Delta sev dvakrat bolj nalezljiv od angleškega

Zaradi bliskovitega širjenja delta različice virusa sars-cov-2 bo Evropa konec avgusta ali septembra v drugem valu pandemije, svarijo strokovnjaki, ki spremljajo podatke o širjenju tega seva iz Združenega kraljestva po Evropi. Delta sev so že potrdili tudi v Sloveniji. Zdravstveni minister Poklukar zato poziva k cepljenju, saj gre le še za vprašanje, kdaj nas bo zajela nova epidemija.

Da bi pred novim valom epidemije zaščitili čim več ljudi, potekajo množična cepljenja, kakršno je bilo sredi junija v Sežani,  in  cepljenje 
z mobilnimi  enotami v odročnejših krajih.      Foto: Marica Uršič Zupan
Da bi pred novim valom epidemije zaščitili čim več ljudi, potekajo množična cepljenja, kakršno je bilo sredi junija v Sežani, in cepljenje z mobilnimi enotami v odročnejših krajih.  Foto: Marica Uršič Zupan

SLOVENIJA > Različico seva delta so prvič potrdili v Indiji, zdaj pa se širi po svetu. Pred časom je postala dominantna v Veliki Britaniji in na Irskem, zdaj tudi na Portugalskem (v 45 občinah spet velja policijska ura). Delta sev prevladuje v Rusiji, okuženih je vsak dan več. Potrdili so ga v Italiji in v Avstriji (v približno 30 odstotkih vseh analiziranih vzorcev okuženih). Delta različico so potrdili v testiranih vzorcih že tudi v Sloveniji. Okuženi med seboj niso povezani.

Že štirinajst novih mutiranih različic

Za podatke o številu doslej odkritih primerov okužbe z delta različico pri nas smo prosili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Ta navaja, da podatke o vseh v Sloveniji doslej potrjenih različic sars-cov-2 objavlja spletna stran Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Ocene o širjenju

Prve ocene Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni kažejo, da bo delta različica novega koronavirusa do konca avgusta predstavljala 90 odstotkov vseh okužb s koronavirusom v EU. NIJZ dodaja, da je zaskrbljujoče to, da lahko ta različica okuži tudi takšne, ki so se že cepili s prvim od dveh predpisanih odmerkov cepiva proti covidu-19. Spodbudno pa je, da razvijejo polno cepljeni visoko zaščito tudi proti tej različici. Po doslej znanih podatkih delta ne sproža množičnih vnovičnih okužb pri prebolevnikih.

Tako so od 1. januarja do 15. junija letos analizirali 9375 vzorcev in ob tem zabeleženih kar 57 različic virusa sars-cov-2 v Sloveniji. V zadnjem obdobju je bilo največ na novo potrjenih primerov različice alfa (angleški sev), a so obenem potrdili še “nov primer različice P.1.1, ki je podtip gama različice (prej imenovana brazilska različica). Tudi novi primer jota različice (B.1.526) smo že potrdili pri osebi iz obalno-kraške regije. Skupaj so do zdaj potrjeni štirje taki primeri. Prav tako smo potrdili že tudi delta različico, in sicer doslej v devetih vzorcih, ter kapa različico v enem vzorcu,” je navedeno na spletni strani NLZOH.

40 odstotkov višja nalezljivost

NIJZ opozarja, da je najnovejša delta različica novega koronavirusa “vsaj za 40 odstotkov bolj prenosljiva glede na različico alfa”. Zato je to jesen pričakovati njeno pospešeno širjenje v Sloveniji. “Jesen bo predstavljala izziv tako zaradi širjenja različice delta kot zaradi drugih epidemioloških dejavnikov (zaprti prostori), ki so naklonjeni širjenju virusa sars-cov-2.”

Nas bo torej novi val epidemije znova priklenil med štiri stene? V NIJZ so previdni: “Razmere se spreminjajo iz dneva v dan. Napovedi tudi. Vse pa je najbolj odvisno od ravni precepljenosti, ki jo bomo uspeli doseči v naslednjih tednih.”

Delta, novi val

Da se zaradi hitrega širjenja različice delta ponavljajo lanski dogodki, ko se je avgusta začel z Otoka po Evropi širiti alfa (angleški) sev in zakrivil pandemijo v Evropi, Rusiji in na Balkanu, tuji in domači znanstveniki svarijo že od aprila dalje.

NIJZ omenja: “Za različico delta je velika verjetnost, da se bo širila predvsem med mladimi in ostalimi, ki še niso bili cepljeni.” Na jesenski delta val opozarjajo domači strokovnjaki in zato ljudi pozivajo k cepljenju zdaj. Zato tudi poteka množično cepljenje, ko se ni treba nanj naročiti in je možna tudi izbira cepiva.

Pomen cepljenja kot možne zaščite pred okužbo in zaščite tudi pred težjim potekom bolezni izpostavljata zdravstveni minister Janez Poklukar in Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. “Ne gre za nobeno strašenje, pač pa za to, da je bolj kužna delta različica novega koronavirusa v bližini,” pravi Beovićeva. Pritrjujeta jima Roman Jerala s Kemijskega inštituta in Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo.


Najbolj brano