Novorojenčke bodo spremljali s kamero

V Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo Postojna so se v petek razveselili najnovejše naprave za fototerapijo novorojenčkov, ki sta jo bolnišnici v skupni dobrodelni akciji predala društvo Slojenčki in družba T-2. Do konca leta bodo z enakimi napravami opremili še preostalih trinajst slovenskih porodnišnic.

Donacijo sta   vodji neonatalnega oddelka Petri Bratina (druga z 
desne) predala Nataša Tul Mandić in Gregor Štampohar iz T-2.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
Donacijo sta vodji neonatalnega oddelka Petri Bratina (druga z desne) predala Nataša Tul Mandić in Gregor Štampohar iz T-2.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

POSTOJNA > V postojnski porodnišnici se vsako leto rodi 1500 novorojenčkov. Fototerapijo potrebuje približno petnajst odstotkov vseh slovenskih novorojenčkov, pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice.

“Tovrstno zdravljenje pri nas tako potrebuje okoli tri tisoč otrok, pri katerih bi lahko brez zdravljenja bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost,” je povedala predsednica društva Slojenčki, ginekologinja in porodničarka Nataša Tul Mandić.

Najsodobnejša naprava za fototerapijo BL70 omogoča varno terapijo s prilagajanjem doze in časa obsevanja z zlatenico ogroženih novorojenčkov. Razveselile pa se je bodo tudi mamice, saj lahko terapijo ustavijo, ko otroka hranijo ali negujejo, med samo terapijo pa ga lahko opazujejo s pomočjo kamere. Fototerapija je pri zdravljenju zlatenice izjemno uspešna, zato te bolezni danes v Sloveniji ni več.

Za pridobitev sta se ob predaji naprave zahvalila direktor porodnišnice Aleksander Merlo in vodja neonatalnega oddelka Petra Bratina. To je že druga akcija, s katero je društvo za izboljšanje pogojev rojstva zdravih otrok Slojenčki vsem slovenskim porodnišnicam podarilo naprave za oskrbo novorojenčkov in najvišja po vrednosti. Izpeljali so jo v sodelovanju s podjetjem T-2, ki je v okviru dobrodelnega projekta T-2 ljubi življenje za 14 naprav namenilo 50.000 evrov. V podjetju so v zadnjih treh letih s podobno akcijo trem slovenskim reševalnim postajam podarili reševalne motorje, z akcijo pa bodo še nadaljevali.


Najbolj brano