Hrana je zdravilo: Kumare za lepoto

Pred dnevi sem presenečena ugotovila, da tudi moj mož jé kumare. Da včasih pikne kumarice v kisu, sem že vedela. A kumar, narezanih na tanke rezine kakor salama, pa ga nisem videla jesti.

Pa je komentiral, da se jim je altruistično odpovedal, ker je pač videl, kako jih imam rada. Ker nisem verjela, je priznal, da ne mara namočenih v kislo smetano, ker mu “bela mokrota okrog rezin ni privlačna”. In je demonstriral uživanje surovih kumar, ki jih je sam sveže narezal.

Na Goriškem so imeli pri noni veliko kumar in kumaric. In v poletnih mesecih so bile redno “na sporedu” za popoldansko malico ali večerjo. Pri nas doma na Colu jih nismo gojili. Morda tako visoko niso uspevale, ker je znano, da potrebujejo kar precej toplote za rast in dozoritev. Zato sem se s kumarami prvič zares srečala v študentskem naselju. Dekleta smo jih rezala na tanke lističe in si jih stavile na obraz in oči. Vedela sem, da kumare osvežijo kožo in jo očistijo. To je bila tedaj najcenejša in zelo učinkovita kozmetika. Seveda smo kumare narezale tudi v okusno solato.

Kumare (lat.: Cucumis sativus) sodijo v družino bučevk (lat.: Cucurbitaceae) in so enoletne rastline. Mladi koži pomagajo predvsem zaradi mineralov, ki raztopljeni v fiziološko najprimernejši obliki učinkujejo takoj, ker se zaradi razlike v ozmotskem tlaku minerali selijo na kožo, ta pa jih zlahka vsrka vase.

Bogastvo kumar so minerali

Lahko bi rekli, da so kumare skoraj sama voda, saj je je kar od 95 do 97 odstotkov. Prav to dejstvo botruje zahtevi, da kumare med rastjo redno vsakodnevno zalivamo. Premalo zalite kumare namreč grenijo, dovolj zalite pa ne. V treh do petih odstotkih suhe snovi so predvsem minerali, vitamini, nekaj malega maščob, beljakovin, ogljikovih hidratov in vlaknin. V sto gramih je skoraj štiri grame ogljikovih hidratov, od tega trikrat več sladkorjev kot vlaknin, skoraj tričetrt grama beljakovin in le desetinka grama maščob. No, tako visok delež vode v kumarah botruje temu, da imajo zelo malo, le okrog 14 kilokalorij na sto gramov mase.

Bogastvo kumar so minerali. Največ je silicija, sledijo kalij, magnezij, kalcij in selen. Manj je železa, kroma, mangana, bakra, cinka, fluora, natrija in joda. Zaradi obilice silicija kumare lepšajo kožo, oči in lase ter vezivna tkiva. Poleti kumare hladijo, vlažijo in zdravijo sončne opekline. Povejmo takoj, da vsebujejo kumare tudi nekaj vitaminov. V vodni raztopini v notranjosti kumaric najdemo vitamin C ter vitamine skupine B: B5, B3, B2 in B1, v lupini kumar pa še vitamin E in v karotenoidih lupine tudi predstopnjo vitamina A.

Pomembna sestavina je tudi erepsin; to je ime za skupino encimov, ki razcepijo beljakovine in pomagajo prebavljati meso in drugo beljakovinsko hrano. Kdor ima težave pri prebavljanju beljakovin, naj si vsaj teden dni dan za dnem pripravi kumaričino solato z albuminsko skuto (z veliko levcina) in si bo težave precej olajšal.

Kumare delujejo od znotraj

Skupni ostanek kumaričnih mineralov v telesu je bazičen, zato kumare alkalizirajo telo in odstranjujejo prekomerno kisle sestavine iz organizma. Urejajo pH, zato nam bodo hvaležni kri, črevesje, kosti, jetra, trebušna slinavka in žolčnik. Kumare so močni diuretiki in hkrati akvaretiki, kar pomeni, da spodbujajo tudi odstranjevanje ostankov presnovnih produktov in strupenih snovi iz telesa, kar je dobro za srce, ledvice, mehur in sečne poti. Kdor ima putiko ali revmatske težave, bi moral kumare naravnost oboževati.

Zaščitne antioksidativne snovi v kumarah so karotenoidi in kofeinska kislina, ki ima skupaj z vitaminom B5 pomirjevalno vlogo. Kumare vsebujejo inzulinu podobne snovi, zato razbremenjujejo trebušno slinavko in znižujejo krvni sladkor, kar je v pomoč sladkornim bolnikom. V ljudskem zdravilstvu jih priporočajo tudi ženskam v meni, ker uravnavajo tako imenovano valovanje krvi.

Nekaj napotkov

Izberimo samo zrele, sočne že na pogled in otip. Pri jedi moramo kumare dobro prežvečiti, pri tem pa ne pijmo gaziranih pijač. Pri ribanju se sprosti veliko kumaričinega soka; v njem je raztopljenih največ mineralov in drugih snovi. Popijmo ga ali uporabimo pri pripravi jedi.

Že v antiki so Grkinje in Rimljanke uporabljale kumare za lepotičenje. Zmešale so svež kumaričin sok z moko in si s to kašo za nekaj ur pokrile obraz. V Italiji in Nemčiji namočijo robček v svežem kumaričnem soku brez dodatkov in ga položijo čez utrujene oči. Francozinje rade pijejo svež kumarični sok, da bi ohranile vitkost. V minulih stoletjih so v Franciji popili po kozarec kumaričnega soka na dan zoper jetiko. Na Balkanu priporočajo kumaričin sok za čiščenje krvi. Zdravilna so tudi sveža ali posušena zmleta kumarična semena. Čajna žlična zamešana v skodelici vode pomaga pri boleznih ledvic in mehurja.

Nekaj receptov

> Napitek s kumarami: jogurt, kumare, česen, limonin, jabolčni ali korenčkov sok, ščep soli in peteršilj zmešamo z električnim mešalnikom. Spijemo po hoji ali drugi rekreaciji.

> Kumare s svežim ovčjim sirom in pršutom: nalistamo kumarice, nadrobimo svež ovčji sir, dodamo orehove polovice, prelijemo s hladno stisnjenim orehovim oljem, pokapamo z limoninim sokom, potresemo z drobnjakom in sesekljano meto. Priložimo k pršutu in okrasimo s paradižnikom češnjevcem.

> Prigrizek ob mesu na žaru: narežemo trakove iz kumar, paprik vseh barv, stebelne zelene, korenja in gomolja koromača. Posebej pripravimo pomako iz bodisi sladke albuminske skute in sladke smetane, mešanice poprov, črnega in svetlega sezama, strtega česna, limone in sesekljanega koprca ali pa iz slane albuminske skute, kisle smetane, poprove mešanice, limone, strtega česna, pekoče sveže paprike, semen črne kumine, in sesekljane rukole ali drobnjaka. Trakove pomakamo v pomaki.


Najbolj brano