“Saj živimo na vasi, kakci se bodo posušili.” Resno?!

“Ko mi lastniki psov, ki za njimi ne pobirajo pasjih kakcev, na kar jih neprestano opozarjam, nazaj zabrusijo, da živimo na vasi in se bodo iztrebki že posušili, je mera polna,” pravi Nada Mitchell iz Marezig.

Da je zadeva moteča tudi za druge bližnje stanovalce,

 dokazuje  plakat na drogu javne razsvetljave.  Foto: Nataša Hlaj
Da je zadeva moteča tudi za druge bližnje stanovalce, dokazuje plakat na drogu javne razsvetljave.  Foto: Nataša Hlaj

MAREZIGE > “Če ima nekdo žival, naj za njo tudi počisti. To je nekaj povsem samoumevnega. Ne morem razumeti, da sosedje vodijo pse na sprehod in ko se ti podelajo pred mojim vhodom na dvorišče ali ob cesti, kjer otroci vsak dan hodijo v šolo, enostavno pogledajo stran in gredo dalje. Ali jim res ni logično, da je treba tudi na vasi imeti s seboj vrečke in pobrati iztrebke,” se sprašuje domačinka Nada Mitchell.

Nada Mitchell pravi, da je takšnim prizorom priča vsak dan. Lastnike psov prosi, naj iztrebke pobirajo, a jo gladko preslišijo. Foto: Nataša Hlaj

Ko smo jo obiskali v Marezigah, smo se lahko prepričali, da ne pretirava. Na razdalji dvajsetih metrov smo ob cesti našteli šest pasjih iztrebkov. “Zdaj, ko je poletje in je vroče, kakci poleg vsega še smrdijo, na njih pa se pasejo muhe. Ker imam vhod tik ob cesti, je to res nevzdržno,” pravi Nada Mitchell. Pravi, da se je s sosedi na to temo poskušala že večkrat pogovoriti, a ni dosegla nič.

Dodaja, da so ji občinski redarji pojasnili, da bi morali lastnike in njihove pse zasačiti pri dejanju, da bi lahko kakorkoli ukrepali. “Seveda ne pričakujem, da bodo ob 6. uri prišli v Marezige in stali v zasedi. Bi pa morda kazalo razmisliti o kakšnem letaku, s katerim bi lastnike poučili o kulturi obnašanja, in dodati kakšno opozorilo o globah,” meni Mitchellova.

Da je zadeva moteča tudi za druge bližnje stanovalce, pa dokazuje plakat na drogu javne razsvetljave, ki nagovarja skrbnike psov, naj pobirajo iztrebke za svojimi štirinožnimi prijatelji.

Tovrstnim pozivom se pridružuje tudi predsednik sveta KS Marezige Alen Babič. Tudi njega čudi brezbrižnost lastnikov psov. “Ko gredo s psom v mesto, zagotovo vzamejo s seboj vrečko za iztrebke. Naj jim to pride v navado tudi v naših Marezigah, ki so lepa in urejena vas. Bilo bi res škoda, da bi zaradi pasjih iztrebkov dobile kakšen negativen predznak,” pravi Babič.


Najbolj brano