Festival z najdaljšo tradicijo v mestu

24. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji SAXGO21 bo Novo Gorico in bližnjo okolico med 25. junijem in 1. julijem ponovno napolnilo z zvoki saksofona. V mesto prihajata poletna šola saksofona, v kateri bodo mladi glasbeniki znanje nadgrajevali pod mentorstvom priznanih slovenskih saksofonistov in pedagogov, in festival, ki bo poslušalcem ponudil osem brezplačnih koncertov.

Jan Gričar bo krstno izvedel  skladbo Matije Krečiča Kapra, ki jo je 
Kulturni dom Nova Gorica naročil za letošnji festival SAXGO.
Jan Gričar bo krstno izvedel skladbo Matije Krečiča Kapra, ki jo je Kulturni dom Nova Gorica naročil za letošnji festival SAXGO.  

NOVA GORICA > Direktorica novogoriškega kulturnega doma in vodja 24. mednarodnega srečanja saksofonistov SAXGO21 Pavla Jarc je navdušena, da se v mesto vračajo kulturni dogodki: “Lani smo bili zaradi epidemije primorani srečanje opustiti, zato smo letos toliko bolj veseli, da bodo mesto ponovno zasedli saksofonisti. Prihajajo predvsem iz Slovenije, kar je tudi posledica 'korona' krize, pa vendar je zaenkrat 33 prijavljenih.”

SAXGO21 je začrtan v dveh smereh. “Na eni je izobraževalni del, v okviru katerega bomo imeli poletno šolo saksofona, in sicer delavnico za klasični in jazz saksofon, ter mojstrski tečaj s priznanim ameriškim saksofonistom in skladateljem Stevom Lehmanom. Na drugi strani pa bo festival z najdaljšo tradicijo v mestu. V sedmih dneh bomo lahko prisluhnili osmim koncertom, tako s področja klasike kot jazza, vselej pa bo glavni protagonist saksofon,” pojasni Pavla Jarc.

Ameriški saksofonist Steve Lehman bo vodil mojstrski tečaj (foto: Michael Hoefner)

Zanimanje za saksofon narašča

Delavnico klasičnega saksofona z 22 udeleženci iz Slovenije, Srbije in Italije bodo v novogoriški glasbeni šoli vodili priznani slovenski saksofonisti in pedagogi Matjaž Drevenšek, Miha Rogina in Jan Gričar. “Zanimanje za ta inštrument narašča. Po epidemiji nismo vedeli, kaj naj pričakujemo, tako da smo dali okvirno število udeležencev, nato pa se jih je prijavilo več, in veselimo se dela z njimi,” pravi umetniški vodja srečanja za klasični saksofon Jan Gričar. Delavnico jazz saksofona z devetimi udeleženci iz Slovenije bosta v glasbeni šoli vodila italijanski saksofonist Daniele D'Agaro in domačin Boštjan Simon, odmeven ustvarjalec v več zasedbah, komponist in pedagog, ki je tudi umetniški vodja srečanja za jazz saksofon. Mojstrski tečaj kompozicije in improvizacij po vodstvom Steva Lehmana pa bo 1. julija v atriju občinske stavbe.

Boštjan Simon, umetniški vodja srečanja za jazz saksofon, bo saksofoniste mojstril skupaj s kolegom Danielejem D'Agarom. (Foto: Luka Carlevaris)

Osem brezplačnih koncertov

Festival bodo odprli na dan državnosti, na osmih koncertih, ki so za poslušalce brezplačni, pa bo saksofon odmeval v klasičnih in jazz skladbah ter raznovrstnih sodobnih slogih. Na Ploščadi Silvana Furlana se bo 25. junija v večernih urah predstavila skupina Hobby Horse, naslednji dan bo na istem prizorišču nastopila zasedba Wabi Sabi oziroma saksofonist Rastko Obradović in srbski pianist Bojan Zulfikarpašić. Nedeljski in ponedeljkov koncert, prvi na gradu Kromberk in drugi v novogoriški glasbeni šoli, bosta v znamenju klasičnega saksofona. V nedeljo, 27. junija, bo s pianistko Nežo Koželj nastopil saksofonist Jan Gričar. “Zelo smo veseli, da bo krstno izvedel skladbo Matije Krečiča Kapra, ki smo jo v Kulturnem domu Nova Gorica naročili prav za letošnje mednarodno srečanje saksofonistov,” poudarja Pavla Jarc. Na ponedeljkovem koncertu pa bosta nastopila saksofonist Miha Rogina in pianistka Sae Lee oziroma Duo Kalypso. V torek, 29. junija, bo spet na vrsti jazz, v parku gradu Kromberk bo nastopil Cene Resnik s svojo zasedbo Free Stellar Trio, gost večera bo italijanski saksofonist Daniele D'Agaro. Naslednji dan bo v amfiteatru gradu Kromberk nastopil Celjski godalni orkester s solisti, sledil bo jam-session s triom Leona Firšta. Festivalski utrip bodo 1. julija v veliki dvorani novogoriškega kulturnega doma sklenili z zaključnim koncertom udeležencev in mentorjev poletne šole saksofona, na katerem si bo klasični saksofon podajal roko z jazz saksofonom.

Z zaključkom SAXGO21 glasba v mestu vrtnic ne bo utihnila. Že 2. julija novogoriški kulturni dom začenja z Glasbenim kolažem oziroma glasbenimi večeri, namenjenimi predvsem goriškim glasbenikom. Začeli se bodo s koncertom na Ploščadi Silvana Furlana, kjer se bo predstavil Marko Hatlak s svojo skupino, in nadaljevali do 10. julija, ko bo na gradu Kromberk veliki koncert skupine Avtomobili.


Najbolj brano