Z novo plažo na nasipu manj gneče drugje

Lepo vreme je že prignalo kopalce na plaže. Koprski mestni plaži Mokra mačka in kopališču v Žusterni se je letos pridružil še predel na novem nasipu, zato se je gneča morja in sonca željnih obiskovalcev porazdelila. Pred dnevi so na bližnje parkirišče namestili še sanitarije, kmalu bo na voljo tudi gostinska ponudba.

Na dveh mestih na nasipu v Žusterni je dostop v morje varen in 
primeren tudi za otroke, ker so nasuli prodec. Foto: MOK
Na dveh mestih na nasipu v Žusterni je dostop v morje varen in primeren tudi za otroke, ker so nasuli prodec. Foto: MOK

KOPER > Akvatorij obeh mestnih kopališč je ograjen, v morju so pritrjeni priljubljeni splavi, na plažah pa prisotni reševalci. Upravljalec kopališča v Žusterni je koprski javni zavod za šport, kjer so poskrbeli za tradicionalno estetsko olepšavo plažnih površin.

“Obnovili smo električno napeljavo, ki nam je v preteklosti povzročala težave, pobarvali smo otroški bazenček, z novo mivko smo napolnili peskovnik, pobarvali smo ležalnike, popravili klopi ob peskovniku,” našteva Jasna Softić, vodja oddelka za športno infrastrukturo v javnem zavodu za šport. Nova so tudi otroška igrala, konec meseca pa bodo v morje postavili napihljiva igrala.

Omejeno število obiskovalcev

Zaradi zahtev in priporočil NIJZ bo v Žusterni lahko na plaži hkrati največ 700 obiskovalcev, v Kopru pa 500. V primeru polne zasedenosti bodo na obeh kopališčih vstop začasno prepovedali.

Odkar je na voljo tudi plaža na nasipu novega urbanega obmorskega parka, je že opaziti, da se je gneča kopalcev porazdelila. (Foto vir: arhiv MOK)

Bazen kot običajno plačljiv

Uporaba prh in sanitarij je brezplačna, medtem ko ostaja plačljiv vstop v bazen. Za zunanje obiskovalce je bazen dostopen od 8. do 18. ure. Otroci do 4. leta imajo brezplačen vstop, otroci do 14. leta, dijaki, študentje in upokojenci morajo odšteti tri evre (odrasli štiri evre) za enkraten vstop.

Celodnevna vstopnica stane šest evrov (za odrasle osem evrov). Tedenska vstopnina znaša 15 evrov za otroke, dijake, študente in upokojence, za odrasle pa 20 evrov. Za mesečno vstopnino morajo v denarnico seči po 25 oziroma 35 evrov. Za varnost obiskovalcev plaže, ki je odprta od 8. do 20. ure, skrbita dva reševalca, še dva pa bosta med 8. in 18. uro bedela nad dogajanjem ob bazenu.

Parkirna ugodnost za jutranje plavalce

Obiskovalci plaže v Žusterni letos pogrešajo možnost izposoje ležalnikov in senčnikov, saj te ponudbe ni več na voljo. Si pa lahko žejo in lakoto potešijo v tamkajšnjem lokalu. Od julija dalje se bodo lahko kopalci zabavali v parku vodnih športov Active Koper. Na voljo bodo potapljanje, jadranje na deski, vožnja s kajakom, SUP-om, vodnim kolesom, pedalinom in zorbing žogo, predvidene so tudi nekatere novosti.

Na kopališču v Žusterni so postavili nova otroška igrala. Foto: Denis Sabadin

Makadamsko parkirišče ob kopališču je sicer plačljivo. So pa prebivalci koprske občine letos deležni posebne ugodnosti. Kdor si bo zaželel jutranjega plavanja, bo lahko svoje vozilo med 6. in 9. uro parkiral brezplačno, a si bo moral za to priskrbeti potrdilo, ki ga izdaja Marjetica Koper.

“Sezonski lifting” tudi na Mokri mački

Tudi koprsko kopališče Mokra mačka je bilo deležno “sezonskega liftinga”. Marko Ugrin iz Marjetice Koper, ki upravlja to kopališče, našteva, da so na najbolj dotrajanih delih zamenjali travno rušo, obnovili garderobne hiške, povsem obnovljen pa bo tudi opazovalni stolp.

Akvatorij na mestnem kopališču v Kopru je ograjen, v morju pa so pritrjeni priljubljeni splavi. (Foto: Zdravko Primožic/FPA)

“Kot vsako leto smo poskrbeli tudi za redna vzdrževalna dela na klopeh, prhah, garderobah, igralih in pomolih. Na plažo smo namestili še nove zabojnike za ločeno zbiranje embalaže,” pravi Ugrin.

Na koprskem kopališču Mokra mačka so letos povsem obnovili tudi opazovalni stolp. (Foto: Zdravko Primožic/FPA)

Kopalcem na voljo ležalniki in senčniki

Tudi letos si je moč izposoditi ležalnike in senčnike. Namestili so jih na podest pod borovci, na območju meje z Marino in pod lokal Kroštola. Za ležalnik je treba odšteti pet evrov za dnevno izposojo, v kompletu s senčnikom pa je treba v denarnico seči po deset evrov.

Kopališče je odprto med 9. in 19. uro, v tem času pa za varnost skrbijo trije reševalci iz vode. Tam je eden tudi izven urnika (od 7. ure), saj si nekateri kopalci radi privoščijo zgodnji skok v vodo. Uporaba sanitarij in prh je tudi tukaj brezplačna.

Parkiranje v bližini kopališča, na Ukmarjevem trgu, je plačljivo. Lokalov s hrano in pijačo je na plaži in v bližini dovolj.

Plaža na nasipu vse bolj priljubljena

Odkar je na voljo tudi plaža na nasipu novega urbanega obmorskega parka, je že opaziti, da se je gneča kopalcev porazdelila. Ti lahko posedijo ali se sončijo na skalometu, na katerega so postavili velike betonske plošče, na dveh mestih pa je dostop v morje varen in primeren tudi za otroke, ker so nasuli prodec.

Sanitarije so že namestili, kmalu bo začel obratovati tudi gostinski lokal. V parku bodo dnevno prisotni reševalci iz vode in reditelji. V koprski občini še posebej opozarjajo, da vodenje psov na to območje ni dovoljeno, saj so jim namenili predel parka bližje izlivu Badaševice.


Najbolj brano