Komaj so čakali sprostitev na meji

Novo Gorico in Gorico ločuje le nevidna državna meja, epidemija pa je skupaj z ukrepi močno posegla v življenja Novogoričanov in Goričanov. Skoraj leto in pol se niso mogli normalno gibati med mestoma, kar je bilo prej del vsakdana. Sedaj pa v Gorici končno opažajo več Slovencev z obmejnega območja, a vseeno manj kot pred epidemijo.

V petek so Slovenci z zanimanjem spremljali  ponudbo tedenske 
tržnice na Korzu v Gorici. Foto: Leo Caharija
V petek so Slovenci z zanimanjem spremljali ponudbo tedenske tržnice na Korzu v Gorici. Foto: Leo Caharija

GORICA > “Vse sem pogrešala. Zelo sem vesela, da lahko znova nemoteno prehajamo med Goricama,” nam je sredi Korza v Gorici povedala Novogoričanka. V Gorico se je pripeljala s kolesom in se odpravila po nakupih v mestnem središču.

Po dobrem tednu dni od odločitve, da lahko prebivalci obmejnega pasu ponovno prosto prehajajo mejo (do 60 kilometrov od doma), so prebivalci Nove Gorice in bližnje okolice to s pridom izkoristili. Tudi po prvih objavah na družabnih omrežjih sodeč, so si najprej privoščili aperitiv, kavico ali obisk suši restavracije, prav tako so nakupovalne vozičke polnili v večjih živilskih trgovinah, drogerijah in trgovinah s pohištvom.

Lara Kumar

vinski bar Mama Angela

“Obišče nas več Slovencev, a vseeno manj kot pred marcem lani. Najpogosteje naročijo aperitiv ali kavo, tudi narezke ali kozarec vina.”

Ponekod iz Slovenije skoraj tretjina kupcev

“Hvala bogu, da so sprostili ukrepe in da se tudi mi lahko nemoteno odpravimo k vam po bencin in cigarete,” je povedal vodja večje trgovine z živili v Ulici Terza Armata, kamor Slovenci najraje zahajajo. “Kar 30 odstotkov naših obiskovalcev predstavljajo slovenski kupci. V tem tednu smo jih seveda zaradi novih ukrepov lahko spet našteli precej več kot med najhujšo epidemijo,” je še povedal. “Zelo sem pogrešal nakupovanje v tem marketu, saj le tu dobim najboljšo pašto,” nam je zaupal kupec iz okolice Nove Gorice. Tudi pogled po parkirišču je razkril kar nekaj avtomobilov s slovenskimi registrskimi oznakami.

Tudi pogled po parkirišču pred trgovinami z živili je razkril kar nekaj avtomobilov s slovenskimi registrskimi oznakami. (Foto: Leo Caharija)

80

odstotkov slovenskih kupcev se je po letu in pol epidemije že vrnilo v ribarnico na goriški tržnici

Podobno je bilo tudi v središču Gorice. Slovensko besedo je bilo mogoče slišati na več koncih. Ker mesti dihata eno z drugim, so epidemija in ukrepi za njeno zajezitev močno posegli v vsakdan Goričanov in Novogoričanov, ki so pred tem dnevno prehajali nevidno državno mejo.

“Obišče nas več Slovencev, a vseeno manj kot pred marcem lani. Najpogosteje naročijo aperitiv ali kavo, tudi narezke ali kozarec vina,” je povedala Lara Kumar iz vinskega bara Mama Angela na Travniku. “Novogoričanov je več predvsem ob koncih tedna in so, kot so nam povedali, komaj čakali, da so lahko prišli,” je dodala.

Travnik in bližnji Raštel sta znova zaživela, tudi zaradi več obiskovalcev iz Nove Gorice in njene okolice. (Foto: Leo Caharija)

“V Gorici nisem bila že več mesecev. Komaj sem čakala, da lahko nakupim izdelke v tukajšnji drogeriji, ki jih pri nas ne prodajajo, in da s prijatelji brezskrbno poklepetamo ob kozarcu vina,” nam je zaupala 41-letna Šempetrka.

Sprehod po Raštelu razkrije, da je nekdaj trgovska ulica znova oživela. “Gorico in Novo Gorico stalno omenjajo kot prestolnico kulture leta 2025, zato bi morali to območje drugače obravnavati. Ob meji bi morali sprostiti ukrepe že prej, ne pa da nas zapirajo in omejujejo. Poiskati bi morali boljšo obmejno rešitev. Nekateri se bojijo in še vedno ne pridejo čez mejo, čeprav bi lahko,” pa je menil Simon Kosič iz trgovine z obutvijo Kosič, ki slovi po svoji 75-letni tradiciji.

Simon Kosič se je razveselil obmejnih kupcev, na tiste iz Ljubljane pa še potrpežljivo čaka. (Foto: Leo Caharija)

“V teh dneh so nas obiskali predvsem kupci iz Nove Gorice, Posočja, Ajdovščine in Vipave. Zelo so bili veseli, mi pa prav tako. Upamo, da bomo sedaj lahko končno spet normalno zaživeli,” je še dodal in pojasnil, da je dogajanje v zadnjih tednih v Raštelu vedno bolj živahno zaradi številnih dogodkov, ki jih organizirajo domačini. Kot je še poudarila njegova sestra Miriam, so se med epidemijo zaradi popolnega zaprtja trgovin usmerili v spletno prodajo obutve.

Tudi po ribe in rože v Gorico

Slovenci so redni obiskovalci tudi tržnice v Gorici. “V letu in pol sem izgubil vse slovenske stranke, sedaj pa ugotavljam, da se jih je približno 80 odstotkov že vrnilo,” je dejal Michele Bilkič iz tamkajšnje ribarnice.

Michele Bilkič iz ribarnice Real Fish je v času epidemije izgubil vse slovenske kupce, a zdaj se vračajo. (Foto: Leo Caharija)

Največ jih pride ob petkih in sobotah. Tudi Urša Pelicon, ki ima v sklopu pokrite tržnice že deset let cvetličarno, opaža več slovenskih kupcev, a še vedno ne toliko, kot jih je v Gorico zahajalo pred letom in pol. “Po naročilu jim izdelam šopke ali pa svetujem pri nakupu lončnic,” je sklenila.


Najbolj brano