Novi boni v uporabi predvidoma 15. julija

Načrtovani datum, ko bi prebivalci lahko začeli uporabljati nove turistične bone, vredne 100 evrov za odrasle in 50 evrov za mladoletne, je 15. julij. “Tehničnih težav ne pričakujemo, saj imamo izkušnje z lanskoletnimi boni,” pravijo na ministrstvu za gospodarstvo.

Na prvem mestu po številu unovčenih bonov je Piran. Foto: Tomaz Primozic/FPA
Na prvem mestu po številu unovčenih bonov je Piran. Foto: Tomaz Primozic/FPA

LJUBLJANA > Državni zbor je danes sprejel zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 in s tem uzakonil tudi nove turistične bone. Teh pa ne bo mogoče rabiti že takoj, saj morajo na ministrstvu za gospodarstvo zdaj sprejeti še uredbo s podrobnimi pravili za njihovo unovčevanje. Delali bodo hitro: predvideni datum za pričetek uporabe bonov je 15. julij.

Način unovčevanje bo podoben lanskemu

Nove bone bo mogoče porabiti za storitve na področju turizma, gostinstva, športa in kulture. Z njimi boste lahko plačali turistično nastanitev, račun v gostilni, vstopnice za muzeje, različna doživetja in kulturne prireditve. Z njimi bo mogoče kupiti knjige v knjigarnah ali vstopnice za kino. Z bonom bo mogoče plačati karto za vse športne dejavnosti, najemati športno opremo, lahka vozila ali čoln. Bone bodo lahko sprejemale tudi turistični agenciji za rezervacijo potovanj, izhaja iz zakona.

50 milijonov za ostale ukrepe

Skupna vrednost ukrepov v interventnem zakonu za pomoč gospodarstvu in turizmu je 243,5 milijona evrov. Večina tega denarja bo šla za turistične bone, s preostalimi približno 50 milijoni evrov pa bo država pomagala neposredno podjetjem. Interventni zakon podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, turizmu in z njim povezanim dejavnostim pa zagotavlja državno pomoč pri izplačilu regresa za letni dopust. Zakon predvideva tudi posebne pomoči za žičničarje, industrijo srečanj in dogodkov ter avdiovizualno industrijo. V turističnem sektorju bi si želeli, da bi država zagotovila enkratno pomoč za ponovni zagon panoge, razočarani pa so bili tudi zaradi izteka možnosti čakanja na delo in izteka plačevanja temeljnega dohodka za samozaposlene.

Ponudniki se bodo enako kot lani sami odločili, ali sprejemajo bone, lahko pa bodo določili tudi najnižji znesek, ki ga je možno plačati na takšen način.

Podrobnosti unovčevanja bodo znane šele, ko bo ministrstvo v sodelovanju s Fursom pripravilo in v uradnem listu objavilo uredbo, a kot smo izvedeli neuradno, bo način zelo podoben lanskemu. Imetnik bona bo moral ponudniku storitve pokazati osebni dokument in podpisati izjavo. Ponudnik bo v Fursovem sistemu takoj videl, koliko denarja je še na bonu, tako da zlorabe ne bodo mogoče.

Lanski še vedno le za nočitev z zajtrkom

Država bo za letošnjo pošiljko bonov porabila dobrih 192 milijonov evrov. Novi boni bodo veljali do konca leta, zakon pa dopušča možnost podaljšanja njihove veljavnosti. Še do novega leta je mogoče porabiti tudi bone, ki jih je država izdala v letu 2020. Lanske bone je še vedno mogoče porabiti le za plačilo nočitve z zajtrkom.

Delež tistih, ki so unovčili lanski bon, se je prav te dni prevesil prek 50 odstotkov. Za bone v vrednosti 200 evrov za odrasle in 50 za otroke je država lani namenila 357 milijonov evrov. Do zdaj je bilo porabljenih slabih 147 milijonov (41,1 odstotka celotnega zneska). To pomeni, da vsi, ki so dopustovali z lanskimi boni, teh še niso porabili v celoti.

Lanske bone so ljudje najraje unovčevali v obmorski krajih in naravnih zdraviliščih. Na prvem mestu po številu unovčenih bonov je Piran, sledijo pa Kranjska Gora, Moravske Toplice, Izola, Brežice, Bohinj, Podčetrtek, Bled, Koper in Ankaran.


Najbolj brano