V Kopru in Ankaranu višje položnice za smeti in vodo

Kar sta koprski in ankaranski občinski svet sprejela konec maja oziroma deset dni zatem, namreč sklep o podražitvi cen komunalnih storitev, bodo koprski in ankaranski občani občutili na položnicah v teh dneh, a ne samo na položnicah za ravnanje z odpadki, ampak tudi na tistih za pitno vodo. Nove cene so v veljavo stopile 3. julija.

 Foto: Marjetica Koper
Foto: Marjetica Koper

KOPER, ANKARAN > Storitve, povezane z ravnanjem s komunalnimi odpadki, bo Marjetica Koper podražila za 25 do 30 odstotkov in temu naj bi botrovali predvsem višji stroški za obdelavo in odlaganje odpadkov. Z enako težavo se soočajo tudi pri stroških odvajanja in čiščenja komunalnih voda, katerih stranski produkt je komunalno blato.

Trikrat dražji prevzem odpadnega blata

“Prevzem mešanih komunalnih odpadkov se je od leta 2015 do lani podražil za 47 odstotkov, s 116 na 170 evrov za tono. Prevzem komunalnega blata pa celo za 320 odstotkov, z 62 na 200 evrov za tono,” tako kot ob koncu maja opozarjajo v Marjetici z Davorjem Briševcem na čelu. Mešane komunalne odpadke odvažajo v RCERO Ljubljana, odpadno blato prevzema murskosoboško podjetje Saubermacher Slovenija.

18

evrov je doslej plačevala 4-članska družina za ravnanje z odpadki v koprski in ankaranski občini

23,97

evra bo po novem

Ker storitvi odvajanja in čiščenja komunalnih voda pa tudi omrežnini zanju v imenu istrskih komunalnih podjetij in za njihov račun zaračunavajo na Rižanskem vodovodu, se podražitev komunalnih storitev odraža tudi na položnicah za pitno vodo. Zneska za odvajanje in čiščenje komunalnih voda sta odvisna od količine porabljene pitne vode, omrežnini pa od števila dni po odčitku števca.

Marjetica: “Ne bomo najdražji”

“Pri spremembi cen, povezanih s tem odvajanjem in čiščenjem, smo želeli doseči, da bodo tisti, ki porabijo manj pitne vode, tudi manj plačali,” poudarja predstavnik za odnose z javnostjo v Marjetici Dimitrije Šamšal. To so dosegli s pocenitvijo omrežnin ter podražitvijo odvajanja in čiščenja komunalnih voda. Posledično bodo gospodinjstva, ki porabijo dva kubična metra vode, storitve, ki jih za Marjetico zaračunava Rižanski vodovod, plačevala za odstotek ceneje, tisti, ki porabijo 12 ali 20 kubičnih metrov vode, pa za 21 oziroma 27 odstotkov dražje. Že na majski seji občinskega sveta je podražitvi nasprotovala Levica. “Podražitve so posledica slabega upravljanja javnega podjetja, s katerim se ni znalo spopasti niti prejšnje vodstvo občine. Trenutno vodstvo pa nadaljuje s slabimi praksami. Prepričani smo, da bi te težave morala reševati občina in ne občani,” je včeraj za Primorske novice izjavil Alan Medveš, občinski svetnik Levice.

21

ali

27

odstotkov več bodo plačevala gospodinjstva, ki porabijo 12 oziroma 20 kubičnih metrov pitne vode za odvajanje in čiščenje odpadne vode

Cena pitne vode po zagotovilih direktorja Rižanskega vodovoda Martina Preglja ostaja nespremenjena in znaša 0,91 evra za kubični meter brez davka, tudi omrežnina za vodarino ostaja enaka.

Kljub podražitvam v Marjetici zagotavljajo, da njihove storitve v Istri ne bodo najdražje. Štiričlanska družina, ki uporablja kompostnik, je v koprski in ankaranski občini za ravnanje z odpadki doslej plačevala 18 evrov, po novem bo 23,97 evra (brez kompostnika dva do tri evre več), kot navajajo. V izolski in piranski občini pa naj bi štiričlanske družine že doslej odštele 24,53 oziroma 23,03 evra.


Najbolj brano