Obledeli napisi na spomeniku spet žarijo

Borčevski spomenik na Kozini, postavljen leta 1968, je bil že dodobra načet, črke na njem že povsem zbledele. Po zaslugi Srečka Rožeta iz Lokve pa bo občinski praznik pričakal prenovljen in s sveže prebarvanimi napisi.

Županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek se je Srečku Rožetu (ob njem je žena Irena 
Rože) zahvalila za obnovo spomenika, slovesnost ob njem bo  ob občinskem prazniku. Foto: Olga Knez
Županja občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek se je Srečku Rožetu (ob njem je žena Irena Rože) zahvalila za obnovo spomenika, slovesnost ob njem bo ob občinskem prazniku. Foto: Olga Knez

KOZINA > Po uspešnih obnovah spomenikov v Preložah, Lokvi, Dutovljah in na Vatovljah se je Srečko Rože, lastnik Vojaškega muzeja v Lokvi, lotil tudi obnove osrednjega borčevskega spomenika na Kozini. Spomenik v obliki kvadra je bil postavljen leta 1968, ob 25. obletnici ustanovitve Istrskega odreda in istrskega vojnega območja.

Na spomeniku padlim za svobodo v NOB na območju Brkinov, Ilirske Bistrice, Krasa, Pivke in slovenske Istre je obnovil že zbledele napise in jih nadomestil z obstojnejšo ladijsko barvo. V dogovoru s predsednikom sežanske borčevske organizacije Bojanom Pahorjem in hrpeljsko-kozinsko županjo Sašo Likavec Svetelšek pa je restavriral in uredil tudi okolico ob spomeniku v spomin na zmago, ki so jo dosegli partizanski borci narodne zaščite in domačini Brkinov in Istre, nad fašizmom, kapitulacijo Italije in razorožitev italijanske mobilizirane divizije Evgen Savojski v dneh od 11. do 13. septembra 1943. Rože je črke prebarval z rdečo barvo.

Ob občinskem prazniku v začetku septembra bodo pri obnovljenem spomeniku pripravili spominsko slovesnost.

V spominskem parku na Kozini so poleg osrednjega spomenika padlim v NOB še doprsni kipi tigrovcu in bojevniku za narodnostne pravice Slovencev dr. Jožetu Deklevi (1899-1968) ter partizanu - borcu za enakopravnost Slovencev v Italiji Borisu Racetu Žarku in spominsko obeležje osamosvojitvene vojne za Slovenijo.


Najbolj brano