Pestra in pristna doživetja na Gledanici

V okviru projekta Kaštelir poteka ta teden v Štanjelu drugi festival Gledanica. Glavnina dogodkov se bo zvrstila od petka do nedelje.

Festival Gledanica bo od petka do nedelje  v Štanjelu ponudil 
pestro paleto pristnih doživetij.  Foto: Marica Uršič Zupan
Festival Gledanica bo od petka do nedelje v Štanjelu ponudil pestro paleto pristnih doživetij.  Foto: Marica Uršič Zupan

ŠTANJEL > Festival Gledanica se je začel z nedeljskim vodenjem domačinke Vlaste Markočič Od gradišča do Gradišča in nadaljeval včeraj z vodenim ogledom arheološkega najdišča Ajdovščina nad Rodikom, ki ga je vodila Valerija Pučko iz Rodika.

Sklop potovanj po deželi gradišč - kaštelirjev bosta zaokrožila ogleda gradišča Vahta pri Kazljah, ki ga bo jutri ob 17. uri (zbirno mesto je pri cerkvi) vodila Daša Čok, in arheološkega najdišča Debela Griža v četrtek ob isti uri (zbirno mesto bo pri cerkvi na Volčjem gradu) z vodnikoma Sonjo Ščuka in Igorjem Sitarjem.

Škratji Kras

V sklopu festivala Gledanica bodo v soboto ob 11. uri na dvorišču gradu Štanjel odprli tudi pravljično-doživljajsko pot Škratji Kras. Za uvod bodo glasbeniki Ana Kravanja, Samo Kutin in Lučka Grilc ter pripovedovalka Nina Peče Grilc odigrali glasbeno pravljico Škratje s Krasa, vmes bo ilustrator Zvonko Čoh podpisoval slikanice, ob 11.40 bodo interpretativni vodniki vse zainteresirane pospremili na doživetje Škratji Kras, na katerem bosta dva postanka: prvi na delavnici klesanja kamna z Jakom Modicem in Uršo Krašna, drugi za koncert na zvočni klopi.

Jutri in v četrtek bo po spletu potekala mednarodna konferenca na temo prazgodovinskih gradišč in etnobotanike za trajnostni turizem, pestro dogajanje za širšo javnost pa se obeta konec tedna v Štanjelu.

V petek bodo v sklopu 3. Dneva kaštelirjev ob 14.30 v Kobdiljskem stolpu odprli notranjo info-interpretacijsko točko in razstavo Skriti Štanjel. V soboto ob 15. uri bo na grajskem dvorišču Marino Kranjac vodil delavnico izdelovanja starodavnih glasbil z naslovom Piskaj in muči, ob 16.30 bo po razstavi ilustracij Sveti meč pravice vodil njen avtor Matija Cipurić, ob 17. uri (s ponovitvijo v nedeljo ob isti uri) bo še voden ogleda po Štanjelu skozi čas z arhitektko in konservatorko Natašo Kolenc.

V nedeljo, zadnji dan festivala Gledanica, bo Manca Vinazza ob 8. uri prižgala glineno peč v vrtu pod Kobdiljskim stolpom. Ob 15. uri se bo začela na grajskem dvorišču delavnica spletanja venčkov sv. Ivana, ki ima v Štanjelu že dolgo tradicijo. Venčke bodo ob 19. uri tudi ocenili in jih raznesli po hišah. Ob 16. uri bosta Tina Rožac in Matija Cipurić brala zgodbe iz slikanice Sveti meč pravice.

Slovesni zaključek festivala bo ob 20.30 z otvoritvijo gledanice s kresovanjem ter glasbeno-plesno-dramaturško predstavo Sveti meč pravice. V režiji Milojke Širca in asistentke Petre Štolfa bo plesala Ajda Fabjan, igral Jaša Vodičar, za glasbo bo poskrbel Matija Tavčar.

Za večino dogodkov je zaradi omejenega števila mest potrebna najava na info@visitstanjel.si ali na tel. št. 05/769-00-56.


Najbolj brano