Najpomembnejše priznanje Dorini Beržan

Ob izolskem občinskem prazniku so podelili tudi občinske nagrade in priznanja. Najpomembnejše priznanje, plaketo z zlatim grbom in ustrezno listino, je letos dobila Dorina Beržan za dolgoletno delovanje, ustvarjanje in trud za ohranjanje izolske kulture in dialekta.

Župan Danilo Markočič je najpomembnejše priznanje izročil    Dorini 
Beržan za dolgoletno delovanje, ustvarjanje in  trud za ohranjanje 
izolske kulture in dialekta. 

  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Župan Danilo Markočič je najpomembnejše priznanje izročil Dorini Beržan za dolgoletno delovanje, ustvarjanje in trud za ohranjanje izolske kulture in dialekta.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Dorina Beržan, prevajalka, pesnica, galeristka, se je rodila v Izoli, kasneje je živela v Zagrebu in Milanu in se pred leti vrnila v Izolo. V pesniški zbirki Scoi e onde de vita je dokumentirala izolski dialekt, ki ga govori le še peščica Izolanov. Z mamo se je vselej pogovarjala v izolskem dialektu, z očetom v slovenskem, po šavrinsko. “Zame je to nekaj najlepšega, živeti z dvema jezikoma,” je vselej poudarjala. S poezijo, ki se ji je posvetila šele pri 70 letih, prikaže Izolo v različnih aspektih.

Občinsko denarno nagrado z ustrezno listino so namenili Zdenku Švabu za dolgoletno trenersko delo v namiznem tenisu ter za odlične uspehe igralk in igralcev pod njegovim vodstvom. Švab letos beleži 43 let aktivnega delovanja v namiznoteniški panogi, od tega 25 let v izolskem Namiznoteniškem klubu Arrigoni. V obdobju, ko je bil trener, se je zamenjalo sedem generacij tekmovalcev med sedmim in 18. letom, vsaka generacija mu je dala nov zagon in energijo za delo, pravi.

Župan Danilo Markočič je razdelil tudi priznanja občine v obliki plakete s srebrnim občinskim grbom, ki so si jih tokrat prislužili Branka Požar, Marjan Kralj in člani Lions kluba Izola – Isola. Klub letos obeležuje deset let, do pred kratkim ga je vodil Milan Baškovič, njegov naslednik je Martin Feder. Lionsi pripravljajo projekta Božiček za otroke v rejniških družinah in Plakat miru, ki je svetovni in slovenski likovni natečaj, uredili so prostor Svetovalnega centra za pomoč otrokom in staršem, osnovnim šolam so v času pouka na daljavo priskrbeli 70 rabljenih računalnikov.

Branki Požar so priznali trud, ki ga vlaga v humanitarno delo v območnem združenju Rdečega križa Izola, Kralju pa prispevke k ohranjanju spomina na izolsko preteklost, predvsem na ladjo Rex, pa tudi aktivnosti na področju zbirateljskega in književnega dela ter pripravo različnih prireditev. Bil je organizator rokometnega turnirja Demšarjev memorial, pobudnik prvih turističnih trgatev in obiranj oljk, pripomogel je k odprtju predora Šalet na Parencani. Nedavno je izdal knjigo Zgodbe mojega življenja, zdaj pa že pripravlja novo, Sprehod skozi čas.

Izola je dobila tudi novega ambasadorja, Rajka Hrvata, ki se z veslanjem ukvarja 21 let, že leta 2006 pa je sodeloval na svetovnem prvenstvu v starostni kategoriji do 23 let. Hrvat je tudi predsednik KS Izola-staro mesto in je ponosen, da živi v Izoli, majhnem mestu, prepoznanem po vsem svetu.


Najbolj brano