Na severnem Primorskem že 25 okužb z zajčjo mrzlico

Doslej so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na severnem Primorskem zabeležili že 25 primerov okužb z zajčjo mrzlico (tularemijo) pri ljudeh. Glavni vir okužb na Tolminskem in Ajdovskem so doslej trije lokalni vodni viri.

Vir okužbe so lahko razpadajoče   truplo okuženega glodalca in tudi   
izločki okuženih glodalcev v naravi.
Vir okužbe so lahko razpadajoče truplo okuženega glodalca in tudi izločki okuženih glodalcev v naravi.  

PRIMORSKA > Kot sporoča NIJZ, so doslej na severnem Primorskem zabeležili 25 okužb s tularemijo, večidel na Tolminskem in Ajdovskem.

V vseh primerih gre za bakterijo F. tularensis v pitni vodi, in sicer v treh zasebnih vodovodih, namenjenih za lastno oskrbo s pitno vodo.

Kako se okužimo

Tularemija je zoonoza - nalezljiva bolezen, ki se z živali prenese na človeka ob stiku z okuženo živo ali poginulo živaljo, ob vdihavanju prašnih delcev, ki vsebujejo izločke okužene živali in ob pitju okužene vode. Človeka lahko s to bakterijo okuži ob ugrizu tudi okuženi klop.

Zato NIJZ odsvetuje pitje vode iz vodnih virov v naravi (nenadzorovani izviri, studenci ....) na območju občin Tolmin in Ajdovščina.

Izsledki dosedanje epidemiološke obravnave nakazujejo, da je zaradi mišjega leta in obilnega deževja, zlasti v maju, bakterija, ki povzroča tularemijo, v naravi zelo razširjena,.

Kako bakterija zaide v lokalni vodni vir? Po pojasnilih NIJZ jo je v vse tri omenjene lokalne vodne vire spralo majsko deževje, zaradi mile zime pa se letos pojavlja zelo veliko okuženih glodalcev, ki so oboleli za zajčjo in mišjo mrzlico. Vir okužbe so lahko razpadajoče truplo okuženega glodalca in tudi izločki okuženih glodalcev v naravi. Okuženi so zajci, miši, podgane, voluharji ...

Pogosto se pri delu v naravi okužijo lovci, gozdarji, kmetje, veterinarji, pa tudi rekreativci in obiskovalci gozdov.


Najbolj brano