Dobrotnica pediatriji zapustila 300.000 evrov

Od maja dalje deluje pediatrični oddelek izolske bolnišnice v novi podobi, obnovljene so vse sobe za male bolnike, dograjene ambulante, dokupljena je oprema. Obsežne investicije ne bi bilo, če zanjo ne bi polovico denarja po smrti darovala dobrotnica Evelina Kozlovič s pomočjo izvršiteljice njene oporoke Tatjane Domladiš. Donacija 300.000 evrov je prva tolikšna individualna donacija v zgodovini izolske bolnišnice.

Sodobno opremljenih in obnovljenih prostorov pediatričnega 
oddelka izolske bolnišnice ne bi bilo brez dobrotnice Eveline 
Kozlovič.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Sodobno opremljenih in obnovljenih prostorov pediatričnega oddelka izolske bolnišnice ne bi bilo brez dobrotnice Eveline Kozlovič.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

IZOLA > Vodstvo bolnišnice (SBI) v imenu zaposlenih izraža hvaležnost pokojni dobrotnici Evelini Kozlovič z verzi Toneta Pavčka: Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš./ Ta svet je lep, če nekoga rad imaš,/ če stisneš roko komu, ki ga kaj boli. /Ta svet je lep, če si človek do ljudi.

Obsežne, dobrih 644.000 evrov vredne obnove pediatrični oddelek še nekaj časa ne bi bil deležen, če ne bi polovico denarja, blizu 300.000 evrov, z oporoko darovala dobrotnica.

O donaciji 300.000 evrov

Sklep o dedovanju po pokojni Evelini Kozlovič je postal pravnomočen marca leta 2018, julija istega leta je SBI prejela 113.780 evrov. Sledil je postopek prodaje pokojničine nepremičnine - kmetijskega zemljišča. Potrebna je bila cenitev vrednosti, vknjižba dedičev kot novih lastnikov nepremičnine v zemljiško knjigo, objava namere o prodaji …. Iz tega postopka je SBI dobila novembra leta 2019 18.500 evrov are, preostanek kupnine v višini 166.500 evrov pa januarja lani. Februarja lani so bile nared nove pediatrične ambulante na pediatriji, maja letos so končali obnovo celotnega oddelka.

Vsa oprema na pediatriji je nova. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Skromna dobrotnica je imela rada otroke

Evelina Kozlovič je bila, kot jo opisuje prijateljica in izvršiteljica oporoke Tatjana Domladiš, ki jo je zadnja leta bolno negovala, sočutna, skromna, inteligentna, delavna, rada je imela otroke.

Evelina Kozlovič (dekliško Apollonio), se je rodila leta 1929. Otroštvo je zaznamovalo pomanjkanje, zgodnjo mladost druga svetovna vojna. Z možem sta kupila nekaj zemlje in si ustvarila dom v Kopru. Preživljala sta se s kmetijstvom, zlasti s pridelavo paradižnika. V zakonu se jima je rodil sin Renzo. Zaradi bolezni moža je morala prevzeti skrb za vodenje kmetije in prodajo izdelkov. Zgodaj je ovdovela, kmalu zatem je zaradi težke bolezni izgubila še sina edinca.

Na zadnjem delu je obnovljen pediatrični oddelek pridobil še sodobne ambulantne prostore. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

“Evelina je bila delavna, skrbna in čustveno inteligentna. Rada je brala,” jo opisuje Domladiševa in dodaja, da ju je naključje združilo, saj sta imeli podoben pogled na svet, enake vrednote in čut za sočloveka. Prijateljevali sta skoraj desetletje in Domladiševa ji je obljubila, da bo poskrbela, da bo njena zapuščina šla v dobrodelni namen - za otroke v izolski bolnišnici in v ljubljanskem UKC.

Pokojnica je v oporoki namenila 37 odstotkov svojega premoženja Oddelku za pediatrijo Splošne bolnišnice Izola in deset odstotkov Kliničnemu oddelku za otroško hematolgijo in onkologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Temeljita prenova pediatrije

Izolska bolnišnica je z donacijo pokrila skoraj polovico vrednosti obnovitvenih del in opreme za pediatrični oddelek, za ureditev novih pediatričnih ambulantnih prostorov in za nakup nove opreme. Skupna vrednost naložbe je 644.109 evrov, od tega znaša donacija pokojnice 298.780 evrov.

Izolski pediatrični oddelek ima torej od maja letos nove, sodobno urejene in opremljene ambulantne prostore (na območju starega vhoda v bolnišnico). Med obnovo so v celoti obnovili vse bolniške sobe in prostore za zaposlene, nova je oprema (otroške postelje, interaktivni zaslon, monitor, tri črpalke infuzomat, dva aspiratorja, aparat za iskanje žil, trije vozički za odvzem krvi …).

Prva tolikšna zasebna donacija

Kot poudarja direktor SBI Radivoj Nardin, ima SBI v celoti, še posebej pa pediatrična dejavnost to srečo, da ji že leta denar podarjajo posamezniki in organizacije odprtih src in rok. “Naš veliki donator je Vinakoper, občasno še drugi kolektivi, združenja in posamezniki. Vse to pripomore k posodabljanju.”

Nardin posebej izpostavlja: “V zgodovini bolnišnice nam še nikoli individualno (kot fizična oseba) ni nihče podaril tako visokega zneska, kot je zapuščina gospe Kozlovič. Zaposleni smo ji izjemno hvaležni in se bomo pri delu nenehno spominjali te donacije. Spomini nanjo so trajno vtkani v pediatrični oddelek.”


Najbolj brano