V zaprtem vozilu naj vozniki ne puščajo ne otrok ne psov

V času poletnih razmer Agencija za varnost prometa (AVP) voznike poziva, naj se na pot skrbno pripravijo. “Pripravite vse potrebne dokumente, spremljajte epidemiološke razmere, odložite mobilni telefon, vozite na ustrezni varnostni razdalji in s prilagojeno hitrostjo,” opozarjajo in dodajajo, naj nikogar ne puščajo v parkiranem in zaprtem vozilu, zlasti ne otrok in psov.

Vozniki naj se poleti s psom na pot odpravijo ponoči ali v zgodnjih 
jutranjih urah.
Vozniki naj se poleti s psom na pot odpravijo ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. 

SLOVENIJA > “Brez skrbne priprave ni brezskrbne poti,” je eden od sloganov AVP, ki voznike v letošnjem vročem poletju opozarja, naj se na pot na dopust skrbno pripravijo. Poleg vseh potrebnih dokumentov za prečkanje državne meje naj vozniki spremljajo epidemiološke razmere države, kamor potujejo, med vožnjo naj odložijo mobilne telefone in vozijo na ustrezni varnostni razdalji ter s prilagojeno hitrostjo. “V parkiranem in zaprtem vozilu nikoli ne puščajte nikogar! Zelo hitro namreč lahko pride do vročinskega udara, za kar so še posebej dovzetni otroci,” poudarjajo na AVP.

Vozniki naj se poleti s psom na pot odpravijo ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah.

S psom na pot ponoči ali zgodaj zjutraj

Za vročinske udare pa so v takšnih poletnih razmerah, kot jih poznamo zadnja leta, zelo dovzetni tudi psi. “Če gre pes z nami na dopust, potem se na pot odpravimo ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah,” svetuje veterinarka Ozana Leban iz ambulante LOVETerina v Prvačini in dodaja, naj se vozniki med vožnjo tudi večkrat ustavijo in psu ponudijo vodo. “Poleg tega psov poleti ne pustimo v avtu niti za pet minut, saj se njegova notranjost segreva tako hitro kot pečica in take razmere vodijo v vročinski udar,” oriše. V takem primeru (znaki udara so sopenje, iztegnjen dolg jezik, omotica, bruhanje, nezavest) naj lastniki psa ne dajo pod mrzel tuš, ampak naj ga v senci počasi z mokro brisačo ohlajajo po tačkah, nato pa o tem obvestijo najbližjega veterinarja.

“Ker v tem času psi pijejo mrzlo vodo in ležijo na mrzlih ploščicah, pa zdravimo poleti tudi več primerov vnetega grla in mehurja,” še pove veterinarka.

Prehitevanje naj bo strpno

Poleg tega pa na AVP voznike tudi opozarjajo, da naj za varno pot na poletni oddih upoštevajo še nekaj nasvetov za varno vožnjo.

Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, zato priporočajo, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče, pred predorom pa naj snamejo sončna očala.

Pred odhodom na pot naj dobro očistijo vetrobransko steklo avtomobila, ob tem pa preverijo še količino vseh tekočin v avtomobilu. “Vozniki motornih vozil morajo biti v vseh razmerah, tudi v vročem in sončnem vremenu, zelo pozorni ter paziti na pešce, kolesarje, motoriste in ostale,” poudarjajo. Prehitevanje kolesarjev in mopedistov naj bo strpno in z zadostno bočno razdaljo (1,5 metra).

Motoristi, kolesarji in pešci naj za lastno varnost še povečajo svojo vidnost, tudi z oblačili svetlih, odsevnih barv. Posebej pozorni naj bodo na križiščih in priključkih, vedejo naj se samozaščitno.

Utrujeni? Nikar za volan!

Tako na daljši kot na krajši vožnji pa je prav za vse udeležence v prometu ključna spočitost. Ko se pojavijo znaki utrujenosti in zaspanosti, kot so zehanje, pogosto mežikanje, občutek potrebe počitka ali izgube pozornosti, se je treba v najkrajšem možnem času na varnem mestu ustaviti in se spočiti. Posebno daljše vožnje so fizično in psihično naporne, utrujenost in zaspanost pa močno povečata možnost za prometno nesrečo. “Predvidevanje in strpnost sta vodili, ki naj spremljata vse udeležence v prometu vse dni v letu,” še dodajajo na AVP.


Najbolj brano