Koliko stanejo različne oblike namestitev na hrvaški obali?

Naredili smo pregled cen namestitev po Jadranu. V zadnjih letih v nebo rastejo predvsem cene najema mobilnih hišic, ki običajno presegajo cene najema apartmajev.

Glamping v luksuzno opremljenih šotorih lahko stane tudi več kot 
200 evrov na noč.
Glamping v luksuzno opremljenih šotorih lahko stane tudi več kot 200 evrov na noč. 

HRVAŠKA > Poletna sezona je na vrhuncu, številni Slovenci si v bližnjih in daljnih turističnih krajih polnijo baterije, na koncu pa se vsak sooči z računom. Če je bilo včasih jasno, da je najcenejše dopustovanje v kampu, so se s širitvijo ponudbe in spremembo dopustniških navad tudi cenovna razmerja med različnimi oblikami počitniškega bivanja spremenila. Pogledali smo na hrvaško obalo – koliko je treba odšteti za desetdnevne počitnice v šotoru, mobilni hišici, apartmaju ali hotelu s polpenzionsko ponudbo?

Mobilne hišice so včasih veljale za cenovno ugodno namestitev.

Z dvema polnima regresoma v višini 2000 evrov si lahko družina privošči tudi najem plovila.

Istra

V nam bližnji Istri bi štiričlanska družina za bivanje v kampu Sirena v bližini Novigrada odštela okoli 800 evrov. Če bi si na isti lokaciji omislili bivanje v mobilni hiški, bi jih desetdnevno bivanje med 1. in 10. avgustom stalo med 1300 in 3000 evri, odvisno od tega, kakšno mobilno hiško bi si družina izbrala. Čeprav se cene lahko primerjajo tudi z bolj ležerno hotelsko storitvijo, pa bi na vrhuncu sezone prosto mobilno hišico le stežka našli. Če bi se odločili za glamping oziroma prenočevanje v luksuznih šotorih, bi za ta užitek morali odšteti kar okoli 2000 evrov. Desetdnevno bivanje v hotelu s štirimi zvezdicami in polpenzionsko ponudbo bi družino stalo več kot 4000 evrov, glede na ponudbo na spletnem portalu Trivago pa bi za bivanje v hotelu s tremi zvezdicami, ki vključuje tudi zajtrk, odšteli okoli 1400 evrov. Podali bi se lahko tudi v katerega od zasebnih apartmajev, kje se cene na območju Novigrada gibljejo od 700 evrov navzgor.

Kakšne so cene nočitev ali najemov apartmajev pri nas?
S pomočjo portala Booking smo preverili, koliko bi morala za enotedenske počitnice v slovenski Istri v prvem ali drugem tednu avgusta odšteti štiričlanska družina z dvema otrokoma. Cene nočitev z zajtrkom v najdražjih hotelih se gibajo tudi preko 4000 ali celo 6000 evrov na teden za družino, ki biva v dveh spalnicah, medtem ko je na drugi strani mogoče najti tudi cenovno zelo ugodne počitnice v katerem od kampov, sploh v istrskem zaledju - tudi že za 260 evrov na teden za najem parcele. Cene apartmajev se v povprečju gibajo od 800 do 1500 evrov na teden. vrž

Na “našem” Krku

Če bi se družina, po zgledu eminentnih slovenskih politikov, odločila, da je za pravega Slovenca primeren dopust na otoku Krku, bi najbolj ugodno počitnikovali v kampu Pila v Punatu, kjer otroke do 12. leta starosti gostijo zastonj, desetdnevne počitnice v šotoru ali lastni prikolici pa bi družino prišle nekaj manj kot 500 evrov. V Aminess Atea Camping Resortu v Njivicah bi jih najem mobilne hišice, če bi te bile proste, stal od 1500 pa vse do 2800 evrov, kolikor stane najem najbolj luksuznega mobilnega domovanja, ki premore ob verandi celo bazen. Hotelska namestitev s štirimi zvezdicami bi družino stala od 2200 evrov navzgor, cene najema zasebnega apartmaja pa se začnejo pri 800 evrih za namestitve malce bolj v notranjosti otoka in se nato višajo glede na bližino morja in opremljenost, povprečna cena pa se giblje okoli 1300 evrov za desetdnevno bivanje na vrhuncu sezone.

V terminu od 1. in 10. avgusta v krajih, ki smo jih pregledovali, praktično ni prostih namestitev.

Cenovno najugodnejše je še vedno šotorjenje v kampih.

Biograd

Nekoliko bolj južno smo si za primerjavo izbrali Biograd in njegovo okolico. Pri Slovencih je izredno priljubljen kamp Soline, kjer bi lahko na parceli, opremljeni z vodo, elektriko in kanalizacijo, šotorili za slabih 600 evrov. Luksuz desetdnevnega bivanja v mobilnih hišicah bi družino stal okoli 1500 evrov. Če bi se podali v hotel s štirimi zvezdicami, ki ponuja družinski paket, bi jih polpenzionska ponudba stala 2700 evrov, v hotelu s tremi zvezdicami bi plačali od 1300 evrov navzgor, a ob tem je treba poudariti, da bi v terminu od 1. do 10. avgusta prostor v hotelu le težko našli. V skromnem studiu bi družino namestili za približno 800 evrov, za 1000 evrov pa bi si zagotovili že razmeroma spodoben apartma.

Okvirne cene najema na dan

kampirno mesto: od 20 do 40 evrov

mobilna hišica: od 150 do 200 evrov

apartma: od 100 evrov

Na tem plovilu lahko spijo štiri osebe, cena tedenskega najema (2600 evrov) pa se lahko primerja z najemom luksuzne mobilne hišice.

Jadranje

Če pa ste se, tako kot nekateri politiki, naveličali apartmajev in vil ter menite, da je za vašo družino najprimernejši dopust na valovih, lahko za teden dni najamete jadrnico, za kar boste morali odšteti nekje od 3000 evrov navzgor, najem motornega plavila, na katerem lahko prespijo vsaj štiri osebe, vas bo stal vsaj 2500 evrov, navzgor pa so v navtiki cene že od nekdaj neomejene.

ŽIGA KARIŽ, Svet24


Najbolj brano