Postojna kot zgled strpnosti in sprejemanja

V Postojni so včeraj slovesno predali namenu nov mural, ki bo na pročelju Osnovne šole Antona Globočnika mimoidoče opominjal, da mir in svoboda nista samoumevna.

Mural z deklico na beli golobici, ki leti v lepši svet, bo mimoidoče opominjal na človekove in otrokove 
pravice.   Foto: Foto atelje Postojna
Mural z deklico na beli golobici, ki leti v lepši svet, bo mimoidoče opominjal na človekove in otrokove pravice.  Foto: Foto atelje Postojna

POSTOJNA > Mural je del mednarodnega projekta Preslišan jok izgubljenih/ukradenih otrok, ki ga v okviru programa Evropa za državljane financira evropska izvajalska agencija za izobraževanje in kulturo, izvaja pa ga zavod Samostojen si iz Cerknice.

Glavni cilj enoletnega projekta je ozaveščanje o ranljivosti in krhkosti človekovih pravic s poudarkom na otrokovih pravicah.

Mlada umetnica Metka Knap iz Ljubljane je na muralu upodobila deklico na beli golobici, ki želi zbežati v lepši in svobodnejši svet. Opremljen je tudi s QR kodo, s pomočjo katere lahko vsak mimoidoči s pametnim telefonom izve več o projektu.

Postojna je odprla vrata migrantom

“Hvaležni smo, da mural lahko krasi osnovno šolo Antona Globočnika v Postojni, mestu, ki je zgled tolerance in sprejemanja posameznikov in družin različnih kultur in narodnosti, posebno v tem času, ko smo širom Evrope priča vedno bolj avtoritativnim in nedemokratičnim pristopom in politikam,” je dejala Julija Perko iz Zavoda Samostojen si.

Poudarila je, da ima Postojna kot edina občina v Sloveniji odprta vrata za mladoletne migrante brez spremstva, na njihovi težki poti v Evropo pa jim nudijo tudi različno podporo in pomoč.

Varnost ni samoumevna

“Velikokrat se ne zavedamo, da živimo v svetu, ki je zelo varen. Vseeno pa moramo biti pozorni in razumevajoči do tistih, ki se jim krivice dogajajo. Lahko smo ponosni na naše občane, saj nikoli niso nasprotovali tujcem, ki so prišli v Postojno,” je dejal župan Igor Marentič in dodal, da je Postojna že v preteklosti odprla vrata beguncem, nazadnje pa so v Orehku medse sprejeli tudi turške delavce.

Poleg murala je Zavod Samostojen si pripravil tudi več dogodkov. Učenci 8. razredov OŠ Antona Globočnika so sodelovali na delavnicah z naslovom Drugačni = različni.

Podobni dogodki so v sklopu projekta Preslišan jok izgubljenih/ukradenih otrok potekali še v Celju, v Freiburgu v Nemčiji in v Beogradu.


Najbolj brano