Mladim je Portorož kot pokopališče

Če ne bi bilo plaže, kje se sploh lahko zabavajo mladi v Portorožu in Luciji ter na sploh v občini, smo vprašali prav njih, mlade, ki še zmeraj aktivno soustvarjajo portoroško kulturno življenje. Zanimalo nas je, katerih prostorov za druženje se spominjajo, kaj menijo o predlogih, da bi bilo uživanje alkohola na plaži prepovedano, in, ne nazadnje, kaj vidijo kot težavo Portoroža.

Napis, ki se je pred leti “pojavil” na tabli Portorož, je še vedno 
aktualni krik mladih prebivalcev tega obmorskega kraja.  Foto: MArko Simčič
Napis, ki se je pred leti “pojavil” na tabli Portorož, je še vedno aktualni krik mladih prebivalcev tega obmorskega kraja.  Foto: MArko Simčič

PORTOROŽ > V baru pri Bošku v Luciji, oazi miru in dobre volje, smo najprej potipali za mnenje Daniela Gregoriča, profesionalnega ustvarjalca grafitov, ki je ne glede na leta ostal mlad in pozoren na dogajanje okoli sebe. Če bi bila plaža prepovedana, pove Gregorič, bi mladi s še večjim užitkom delali “kažin”.

Narašča uživanje alkohola in opojnih snovi

“Mladi in Portorož je enako reklama za pogrebni zavod. Saj nimajo drugam kot na plažo ter morda še v garaže in lokale. Kot opažam, je med lockdownom narasla ne le problematika alkohola, temveč tudi prepovedanih drog in podobnih snovi, zlasti najcenejših in vsem dostopnih,” na temno plat Portoroža in Lucije opozori Daniel Gregorič.

Epi center in kulturni avgust

Mladinski EPI center Piran v sodelovanju s prerojenim in zelo aktivnim Klubom študentov občine Piran (te dni je vodstvo kluba na počitnicah in ni dosegljivo za klic) v avgustu načrtuje devet dogodkov, namenjenih mladim. Po trije filmski, koncertni in stand-up večeri se bodo zgodili v Fazanski ulici 1 v Luciji, kjer ima Mladinski EPI center eno od svojih dveh enot, in sicer na travniku, ki končno stopa v uporabo. “Res je, starejša mladina nima svojega zbirališča in bi ga zagotovo potrebovala. Ena od možnosti za nastanek mladinskega centra so prostori nekdanje policijske postaje, nekdanje knjižnice v Luciji in še kje. Prizadevamo si, da bi jim prišli naproti in udejanjili to dolgoletno željo,” pravi vodja Mladinskega EPI centra Lada Tancer.

Ko je bil mlad, je s prijatelji obiskoval starega Giannija, Heineken, dogajanje je bilo živahno tudi v Trgovsko-poslovnem centru v Luciji, v diskoteki Tivoli, nekdanjem lokalu Baubau ter seveda v Kanela baru.

Kanela bar v časih, ko je bil dnevna soba Portoroža in jedro čvrstega rokenrola. (foto: Janez Volmajer)

“Potrebujemo več prostorov za koncerte, odprta vrata diskotek, kar bi razbremenilo dogajanje na plaži. Tudi meni gre na živce, ko kdo za sabo pusti polno smeti, a če bi bilo smetnjakov več, tudi ne bi bilo slabo. Od Portoroža je ostal zgolj spomin na staro slavo. Zdaj je bolj pokopališče s pogledom na morje,” je do dogajanja kritičen Daniel Gregorič.

Želja po mladinskem centru

Matjaž Derin, dolgoletni organizator prireditev v Istri, urednik spletnega portala muzikobala.com, poudarja, da je že vsaj od osamosvojitve Slovenije živa želja po sodobnem mladinskem centru, v katerem bi se družili tudi dijaki in študenti.

Matjaž Derin (foto: Osebni arhiv Matjaža Derina)

“Skoraj vsaka slovenska občina ima to urejeno, pri nas žal tega ni. Portorož je namenjen elitnemu turizmu, mladi pa očitno s tovrstnim turizmom niso komplementarni. Oblasti so se skozi leta menjavale, vendar se tej tematiki nihče ni posvetil. Mladinsko dogajanje ostaja isto - enostavno ga ni. Menim, da je največja težava, da o mladinskem organiziranju in aktivizmu ne odločajo mladi,” pove Matjaž Derin in podčrta, da gostinski lokali ne morejo nadomestiti mladinskega kluba. Ko niti diskotek ni več, so postali “hauba partyji” rešitev v sili.

Obnašanje na zabavah in druženjih na plaži je bolj v domeni vzgoje staršev kot predpisov občinske uprave, poudarja Derin. “Če bi prepovedali uživanje alkohola na plaži, bi potemtakem morali zapreti vse lokale ob morju.”

In tako sva že pri bistvu težave: “Problem Portoroža je, da živi od spominov, medtem ko sedanjosti in predvsem prihodnosti nihče ne namenja večje pozornosti. Ne vidim rešitve, vsaj dolgoročne ne.”

Kdaj se bo odprla diskoteka Tivoli?
Na naše vprašanje, kdaj bo odprl vrata diskoteke Tivoli, njen lastnik Anto Guberac pravi, da še ne ve: “Diskoteka je obnovljena, morda jo bomo odprli jeseni. To bo odvisno od epidemije, sedaj poleti pa se mladi raje družijo na prostem.” Poletna gneča je za Portorož normalna, pravi Guberac, saj kraj ni spalno naselje. Z obiskom svojih lokalov Alaya, Nota in Coco je zadovoljen. Meni, da obiskovalce privabi glasba, popularni disko in tehno, medtem ko za turbo folk pravi, da res ni za Portorož.

Gneča, kakršno je včasih živela diskoteka Tivoli, je daljni spomin - njena vrata so zaprta, morda se znova odprejo jeseni. (foto: Matia Ščukovt)

Kako je že bilo, ko smo bili stari 16?

“Nekoč smo se družili v Heinekenu, Tivoliju in Kanela baru, kjer sem odraščal s poslušanjem glasbe in koncertov. Tam sem spoznal veliko zanimivih ljudi in dobre glasbe. Taki prostori so dali velik smisel naši lokalni skupnosti,” pravi Jure Lesar, otrok Portoroža, danes priznan in uspešen glasbenik.

Jure Lesar (

Kdor si to lahko privošči, gre v lokale, sicer pa na trge, v parke, poleti še na plažo. “Ne vidim problema, če se fantje in punce družijo zvečer na plaži in spijejo kaj. Če jih bari in ostala ponudba ne zanimajo ali če je ponudba predraga, se bodo družili zunaj in poleti je to plaža. Že tako nimajo kam. Za tiste, ki niso okoljsko ozaveščeni, pa naj poskrbi redar ali varnostnik,” se v bran tistemu, kar je ostalo portoroški mladini, postavi Jure Lesar.

“Mislim, da bi morali mladim bolj prisluhniti in jim dati čim več možnosti za socializacijo, ki je pomembna v odraščanju, ne pa da jih omejujemo in določamo prepovedi. Naj se vsak spomni časa, ko je bil star 16 let,” opozori Lesar.

Portorožu, za katerega meni, da je brez skupne vizije, predlaga, naj se za začetek odloči, kaj bi rad postal. “Če želi privabiti mlade, naj jim ponudi glasbo v živo, ples in zabavo ter še nekaj na višjem kulturnem nivoju. Če pa je Portorož mišljen samo za hotelske goste, naj vsaj izboljšajo gostinsko ponudbo, da ne bo prodaje hitre hrane zraven hotela Kempinski. In lepo bi bilo, če bi se domačini spet vrnili v Portorož.”


Najbolj brano