Ne izpolnjujete pogojev PCT? Uporabite ministrovo potrdilo

Aplikacija zVEM omogoča, da si vanjo naložite katerokoli digitalno covid potrdilo (DCP), tudi če ne pripada vam. Postopek smo preverili v uredništvu; potrdimo lahko, da aplikacija vnos omogoča in pri tem razkrije osebne podatke nosilca potrdila.

Aplikacija zVEM omogoča vnos digitalnega covid potrdila, ki 
pripada tretjim osebam. Foto: Profimedia
Aplikacija zVEM omogoča vnos digitalnega covid potrdila, ki pripada tretjim osebam. Foto: Profimedia

SLOVENIJA > Uvodoma pojasnimo, da je ponarejanje uradnih listin kaznivo dejanje, za katero so zagrožena do tri leta zapora. Kdor pa vedoma uporabi lažno zdravniško spričevalo, se kaznuje z denarno kaznijo ali z do šestimi meseci zapora.

Na družbenih omrežjih smo zasledili objavo uporabnika, ki je skeniral QR-kodo na digitalnem covid potrdilu, ki ga je minister za zdravje Janez Poklukar javno objavil. Uporabnik je poleg svojega potrdila v aplikacijo tako vnesel tudi potrdilo ministra Poklukarja, pri čemer so se razkrili ministrovi osebni podatki, kot sta datum rojstva in katero cepivo je prejel. Po preverjanju uporabnikovega postopka v uredništvu lahko potrdimo, da postopek deluje in da aplikacija zVEM omogoča vnos tujih potrdil.

Ozadje razkritja

Kot nam je pojasnil bralec, ki je tehnično pomanjkljivost odkril, je do odkritja prišel v eni od ljubljanskih restavracij. Zaposleni v njej so v zmedi zaradi neobstoja napovedane NIJZ-aplikacije ob že veljavnih pogojih PCT pri skeniranju uporabili kar aplikacijo zVEM, pri čemer je ta brez problema sprejemala digitalna covid potrdila.

V uredništvu smo lahko skenirali šifrirano QR-kodo, ki jo je minister Poklukar objavil na družbenih omrežjih, in prišli do njegovega digitalnega covid potrdila.

Tega nikar ne zlorabite pri prečkanju meje!

S tako ukradenim potrdilom ne poskušajte prečkati meje, saj hrvaška aplikacija za preverjanje DCP prikaže ime njegovega nosilca. Če se to ne ujema z vašim, vas lahko hitro obtožijo, da uporabljate lažno zdravniško spričevalo.

Minister za zdravje Janez Poklukar blamaže z aplikacijo zVEM še ni komentiral. Foto: STA

Preslepiti bi se dalo slovensko aplikacijo

Povsem druga zgodba pa bi lahko bila z aplikacijo, ki jo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) napovedujejo za preverjanje PCT-pogojev v lokalih in na javnih dogodkih. NIJZ bi jo moral javno objaviti te dni, vendar do tega še ni prišlo, saj mora aplikacija anonimizirati vse osebne podatke – poleg imena še informacijo, ali je oseba prebolevnik ali je bila cepljena, kar je od NIJZ zahtevala informacijska pooblaščenka.

Ta aplikacija namreč ne prikaže osebnih podatkov, ampak le dva signala – rdečega, če nosilec DCP ne izpolnjuje pogojev PCT, in zelenega, če jih. Kdor bi na vratih lokala prikazal le QR-kodo, bi lahko namreč skoznje smuknil tudi, če ne izpolnjuje pogojev PCT.

Trenutno še brez uradnih pojasnil

S prošnjo za dodatna pojasnila smo se obrnili na ministrstvo za zdravje, ki je naša vprašanja preusmerilo na NIJZ. Slednji nam do zaključka redakcije na vprašanja ni odgovoril. Na dejstvo, da aplikacija zVEM iz QR-kode DCP pobere osebne podatke nosilca in jih prikaže vsakomur, ki to kodo skenira z aplikacijo zVEM, pa smo opozorili informacijsko pooblaščenko, ki je odgovorila, da s tem ni bila seznanjena, vendar bo zadevo vsekakor preverila.

LUKA TETIČKOVIČ, Svet24


Najbolj brano