Glas starih in utišanih

V izboru 17. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok močno odzvanjajo bogate zgodbe, ki jih prinašajo starostniki z vseh vetrov. Osrednji program bo med 25. in 29. avgustom potekal na štirih lokacijah (letni kino Arrigoni, kulturni dom, Art kino Odeon in plaža Svetilnik), pred uradnim začetkom pa se bo oziroma se je že zvrstilo več ogrevalnih dogodkov v Izoli, Novi Gorici in Ljubljani.

Prizor iz filma Krt, kjer je  infiltrirani agent na posebni misiji.
Prizor iz filma Krt, kjer je infiltrirani agent na posebni misiji. 

IZOLA > Eden bolj ekskluzivnih, saj je bila ponovitev samo še v Motovunu sinoči, je bil poseben četrtkov filmski dogodek v Arrigoniju, kjer so bili na sporedu štirje kratki filmi z velikanom neme komedije Busterjem Keatonom v glavnih vlogah, za glasbeno spremljavo v živo pa so raznovrstno poskrbeli člani zagrebške zasedbe Porto Morto. Sprehajali so se namreč od postrocka, jazza pa vse do goblinovskih voda, ki so Keatonovim mojstrovinam vdahnile novega duha. Podobna poslastica se sicer obeta tudi med osrednjim delom Kino Otoka, v soboto, 28. avgusta, ko bo zasedba Jimmy Barka Experience v živo pospremila zgodnji in bolj neznan nemi film velikega mojstra suspenza Alfreda HitchcockaNajemnik: zgodba o londonski megli, kjer so že razvidne njegove slogovne in vsebinske obsesije.

“Sateliti” v Sežani, Tolminu in Idriji

“Ker je letos poleti veliko kulturne ponudbe in dogodkov, smo se odločili bolj zgodaj predstaviti program. Tako imamo več časa, da ga bolje predstavimo občinstvu, da se pouči o njem in laže odloči,” pravi direktorica festivala Tanja Hladnik in dodaja, da si bodo sicer za naslednje leto zelo prizadevali, da festival izvedejo v običajnem, zgodnjem junijskem terminu. Program je po njenih besedah primerljiv z dosedanjimi, predvajali bodo namreč 34 celovečercev in več kot 90 kratkih filmov. A kot poudarja, bodo v času festivala “satelite” imeli tudi v Sežani, Idriji in Tolminu: “Gre za živo povezavo s slovensko Art kino mrežo. Ta sodelovanja so za nas izjemno dragocena, ker zagotavljamo geografsko, fizično dostopnost kakovostnega programa v krajih, kjer je ponudba zelo omejena.”

17. izdajo Kino Otoka so predstavile (z desne) direktorica festivala Tanja Hladnik, glavna selektorica filmskega programa Varja Močnik in programska koordinatorica Ana Cerar.

Festival bodo v sredo, 25. avgusta, odprli s filmom iz južne Italije AssandiraSalvatoreja Mereuja, ki je klasično sestavljen narativni, detektivski film, a je izredno neklasičen, ko ugotovimo, s katero temo se ukvarja. V četrtek sledi križanec med observacijskim dokumentarcem in vohunskim filmom Krt, zgodba se vrti okoli posebnega agenta, ki se infiltrira v dom za ostarele v Čilu, da bi ugotovil, kako ravnajo z eno od varovank. “Gre za zelo humano zgodbo o tem, kako smo v sodobni družbi zavrgli ostarele kot nekakšen ekonomski višek. Tudi v ostalem filmskem programu, ki se ukvarja s temo starostnikov, je veliko poudarka na bogastvu njihovih izkušenj in kako te ne smejo ostati neslišane,” pravi programska selektorica Varja Močnik.

Poleg Krta je tu še film Ne pogreb, temveč vstajenje, ki prihaja iz Lesota v Afriki in govori o tem, kako se v imenu napredka radira vse, kar je tradicionalno. Selektorica izpostavlja tudi srbski dokumentarec Marte PopivodaPokrajine odpora, ki govori o eni prvih srbskih partizank ter drugih junaških zgodbah. V petek, 27. avgusta, bo premiera slovenskega filma SanremoMiroslava Mandića, nežnega prikaza demence, kjer se po besedah Močnikove zelo izkažejo igralci, predvsem Sandi Pavlin v glavni vlogi in Silva Čušin.

Lucio Dalla, Alida Valli in japonske čarovnice

Od italijanskih filmov je na četrtkovi izolski predstavitvi Varja Močnik omenila dokumentarec o Luciu Dalli, ki ga je režiral Pietro Marcello (Martin Eden), v njem pa nima glavne besede samo veliki italijanski kantavtor, temveč v filmu izriše tudi zelo “nepolirano” podobo Italije druge polovice 20. stoletja. Še z enim dokumentarcem se bodo poklonili tudi veliki italijanski igralki Alidi Valli, rojeni v Pulju. Zaslovela je kot otroška, najstniška zvezdnica v lahkotnih italijanskih komedijah. Okoli svojega 30. leta, ko je bila že prestara za tovrstne vloge, je ustvarila zelo svojstveno kariero tako v avtorskem (Visconti, Pasolini) kot v žanrskem filmu.

Od mladih srbskih avtorjev, rednih gostov festivala, bo letos na sporedu nov film tudi odlične montažerke Jelene MaksimovićDomovine in Oaza Ivana Ikića. Slednji je nastal v slovenski koprodukciji, v njem pa ima vlogo tudi Maruša Majer. Režiser se je sicer lotil zanimivega podviga: odpravil se je v dom za mlade s posebnimi potrebami in z njimi ustvaril fiktivni film.

Zelo zanimiv dokumentarec je tudi Čarovnice iz Orienta francoskega režiserja Juliena Farauta, ki je nase opozoril že s filmom o tenisaču Johnu McEnroeju, tokrat pa se je zakopal v neverjetno zgodbo ene najboljših ženskih odbojkarskih ekip na svetu. Na Kino Otok se vrača tudi Američan Bill Morrison, ki raziskuje materialnost filmskega traku. Pred leti je v Izoli predstavil izjemen film o iskalcih zlata v Ameriki, celotna zgodba pa se je začela s skupkom zelo starih filmskih kolutov. Tokrat so Morrisona poklicali z Islandije, kjer so ribiči naleteli na zvitek filma.

Na izolsko plažo Svetilnik se vrača tudi ena najbolj sproščenih sekcij Video na plaži, na svoj račun pa bodo prišli tudi najmlajši, za katere bodo poskrbeli v kulturnem domu v sklopu sekcije Podmornica.


Najbolj brano