Ministrstvo ne podpira poimenovanja bolnišnice po dr. Felcu

Svet Psihiatrične bolnišnice (PBI) je sredi maja podprl pobudo s 670 podpisi za poimenovanje bolnišnice po njenem najvidnejšem nevropsihiatru, dr. Jožetu Felcu (1941 - 2010). Ministrstvo za zdravje je PBI pred kratkim sporočilo, da pobude ne bo podprlo.

Ministrstvo za zdravje brez obrazložitve ne podpira poimenovanja 
PBI po nevropsihiatru dr. Jožetu Felcu. Foto: Saša Dragoš
Ministrstvo za zdravje brez obrazložitve ne podpira poimenovanja PBI po nevropsihiatru dr. Jožetu Felcu. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > V PBI je minuli teden prispelo obvestilo ministrstva za zdravje, da ne bo podprlo poimenovanja bolnišnice po njenem dolgoletnem primariju dr. Jožetu Felcu. Predlog so na pobudo zelo širokega kroga ljudi iz Idrije in vse Slovenije maja podprli zaposleni v PBI in svet zavoda. Slednji je pobudo poslal ustanovitelju - ministrstvu za zdravje.

Razočaranje pobudnikov

“Ministrstvo za zdravje je 14. junija prejelo dopis za spremembo imena Psihiatrične bolnišnice Idrija po primariju dr. Jožetu Felcu. Obveščamo vas, da ministrstvo ne bo podprlo nadaljevanja postopka preimenovanja,” je vse, kar so v PBI sporočili z ministrstva. Dodali so še, da so se z utemeljitvijo preimenovanja, ki ga je pripravila civilna iniciativa, seznanili. Niti s črko niso nakazali, zakaj poimenovanja po nevropsihiatru Felcu, ki je v 42 letih v PBI pustil življenjsko delo in skupaj z njo odmeval doma in na tujem, ne podpirajo.

Milan Božič, vodja civilne iniciative

“To je birokratsko, da ne rečem ignorantsko. Veliko razočaranje za nas je, da poimenovanja po tako velikem strokovnjaku in človeku, kot je bil dr. Felc, ministrstvo ne podpira.”

“To je birokratsko, da ne rečem ignorantsko. Veliko razočaranje za nas je, da poimenovanja po tako velikem strokovnjaku in človeku, kot je bil dr. Felc, ministrstvo ne podpira. Vsaj tako veliko in povsem nepričakovano razočaranje pa je hladna, nerazložena zavrnitev,” je odgovor pospremil vodja civilne iniciative, arhitekt Milan Božič.

Pisatelj, a predvsem zdravnik

Pobudo so ob desetletnici smrti prijatelja, pisatelja z osemnajstimi objavljenimi knjižnimi deli, pesnika, predvsem pa priznanega nevropsihiatra Felca, sprožili prijatelji. V prvi vrsti sodelavci nekdanje in sploh prve slovenske oporečniške revije Kaplje, ki jo je dr. Felc urejal v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Za prijateljskim vzgibom je stalo zavedanje, kako velikega zdravnika nevropsihiatra sta imeli Idrija in Slovenija.

Za pojasnila smo prosili tudi Ministrstvo za zdravje, a na njihov odgovor še čakamo.

Srž obrazložitve se je torej nanašal na njegovih 42 let v PBI, od tega 30 let na mestu primarija. Felc je bil v tem času tudi pomemben motor slovenske psihiatrije skozi delo v republiškem kolegiju skozi skoraj tisoč strokovnih člankov in urednikovanje strokovni reviji Vice versa, je v dodatni obrazložitvi podkrepil Felčev sodelavec in naslednik na mestu primarija dr. Marko Pišljar.

Pobudo s prvopodpisanim zdravnikom Damjanom Meškom, je podpisalo 670 ljudi, Idrijčanov in strokovnih kolegov iz vse Slovenije. Vsi v prepričanju, da si dr. Felc zasluži obeležje, na katerem črke ne bodo bledele, kot se preveč rado zgodi spomenikom.

Se je morda zataknilo že v PBI in šele potem na ministrstvu?

Iniciativa je pobudo s podpisi oddala županu Tomažu Venclju, ki jo je podprl in skupaj z njo predal svetu PBI. Je bilo lahko to vir zamere v svetu, ki je pristojen za poimenovanje? Dva člana od sedmih sta se maja res vzdržala. Mnogi pa se sprašujejo tudi, ali ni posredi kakšna zamera Felcu. Če je ministrstvo prav zapisalo, da je pobudo dobilo mesec dni po izglasovanju, se postavlja vprašanje, zakaj so v bolnišnici mesec dni mečkali z oddajo pobude.

“O tem v civilni iniciativi ne razmišljamo. Kako bomo ravnali v bodoče, se bomo še dogovorili. Želimo izvedeti, zakaj ministrstvo svoje nepodpore ni obrazložilo. Vsekakor pa ostajamo prepričani, da dr. Felc tovrstno obeležje zasluži in bomo s prizadevanji za preimenovanje PBI nadaljevali,” je povedal Božič.


Komentar novinarja

Saša Dragoš

Beseda je vendar konj!

Idrija in Slovenija sta imeli velikega razumnika in Človeka - dr. Jožeta Felca. Po letih vsemogočih nerazumnosti in abot, ki jih živimo pravkar, ne preseneča, da ministrstvo za zdravje ne podpira poimenovanja psihiatrične bolnišnice po njem. Poimenovanje so razumno predlagali prijatelji, sopotniki zdravnika, primarija in misleca. Ljudje, ki so ga dobro poznali in posvojili za znosno življenje nepogrešljivo mavrico vrednot, ki jih je veliki razumnik simboliziral. Poimenovanje Psihiatrične bolnišnice ...

Preberi več

Najbolj brano