Optimističen pogled istrskih turističnih delavcev; da le ne bi prišlo do zaprtja

Dosedanji rezultati turistične sezone v slovenski Istri so boljši od lanskih, turistični delavci pa svoj pogled že usmerjajo v naslednje sezone. Upajo, da epidemija ne bo imela več odločilnega vpliva na dogajanje v turistični panogi.

Na včerajšnji tiskovni konferenci so istrski turizem predstavili (od 
leve) - Andreja Čmaj, Aleksander Valentin, Nataša Frančič, Nina 
Jurinčič, Ylenia Loredan in Mojca Vojska. Foto: Denis Sabadin
Na včerajšnji tiskovni konferenci so istrski turizem predstavili (od leve) - Andreja Čmaj, Aleksander Valentin, Nataša Frančič, Nina Jurinčič, Ylenia Loredan in Mojca Vojska. Foto: Denis Sabadin

MAREZIGE > Največji preskok v istrskem turističnem gospodarstvu je morda prav ta, da so tokrat vse štiri občinske turistične organizacije skupaj pripravile predstavitev za medije, ki je potekala na razgledni točki v Marezigah, ki je turistično morda nekoliko podcenjena. Pred leti je bila skupna tiskovna konferenca skoraj nepredstavljiva, saj je vsaka občina to počela v solo akcijah. A so očitno vendar pretehtali skupni interesi, zavedanje o medsebojni povezanosti destinacije in koristih ob skupnem nastopu na trgih.

Štiri atraktivna nova doživetja

Vse štiri občinske turistične organizacije v partnerstvu s še nekaterimi drugimi deležniki načrtujejo tudi skupno predstavitev na Expu v Dubaju, ob tem pa nadaljujejo zastavljeno sodelovanje pod imenom Love Istria in s projektom Gastronomski zakladi Istre in morja - Maristra. “Zato smo tudi zastavili nov skupen katalog, ki celostno predstavlja zanimivosti, aktivnosti, doživetja in kulinariko istrskih krajev, in video vsebine, ki so namenjene skupni promociji na digitalnih kanalih in na sejmih,” pravi Ylenia Loredan, vodja projekta Maristra.

2,7

milijona uporabnikov je dosegla digitalna kampanja Gastronomski zakladi Istre in morja na google display mreži

Med stotimi različnimi doživetji velja izpostaviti štiri novosti: kulinarično doživetje Rimski okusi pod zvezdami, ki goste v Simonovem zalivu popelje v čas Rimljanov, Pozabljeno izolsko skrivnost, v kateri gost z modelom igre pobega spoznava izolsko dediščino, doživetje na kolesih med Portorožem in Strunjanom z imenom Istrski pridih tradicije in Sanjsko doživetje v soju sveč na koprskem Titovem trgu. Na infrastrukturnem področju pa velja izpostaviti nov obmorski park v Kopru, prenovljene pomole na centralni portoroški plaži in novo lucijsko plažo.

Prav v tem tednu je na novo zaživel turistični produkt Sanjsko doživetje v soju sveč na koprskem Titovem trgu. (foto: Jaka Ivančič)

29.600

nočitev so v letošnjem juniju zabeležili v koprski občini

26.300

nočitev so junija 2019 zabeležili v koprski občini

V Kopru v juniju več nočitev kot leta 2019

Morda je tudi ta osvežena ponudba pripomogla k dobrim rezultatom v prvi polovici letošnjega leta. “V prvih šestih mesecih smo v Piranu zabeležili 5,5 odstotka nočitev več kot v enakem obdobju lani. Samo v juniju pa smo ustvarili za 60 odstotkov več nočitev kot junija lani in le 24 odstotkov manj kot v predkoronskem juniju 2019,” je navedel direktor Turističnega združenja Portorož Aleksander Valentin.

Medtem ko so lani prevladovali domači gostje, je letos delež tujih gostov v piranski občini približno polovičen. Med njimi je največ Avstrijcev, precej je tudi Madžarov in Nemcev, veliko manj kot v prejšnjih sezonah pa Italijanov. Turistični delavci to pripisujejo močni kampanji italijanskih oblasti, da naj v letošnjem poletju Italijani letujejo doma. V Izoli tradicionalno prevladujejo domači gostje, razmerje je 80:20, število nočitev pa je primerljivo lanskim rezultatom, ki so bili boljši kot v predkoronskem letu 2019.

“V juniju smo v koprski občini imeli za 50 odstotkov več nočitev kot lanskega junija, kar znaša celo 13 odstotkov več kot leta 2019. Pozna se nam odprtje prenovljenega hotela GrandKoper, pa tudi nekaj novih manjših zasebnih namestitev tako na podeželju kot v mestu,” pravi Ylenia Loredan, vodja projekta Maristra. Kljub temu v Kopru povpraševanje presega ponudbo. Največje primorsko mesto je v zadnjih letih doživelo pravi turistični bum, čeprav je, denimo, potniški pomorski promet povsem izostal. “V jeseni pričakujemo nekaj potniških ladij in upamo, da prihodov ne bodo odpovedali, kot se je že zgodilo. Vseeno se na globalni ravni ta zvrst turizma prebuja in na to računamo tudi v Kopru,” meni Mojca Vojska, direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper.

Več povpraševanja je tudi v Ankaranu, kjer po namestitvah sprašujejo zlasti slovenske družine in upokojenci.

Samo da ne bo zaprtja

Čeprav so turistični delavci zadovoljni z doseženimi rezultati v letošnjem letu, že pogledujejo v prihodnost. “Pogled je predvsem usmerjen v ukrepe zoper širjenje epidemije. Obetamo si, da ne bo več popolnega zaprtja in bomo lahko delali naprej, seveda v skladu z omejitvenimi ukrepi PCT. A glavno je, da ne bo zaprtja kot lani. Če bo turistično gospodarstvo lahko delalo do konca leta, bo sezona zelo blizu tisti iz leta 2019,” je še povedal Aleksander Valentin, ki pričakuje, da bodo istrske občine tudi letos na vrhu seznama občin z največjim številom unovčenih bonov.


Najbolj brano