Imajo dobro kombinacijo mineralov, zlasti kalija, magnezija, mangana in železa. Zato pomagajo pri težavah s ščitnico in pri slabokrvnosti. Raziskave potrjujejo, da so, tudi zaradi karotenoidnih snovi v njih, učinkovita pomoč za dober nočni vid, preprečujejo tudi degeneracijo rumene pege. Dobro je vedeti, da borovnice preganjajo slab zadah iz ust, zdravijo afte in so v dragoceno pomoč pri odvajanju od kajenja. Vsebujejo veliko naravne salicilne kisline, kar preprečuje strjevanje krvi. Zelo pomembno je tudi, da borovnice močno ovirajo bakterije, med njimi nevarno bakterijo E-coli, da bi se ugnezdile v sluznici sečil. Borovnice prav tako zmanjšujejo starostne kolobarje in gubice ter odstranjuje akne.

Blagodejni napitki

Nasvet: za dober začetek dneva in dobro komunikacijo z drugimi si naredite napitek z borovnicami, breskvami in kefirjem. Vse skupaj zmešajte v mešalniku in spijte. Še boljša je morda sladica za dobro voljo: naredite jo preprosto tako, da borovnice in drugo jagodičje zmešate z žlico medu, nekaj kapljicami limoninega soka, ščepcem cimeta in okrasite z jogurtom in sladoledom.

Še posebej blagodejen je napitek iz 125 g divjih gozdnih borovnic, 2 dl grozdnih črnih jagod, par žlic sladke smetane, nekaj lističev mete ali melise, 0,5 dl sirotke, nekaj žlic skute, žlica medu.

Gozdne borovnice lahko tudi zamrznemo in jih tako tudi izven sezone uporabimo kot pomoč zoper prebavne težave. Iz njih naredimo tudi borovničke v žganju in to tako, da v kozarec damo izmenično po eno plast borovnic in eno plast sladkorja in postavimo za nekaj tednov na sonce. Lahko jih seveda tudi posušimo ali skuhamo marmelado. Kjerkoli so borovnice, vedno delujejo zdravilno.


Najbolj brano