Slovenska vojska bo pilote šolala na Pipistrelovih letalih

Obrambni minister Matej Tonin in prvi mož Pipistrela Ivo Boscarol sta danes podpisala sporazum o preizkušanju ustreznosti šolanja z letali Pipistrel. Pipistrelova letala za šolanje sicer uporablja že več vojska po svetu. Ministrstvo za obrambo in Pipistrel načrtujeta sodelovanje tudi pri drugih projektih.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA >“Slovenska vojska gre v smeri zelene obrambe in podpore domače slovenske industrije,” je ob podpisu sporazuma povedal minister za obrambo. Dodal je, da so v procesu modernizacije flote z nakupi novih letal in helikopterjev, posodobitve pa so potrebna tudi šolska letala za usposabljanje vojaških pilotov na začetku kariere. Z Boscarolom sta se dogovorila tudi za posebno partnerstvo med ministrstvom za obrambo in Pipistrelom, v okviru katerega bodo skušali pridobiti čim več evropskega denarja za razvoj različnih tehnologij za obrambne sile.

Okolju prijazna vojaška letala

“Slovenija je zelo občutljiva na okolje, na onesnaženost in tudi na hrup. Naša letala vračajo letenje tja, kjer ni bilo več zaželeno, ker so popolnoma tiha,“ je ob podpisu povedal Boscarol. Pojasnil je tudi, da imajo kot prvi na svetu, ki so certificirali električno letalo, primat, “in v naslednjih dneh bo, ne glede na to, da je Danska prva objavila testiranje, Slovenska vojska prva dobila v roke za testiranje popolnoma električno neslišno letalo za osnovno šolanje.” Izpostavil je tudi, da se Pipistrelu s tem sodelovanjem odpirajo tudi vrata za testiranje vseh produktov na območju letališča v Cerkljah in tudi za velika brezpilotna letala, ki prihajajo tudi na območje Poček.

Za potrebe šolanja vojaških pilotov bodo v slovenski vojski testirali električno dvosedežno letalo velis electro, dvosedežno letalo sw 121, kasneje pa tudi štirisedežno letalo panthera.

Skupaj v obrambo pred droni

Kot je še povedal prvi mož Pipistrela, je ta do nedavnega veljal za enega najboljših proizvajalcev ultralahkih letal na svetu, a je to obdobje že za njimi, saj razvijajo tudi 19-sedežno letalo, leteče taksije in letala za prevoz tovora. Glede nadaljnjega sodelovanja s Slovensko vojsko pa je napovedal, da bodo prvi naslednji koraki usmerjeni na letala, ki ne potrebujejo več pilota, predvsem za nadzor iz zraka.

“Na tem področju Imamo enega najboljših produktov na svetu, ki ga uporabljajo tudi ameriške letalske sile. S Slovensko vojsko bomo začeli razvijati in že sodelujemo tudi pri razvoju dnevno-nočnih kamer za še boljše izkoriščenost takšnih letal, danes pa smo se dotaknili tudi možnosti, da bi skupaj razvili obrambo pred droni,“ je še pojasnil Boscarol. S tem v zvezi je pojasnil, da so droni velika grožnja vsem javnim prireditvam in vsem strateškim objektom in s sodelovanjem na tem področju bi lahko po njegovem mnenju naredili korak naprej, da bi postala slovenska industrija tudi na tem področju ena vodilnih na svetu.

Tonin je v Ajdovščini obisdkal tudi podjetje C-Astral, ki se ukvarja z izdelavo brezpilotnih letalnih sistemov, uporabnih predvsem za izvidniške in reševalne, pa tudi civilne namene. Podjetje že nekaj let sodeluje s Slovensko vojsko, ki trenutno uporablja trinajst njihovih sistemov.

“Tehnološki napredek je šel v teh letih z velikimi koraki naprej, zato so povsem na mestu razmisleki o nadgradnji obstoječih brezpilotnih sistemov in tudi nakupu dodatnih,” je ob obisku povedal Tonin.


Najbolj brano