Ko bo vest zamenjala strah

V naboru sprememb zakona o pravilih cestnega prometa, ki začnejo veljati danes, najbolj odmeva znižanje kazni za prehitro vožnjo. Za tisto grdo, slabo in nespametno razvado, ki jo gojimo številni vozniki in ki je številne že spravila v bolnišnico, na invalidski voziček ali celo v prerani grob. Samo letos je zaradi hitrosti na naših cestah umrlo že 26 ljudi. In do konca leta jih bo (žal) gotovo še nekaj ...

Znižanje kazni za hitrost zato ne zveni kot ukrep, ki bi pripomogel k boljši prometni varnosti. Zveni bolj kot potuha vsem voznikom s pretežko nogo, saj nas bo ta grda razvada stala manj. In ko nas bo, jo bomo lažje in hitreje pozabili ter že naslednji dan znova močneje pritisnili na plin. Ampak dobro, odgovorni verjetno že vedo, kaj počnejo ...

Kdaj so začeli veseljaki razmišljati ali spiti eno ali šest piv? Ko so naslednji dan dobili nazaj vozniško ali ko so prespali v celici?

Vendar pa razlagamo, da višina kazni za prometne prekrške nima vpliva na prometno varnost in ne na način vožnje voznikov, a v resnici tega nihče ne verjame. Pri nas je to samo fraza, ki se jo pač uporabi, kadar nam ustreza. Kdaj pa se je začela pri nas izboljševati prometna varnost? Ko so se kazni znižale ali zvišale? Kdaj so začeli večerni veseljaki razmišljati, ali pred vožnjo spiti samo eno ali šest piv? Ko so že naslednji dan lahko šli na policijsko postajo po odvzeto vozniško dovoljenje ali ko so noč prebili v celici na policijski postaji? Odgovor je jasen.

Floskula, da višina kazni ne vpliva na obnašanje voznikov, je morda resnična le v državah, kjer je družba dovolj zrela, da se velika večina njenih članov obnaša odgovorno. Pri nas to zagotovo (še) ni.

Je pa res nekaj. Če se bomo vozniki bali samo policistov, ki jih ni dovolj, in na katere nas pridno opozarjajo vozniki iz nasprotne smeri, bo znižanje kazni “blažev žegen” za prometno varnost. Če pa bi občine, država, skratka odgovorni, postavili radar v sleherno vas in še nekaj med vasi, potem bi učinkovale tudi nižje kazni. Ker preprosto ne bi več mogel peljati hitro, ne da bi plačal kazni. Takšni radarji se finančno izplačajo v nekaj mesecih, nato pa tiho delajo red.

In potem (se) bomo voznike(i) počasi prevzgojili v odgovorne in pametne udeležence v prometu. In počasi prišli do stopnje, da bo naša vest zamenjala strah. Enim bo sicer zamenjala strah pred nesrečo, žal premnogim pa še vedno le strah pred kaznijo.


Preberite še


Najbolj brano