Pokojnine bi uskladili tistim, ki so se upokojili do leta 2011

Nekateri upokojenci so zaradi izrednih usklajevanj pokojnin v zadnjih letih že vsaj na tistem, kar bi imeli, če ne bi bilo varčevanja v času gospodarske krize, pojasnjujejo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz). Zaostanke zaradi varčevanja je treba nadoknaditi le še tistim, ki so se upokojili do leta 2011.

Generalni direktor Zpiza Marijan Papež Foto: Tamino Petelinsek/STA
Generalni direktor Zpiza Marijan Papež Foto: Tamino Petelinsek/STA

LJUBLJANA > Poslanci Desusa so predlagali, da bi se decembra letos za 3,5 odstotka povišale vse pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja. S to izredno uskladitvijo bi država v celoti odpravila zaostanek pri rasti pokojnin, ki se vleče še iz časa varčevalnih ukrepov. Za to izredno uskladitev bi morala pokojninska blagajna nameniti 203 milijone evrov.

Kaj bo na Desusov predlog rekla koalicija?

Predlog sprememb pokojninskega zakona, s katerim bi upokojenci dobili 3,5-odstotno izredno uskladitev pokojnin, je še v obravnavi v državnem zboru. Vlada se do predloga Desusovih poslancev, ki velikokrat glasujejo za koalicijske predloge zakonov, še ni opredelila, z ministrstva za delo pa sporočajo, da “sistemska zakonodaja izredne uskladitve pokojnin veže na gospodarsko rast ter ugodne družbene in gospodarske razmere, kar je bilo upoštevano tudi pri preteklih določitvah izrednih usklajevanj”. Z rednimi in izrednimi uskladitvami se ohranja realna vrednost pokojnin pa tudi zaupanje ljudi v pokojninski sistem. To zaupanje je bilo zaradi različnih posegov v sistem v preteklih letih večkrat omajano, so dodali.

123

milijonov evrov bi stala izredna uskladitev, če bi je bili deležni le tisti upokojenci, ki so se upokojili do leta 2011

Uskladitev le za upokojene do leta 2011

Proti splošni izredni uskladitvi pokojnin pa se je izrekel Svet Zpiza in se zavzel za diferencirano uskladitev le tistim upokojencem, pri katerih se pokojnine še vedno niso v celoti uskladile.

Decembrska uskladitev bi tako morala biti po mnenju Zpiza namenjena le upokojencem, ki so se upokojili do leta 2011. Če bi upokojeni do vključno leta 2010 dobili uskladitev v višini 3,5 odstotka, upokojeni v letu 2011 pa v višini 1,7 odstotka, bi bili izdatki pokojninske blagajne za ta namen 123 milijonov evrov, je povedal generalni direktor Zpiza Marijan Papež.

Razlika med predlogom Desusa in predlogom, ki ga ima Svet Zpiza, je torej 80 milijonov evrov na leto, saj bi bil po uskladitvi to vsakoletni izdatek pokojninske blagajne. “Ko govorimo o vzdržnosti pokojninske blagajne, moramo imeti to v uvidu,” je opozoril Papež. Na Zpizu so nam pojasnili, zakaj sploh prihaja do razlik med upokojenci, ki so se upokojili do leta 2011, in tistimi, ki so se upokojili pozneje. Zaradi gospodarske krize in varčevalnih ukrepov pokojnine v letih med 2010 in 2015 niso rasle oziroma niso rasle v obsegu, kot ga določa pokojninski zakon. Pozneje, od leta 2016 do 2020, pa so bile izredne uskladitve višje, kot piše v zakonu, zato da bi upokojencem poravnali izgubo iz kriznih let. Kdor se je torej upokojil zadnja leta, je bil deležen višjih uskladitev, kot bi mu sicer pripadale po pokojninskem zakonu.


Najbolj brano