Hvala, učitelj, hvala, prijatelj!

Po težki bolezni se je tik pred 57. rojstnim dnem poslovil vsestranski Cerkljan, Gunceljčan in svetovljan Dario Cortese. Mnogi, ki jih je zapisal naravi, najraje divji, ali je z njimi radodarno delil svoje širno znanje, ga pogrešajo. Njegovo znanje, ki ga je zapustil v okrog 20 knjigah, bo dragocena popotnica v ohranjanje pristnosti narave in vrednosti življenja.

Dario Cortese (1964-2021) Foto: Saša Dragoš
Dario Cortese (1964-2021) Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Dario Cortese (1964-1921) je junija na cerkljanskem festivalu Keltika še napovedal nastop skupine Divje babe. Nekaj tednov pozneje, na džezovskem festivalu, ga je publika slišala samo še v posnetih zvočnih odtisih z minulih festivalov. Bolezen ga je premagala. Po pogumni borbi z njo je odhod sprejemal kot izkušnjo življenja. Medtem so ga mnogi že pogrešali.

“Dario naš! Naš učitelj. Naš prijatelj. Hvala za vse, kar si nam dal. Veliko smo se naučili od tebe. Pogrešali te bomo,” je delček poslovilnega zapisa Zavoda Jazz Cerkno.

Bil je človek, ki je z utelešeno karizmo, drznim pogumom in vizionarstvom hodil po svoji poti.

Pred dvema desetletjema je Corteseja v Cerkno privedla glasba. Kot pevec in dudaš je na Keltiki nastopil z ne povsem vsakdanjimi rockenrolovci Crazed Farmers. Na Cerkljansko pa ga je ukoreninila narava pod Poreznom. Eni redkih še ohranjenih divjin z neustavljivimi energijami pradavnine se je posvetil globoko in široko. Iz njegove založbe Porezen so druga za drugo prihajale med bralce knjige o dobrobitih divjine in njenih zeli. Za prijazno prehranjevanje, povsem brez ogljičnega odtisa.

Vodil je vanjo, predaval in širil krog somišljenikov. Tudi džezovski festival in očetovski bar Gabrijel sta posvojila Cortesejeve delavnice o divji hrani. On pa, po srcu sicer avantgardni roker, inovativni džez.

Čeprav je obljubljanskega Gunceljčana narava posrkala že kot fanta in ga vodila na študij agronomije, ga je v javnost izstrelila glasba. Kot študent je v prelomnem času druge polovice osemdesetih let povedel glasbeno uredništvo Radia študent. Zaradi udarne, intenzivne, sporočilne in angažirane glasbe, ki jo je vrtel, se ga je celo prijelo ime Hardkorovec. A njegov glasbeni okus je bil veliko širši, čeprav vedno intriganten. Take so tudi izdaje obdžezovskih muzik iz njegove založbe.

Videl je svet. Po vseh njegovih celinah je prehodil 110.00 kilometrov. Kakopak peš tudi vso Slovenijo. O vsem skupaj je pisal in zapustil tudi nekaj knjižnih popotniških vodnikov. Spoštljiv do vseh ljudi, je širil dobro voljo. “Bil je človek, ki je z utelešeno karizmo, drznim pogumom in vizionarstvom hodil po svoji poti. Z nalezljivim nasmehom, vedrino in pozitivno vibracijo je 'razdiral' še tako zaskrbljene obraze. Mogočen mož, zrasel in ukoreninjen v mater Zemljo,” kot so zapisali na portalu Rockline.

Cortesejeva prijateljska družina je bila širna. Zato je praznina po njegovem odhodu toliko večja. “Kamorkoli je že odšel, povsod ga bodo veseli,” je prepričan cerkljanski del prijateljev.


Najbolj brano