Križnice niso samo za pozimi

Vsi poznamo zelje in repo, ki sodita med križnice, ki imajo močno razstrupljevalno vlogo, zavirajo staranje celic, spodbujajo njihovo popravljanje in obnavljanje. Večina je prepričana, da so zelje in repa in druge križnice samo za pozimi. Pa vendar je narava poskrbela, da moramo križnice jesti vse mesece čez vse leto.

Spomladi tako zrastejo najprej hren, sledijo redkvica, divja redkev, njivska gorčica, plešec, rukola, vrtna kreša in travniška penuša. Zakaj spomladi zraste toliko križnic? Bržkone, ker je treba spomladi prenoviti telo, popraviti delovanje jeter, žolča in ledvic, pozdraviti težave s kožo, izboljšati rast las itd ...

Skrivnost glutationa

Vse križnice vsebujejo enega najmočnejših antioksidantov - glutation in tudi vzpodbujajo k nastajanju. Ta je še toliko bolj pomemben po 40. letu starosti, ker se začne postopno zmanjševati sposobnost normalnega telesnega razstrupljevanja in ga je dobro spodbuditi z glutationom.

Skrivnost glutationa je v žveplu, ki je vezano v njegovi molekuli in privlači proste radikale in toksine, med njimi živo srebro in težke kovine, nevtralizira proste radikale in jih odplavlja iz telesa. Glutation deaktivira 30 različnih karcenogenih snovi, uničuje perokside in razstruplja že oksidirane maščobe. Več kot ga imamo, bolj temeljito bo čiščenje telesa in bolj mladi bomo.

Slaba prehrana, hud stres, okužbe, onesnaženost okolja, razna sevanja in človekove razvade znižujejo raven glutationa v krvi in čedalje bolj upočasnjujejo njegovo nastajanje. Jetra so vse bolj obremenjena in ne zmorejo več v celoti opravljati nalog razstrupljevalca. Ljudje z veliko glutationa v krvi imajo nižji tlak, manj motenj krvnega obtoka in diabetesa, želodčnih težav in infekcij. Fizično so zmogljivejši, hitreje okrevajo in so duševno stabilni. Ljudje z nizko stopnjo glutationa pogosteje trpijo zaradi bolezni, ki so posledica slabega imunskega sistema in povezane s kroničnimi okužbami, boleznimi srca, sladkorno boleznijo, artritisom, okvarami jeter in ledvic, z rakom ter Alzheimerjevo in drugimi avtoimunimi boleznimi.

Rukola čisti kri

Med spomladanskimi križnicami ima vidno vlogo - rukola (lat. Eruca sativa), ki sodi v družino križnic in ima pekoč okus. Rukola je odličen vir vitaminov skupine B, zlasti veliko je folne kisline ali B 9, ter vitamina K, vitaminov A, E in C ter mineralov (kalcij, kalij, selen, železo, mangan, magnezij, fosfor, cink, natrij in baker) in vlaknin. Rukola ima veliko klorofila, ki prinaša kisik v kri in prek nje v celice. Pri tem čisti kri in ovira bakterije in viruse.

Cenili so jo že Rimljani in jo zaradi pekočega okusa uvrščali med zdravilne solate. Šteli so jo za afrodiziak in tak sloves se je ohranil vse do današnjih dni. Prav zato je bila podobno kot redkvica prepovedana v samostanskih in cerkvenih vrtovih. Vse od prvega stoletja našega štetja so jo uporabljali tudi v medicinske namene. Danes vemo, da ima alfalipoično kislino, ki izboljša občutljivost inzulinskih receptorjev in pospeši prehod glukoze v celice in je tako za sladkorne bolnike zelo dobrodošla. Zelo dobrodošle so križnice tudi za želodčne bolnike, saj deluje antibiotično proti želodčni bakteriji Helicobacter Pylori.

V rukoli je tudi veliko vitamin K 1, ki poveča absorpcijo kalcija in utrdi kostno strukturo zob in kosti. Prav tako zavira napredovanje Alzheimerjeve demence in deluje protivnetno. Rukola deluje tudi antimikrobno ter zmanjšuje prekomerno izločanje želodčne kisline in s tem razjede v želodcu. Vitamina A in tudi vitamina C je v rukoli nekajkrat več kot v špinači, regratu in solati. Vitamin A preprečuje degeneracijo rumene pege, bolezni oči, težave s kožo in nastanek raka.

Med rastlinami imajo križnice najširšo paleto fitokemikalij, ki lahko zavirajo raka. Obrambo pred rakom na prsih, materničnem vratu, prostati, črevesju in jajčnikih pripisujejo rukoli zaradi sulforafana; ta zavira rast rakavih celic in preprečuje razširjanje po telesu.

Vse križnice se od drugih rastlin ločijo po različnih glukozinolatih, ki so kot nekakšni zbiralniki številnih izotiocianatov in indolov. In ti so pravi bojevniki proti rakastim celicam. Za protirakasti učinek moramo izotiocianate in indole sprostiti iz omenjenih zalog v različnih glukozinolatih; v njih so v latentnem stanju drug poleg drugega v različnih razdelkih rastlinskih celic. Šele z intenzivnim žvečenjem ali mehanskim drobljenjem razbijemo rastlinske celice, da se različne spojine sprostijo in med seboj pomešajo. Ob pomoči encima mirozinaza iz drugega razdelka rastlinske celice z mešanjem različnih sproščenih izotiocianatov nastanejo sulforafan in druge aktivne spojine za boj proti raku, saj preprečuje tvorbo rakastih žilic in vzpodbuja apoptozo (celični samomor).

Dobro je vedeti, da so glukozinolati zlahka topni v vodi. To pomeni, da križnic ne smemo dolgotrajno kuhati. Najbolje je torej zelje, brokoli, blanširati ali na hitro podušiti, rukolo in redkvico pa kar pojesti v solati, v namazih ali napitkih. Ko delamo joto, pa dajmo na koncu še malo svežega kislega zelja.

Nasvet za boljše delovanje jeter

Končajmo s kratkim nasvetom za boljše delovanje jeter: zmeljemo redkvico v sok in prvih 14 dni uživamo po eno žličko trikrat na dan po obroku. Naslednjih 14 dni pa po dve žlički trikrat na dan in tretjih 14 dni po tri žličke trikrat na dan. Z rukolo in pomarančo pa lahko v sokovniku pripravimo izvrsten napitek. Vzamemo pest ali dve rukole in eno ali dve pomaranči. Sok po želji razredčimo z vodo in ga obogatimo z žlico meda. Jaz včasih dodam tudi sirotko, da še bolj pomagam telesu narediti glutation, saj je sestavljen iz treh aminokislin, ki jih sirotka vsebuje. Pomembno je vedeti, da je narava največja znanstvena ustanova in nam daje vedno to, kar potrebujemo, le hvaležno moramo njen dar sprejeti.


Najbolj brano