V NIJZ zgolj po vonjavah in brez analiz ocenili, da je kopanje v Žusterni tvegano

V javnosti je zakrožila novica, da zaradi fekalnega onesnaženja NIJZ odsvetuje kopanje na plaži v Žusterni in v novem obmorskem parku. Izkazalo se je, da so se v inštitutu za javno zdravje s takšno oceno prenaglili in po nepotrebnem ustvarili preplah. Na nedavnem terenskem ogledu na pobudo občana so se zanašali predvsem na vonjave, ne da bi imeli v rokah analize kakovosti vode. Te so namreč pokazale, da so vzorci povsem skladni s priporočili, kopanje pa varno.

Kopanje na iztoku hudournika je prepovedano, na kar kopalce 
opozarjajo postavljeni znaki. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kopanje na iztoku hudournika je prepovedano, na kar kopalce opozarjajo postavljeni znaki. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > “Pravkar smo iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki je edina pristojna institucija za preverjanje ustreznosti kopalnih voda, prejeli zadnje poročilo, ki kaže, da so vode v novem obmorskem parku in v ustju Badaševice skladne s priporočili NIJZ za naravne kopalne vode,” je koprski župan Aleš Bržan včeraj zavrnil namigovanja o zdravstvenem tveganju za kopalce.

Koprski župan Aleš Bržan

Aleš Bržan

koprski župan

“Ne bomo dopustili širjenja laži, škodovanja lokalni skupnosti, turizmu in gospodarstvu.”

Danes pričakujejo še rezultate analize v torek odvzetih vzorcev na kopališču Žusterna, imajo pa že informacijo, da so tudi preliminarne analize teh vzorcev skladne s smernicami. “Kopanje v Žusterni je povsem varno,” miri župan. Pravi, da nimajo težav s tem, da bi morali izobesiti rdečo zastavo, a le, če voda res ne bo primerna za kopanje.

V občini sumijo na namerno širjenje laži

Bržan pravi, da so dobili informacijo, da naj bi 11. junija, torej na isti dan, ko je laboratorij odvzel vzorce, na pobudo občana ogled opravili tudi predstavniki NIJZ in brez kakršnihkoli vzorcev ali laboratorijskih analiz prišli do povsem drugačnih ugotovitev.

“To je zelo nenavadno. Poleg tega v občini nismo prejeli nobenega vabila na ta ogled. Poročilo so podpisali tudi ljudje, ki niso bili na ogledu in delajo od doma, na tem ogledu niso odvzemali nobenih vzorcev. Napisali so poročilo, ki je še nedokončano pristalo pri novinarjih in v javnosti. Torej že dan, preden so ga v NIJZ podpisali in poslali občini,” se čudi župan. Dodaja, da so izvedeli še, da naj bi zahtevo, da gredo netočne informacije oziroma neuradno poročilo v javnost dal direktor NIJZ Milan Krek.

“Ne bomo dopustili širjenja laži, škodovanja lokalni skupnosti, turizmu in gospodarstvu. Sprožili bomo pravne postopke in ugotovili, kdo je odgovoren za to. To je povsem nedopustno ravnanje NIJZ,” je ogorčen Bržan.

Krek potrjuje, da so zapisnik poslali najprej občanu

Kreku na drugi strani se takšno ravnanje ne zdi sporno. “Vsi dokumenti, ki jih napiše naša ustanova, so javni. Pa saj nismo v Turčiji,” pravi. Pojasnjuje, da so se na terenski ogled odpravili po klicu občana, ki je opozoril, da na kopališču v Žusterni zaudarja po fekalijah in ga skrbi za varnost kopalcev.

“Zakaj bi morali o tem obveščati občino in upravljalca kopališča ali najprej njim poslati zapisnik,” se sprašuje Krek. “Občan ima pravico, da ga obvestimo o naših ugotovitvah in to smo tudi naredili,” je jasen direktor NIJZ.

Ne strinja se z županovim opozorilom, da je šlo za neuraden dokument brez podkrepitve z analizami iz laboratorija, kot tudi ne, da so ustvarili preplah. “Na podlagi ogleda in vonja smo z veliko verjetnostjo ocenili, da gre za onesnaženje, ki lahko predstavlja tveganje,” vztraja Krek.

Predlaga, da se do konkretne sanacije kanalizacijskega sistema v Žusterni, redne preglede kakovosti morske vode izvaja na treh lokacijah: ob iztoku hudournika, na območju prehoda v akvatorij kopalnih voda in ob otroškem bazenčku. “Te stroge monitoringe bi morali opravljati celo sezono,” je prepričan.

V NIJZ menijo, da vode iz iztoka hudournika predstavljajo tveganje za zdravje kopalcev, čeprav v koprski občini zagotavljajo, da so izvedli vse posege, ki preprečujejo morebitno onesnaženje. Foto: Tomaž Primožic/FPA

Klinar: “Poročilo NIJZ je nestrokovno”

Predstojniku urada za gospodarske dejavnosti v koprski občini Rafu Klinarju se zdi poročilo o terenskem ogledu, ki so ga šele včeraj prejeli iz NIJZ, zelo nestrokovno. “Res ne moremo razumeti, da smrad enačijo z mikrobiološkim onesnaženjem, pri čemer niso odvzeli niti enega vzorca,” pravi. Dodaja, da lahko v občini kadarkoli pokažejo rezultate analiz, ki dokazujejo neoporečnost vode.

Pojasnjuje, da so lani rešili težave zaradi nepravilno izvedenih priklopov na fekalno kanalizacijo, temeljito so očistili tudi vse hudourniške kanale, odstranili večletno zarast in naplavine ter sanirali večje erozijske poškodbe brežin. Na vse prelivne jaške pa so namestili posebne senzorje, ki omogočajo popolni nadzor in takojšnje ukrepanje v primeru napak v sistemu odvajanja komunalnih voda.

“Čeprav obmorski park in ustje Badaševice ne sodijo na seznam kopalnih voda, tam dvakrat na mesec izvajamo preglede kakovosti vode, ki jih plačujemo iz občinskega proračuna. Prav zato, da so lahko kopalci varni. Vse analize so bile skladne,” zavrača navedbe o neprimernosti tega območja za kopanje.


Najbolj brano