Kratek stik med ravnatelji in vodstvom novogoriške občine

Med občino in ravnatelji osnovnih šol je nastal kratek stik. Osrednja težava je nezadostno financiranje, opozarjajo in na pomoč kličejo mestni svet. Včeraj so z županom razčiščevali zadeve. “Stvari rešujemo, nobene šole nismo pustili v finančni krizi,” trdi župan in napoveduje nov model financiranja. Ravnatelji se strinjajo, a opozarjajo, da brez dodatnega denarja ne bo šlo.

Osnovne šole so v stiski: z denarjem občine še zdaleč ne zmorejo pokriti  materialnih stroškov. Župan zatrjuje, da iščejo rešitve.  Foto: Ambrož Sardoč
Osnovne šole so v stiski: z denarjem občine še zdaleč ne zmorejo pokriti materialnih stroškov. Župan zatrjuje, da iščejo rešitve.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Ravnatelji osmih osnovnih šol in glasbene šole poudarjajo, da se je osnovno šolstvo v mestni občini znašlo v nezavidljivem in zaskrbljujočem položaju. “Ravnatelji šol vodilne osebe na občini (župana, vodjo oddelka za družbene dejavnosti in druge) že dalj časa opozarjamo na problematiko, katere skupni imenovalec lahko najdemo predvsem v nezadostnem financiranju s strani ustanovitelja, torej občine, ter v splošnem nerazumevanju potreb šol, kar ima za neizpodbitno posledico progresivno upadanje kvalitete pouka,” opozarjajo.

Stanje na šolah je zaskrbljujoče

Najbolj pereča težava, ki jo je treba tudi čim prej razrešiti, je financiranje, opozarjajo. Poenostavljeno povedano: z denarjem, ki ga za ta namen prispeva občina, ne uspejo pokriti niti polovice vseh materialnih stroškov, zato morajo denar napraskati iz drugih virov, med drugim tudi ministrstva. Kot je slišati, sta zaradi tega v največjih težavah največji šoli v mestni občini - OŠ Frana Erjavca in OŠ Milojka Štrukelj. Dodatna težava, s katero se šole soočajo, je med drugim tudi plačilo dodatnega strokovnega delavca v prvih razredih, kar je sicer nadstandard, ki ga je mestni svet nedavno oklestil.

Čeprav so januarja na mestni občini oblikovali delovno skupino, ki naj bi podala rešitve, se od takrat ni premaknilo nič, trdijo ravnatelji. “Žal ugotavljamo, da na nasprotni strani nimamo ustreznega sogovornika. Naši pozivi so se v preteklosti skorajda po pravilu zaključili z neproduktivnimi sestanki ter praznimi obljubami. Kot zadnji primer naj navedemo urgentni dopis, ki smo ga 10. maja naslovili na župana, 1. junija pa z njegove strani še nismo prejeli nikakršnega odgovora,” so v torek ostro zapisali v pismu mestnim svetnikom in članom odbora za kulturo, šolstvo in šport. Pozvali so jih na sestanek, kjer jim bodo predstavili problematiko.

Miklavič: “Rešujemo zatečeno stanje”

Le dan po pozivu sta vodja oddelka za družbene dejavnosti Marinka Saksida in župan Klemen Miklavič predstavnike ravnateljev poklicala na občino na sestanek. “Tega poziva ravnateljev ne razumem. V okviru delovne skupine se dogovarjamo o financiranju in iščemo ustrezne rešitve, s tem se tudi osebno ukvarjam,” je župan včeraj po sestanku zanikal, da se nič ne premika. Kot je dodal, so težave posledica modela financiranja, ki v mestni občini velja že več kot desetletje. “Strinjamo se, da ta formula ni ustrezna, zato iščemo novo. Rešujemo zatečeno stanje. Po dolgih letih smo povečali izdatke za osnovne šole, tako za stroške kot investicije, kljub temu, da je mestna občina zaradi epidemije v eni od najtežjih finančnih situacij doslej. Niti ene šole nismo pustili v krizi oziroma nismo dopustili, da bi prišlo do likvidnostnih težav, zadeve rešujemo od primera do primera,” poudarja. Kot dodaja, bodo v kratkem zagotovili nov, začasen model financiranja do konca letošnjega leta, “nato se bomo dogovorili za model financiranja, ki bo dolgoročno vzdržen in bo nadomestil obstoječega.” Napoveduje še, da bodo okrepili oddelek za družbene dejavnosti, ki se ukvarja s šolami.

Stroški so se povišali, brez dodatnega denarja ne bo šlo

Da je sedanji model financiranja neustrezen, se strinja tudi Dragica Vidmar, ravnateljica OŠ Dornberk in skupaj z ravnateljem OŠ Milojke Štrukelj Janezom Kobetom tudi članica delovne skupine. Opozarja pa, da je glavni vzrok za težave drugje. “Šole že 15 let od občine dobivamo bolj ali manj enak znesek, materialni stroški pa so se v tem času bistveno povišali, nekateri za dvakrat, celo trikrat. S tem pa šole ne moremo preživeti, v največjih težavah sta največji novogoriški. Model financiranja bo treba seveda spremeniti, pregledala sem jih veliko iz mestnih in okoliških občin, a katerega koli se bo uvedlo, ostaja dejstvo, da bo morala občina bistveno povišati znesek za kritje materialnih stroškov osnovnih šol, sicer jih ne bomo zmogli pokrivati,” poudarja Vidmarjeva, ki se strinja, da težave niso nove, ampak se vlečejo več let, reševati bi jih morali že prej. “Poziv mestnim svetnikom in članom odbora za šolstvo ni uperjen zoper občino, ampak da jim ravnatelji podrobno predstavimo težave, s katerimi se srečujemo, in najdemo ustrezne rešitve,” dodaja.


Najbolj brano