Gospa, ki se je boji tudi predsednik države

Bilo je v dneh tik pred prvomajskimi prazniki in velikonočnim praznovanjem pravoslavnih vernikov, ko je prišla in začela govoriti. Potem ko so v rokah večkrat obrnili njen papir z zahtevo po preiskavi in zaščiti prič, so bili prepričani, da se bo ustrašila posledic in odšla. Toda ona, Marinika Tepić, je pripovedovala o grozljivih zlorabah deklic, starih petnajst, morda šestnajst ali celo sedemnajst in osemnajst let, ter visokih državnih politikih. O hotelu Alfa v naselju Končarevo in restavraciji Tiger v mestecu Jagodina, kamor jih je gostitelj, Dragan Marković, predsednik lokalne skupščine in vodja parlamentarne stranke, vabil na prav posebne zabave.

Opisovala je njihove poglede, ko so med posameznimi grižljaji pečenega mesa mladega prašiča ali prav tako mlade, samo z mlekom hranjene jagnjetine, ocenjevali pripeljana dekleta, si jih izbirali in delili. In kako so jih morala kasneje pričakati gola v hotelskih sobah. Ali pa so njim, ko so že bili primerno napolnjenimi s hrano in z žganji, pripeljali nje - petnajst, šestnajst ali nekaj več let stara dekleta z izpraznjenimi, tudi objokanimi očmi, ki večinoma niso mogle več razločiti barv. Lahko so le čakala, da se vse, kar so bila prisiljena storiti, tudi čim prej konča.

Marinika Tepić je zgolj začela govoriti o stvareh, ki so bile že skorajda javne. Vendar jih ni imel nihče poguma razkriti, obsoditi in jim nadeti njihovo pravo ime - pedofilija.

Te zabave niso bile nikakršna skrivnost. Celo pripovedovali so o njih. Aktualna predsednica srbske vlade Ana Brnabić je imela 30. decembra 2016, v času, ko je bila ministrica za državno upravo in lokalno samoupravo, intervju v enem izmed beograjskih tabloidov. Nekje med odgovori je brez prav vidnega razloga, kot bi se želela pohvaliti, da je med izbranimi vabljenimi, omenila tudi Markovićeve tako imenovane bunga-bunga zabave. Srečanja, na katerih se zabavajo, pojejo in se lahko tako ali drugače telesno dotikajo moški z ženskami in ženske z ženskami, povsem prepovedani so le fizični stiki moških z moškimi. Toda, je nadaljevala, tam ni nikakršnega ne verbalnega ne fizičnega nasilja in je zato vse v najlepšem redu. In tako bi verjetno tudi ostalo, če Marinika Tepić ne bi zbrala prič, ki so prav o teh srečanjih pripravljene pričati in govoriti o njih s prav tako mračnimi besedami, kot so bila mračna dejanja gostiteljev. Zato sedaj zahteva za priče, v skladu z 103. in 104. členom zakona o kazenskem postopku, vso zaščito, pravico neposrednega pričanja pristojnemu tožilcu, ki jim bo lahko dal tudi zagotovila o njihovi varnosti.

Kako naj zaupam lokalni policiji identiteto prič, pravi Tepićeva, ko pa so vsi uniformirani policisti pogledali stran, ko sem bila pred dnevi v Jagodini fizično napadena. Marković, prijatelji ga kličejo Palma, ji je takoj, verjetno nezadovoljen, ker so njeno prijavo iz jagodinskega prenesli na tožilstvo v Kraljevo, tudi odgovoril. Za pojasnjevanje in zanikanje njenih navedb so mu odprli vse provladne medije. Pravzaprav ni odgovarjal le njej; predvsem je sporočal pričam, da bo v vsakem primeru, tudi če bodo pričale označene zgolj s kodnimi imeni ali on line, dobil informacije o njihovih imenih in priimkih.

Roberto Veraldi, profesor in častni konzul republike Srbije v Italiji, se je leta 2011 s skupino italijanskih podjetnikov udeležil sestanka o možnostih investiranja v Jagodino in okoliške občine. Točen potek in vsebina uradnega dela pogovorov nista povem jasna, toda nihče ne zanika, da je kasneje sledila zabava. In prav o njej je Veraldi pripovedoval takratni srbski veleposlanici v Rimu Sandri Rašković-Ivić. Da so že med večerjo pripeljali mlade plesalke, ki so očitno in poudarjajoče nastopale brez spodnjega perila, da so jih gostitelji vabili, naj izberejo tisto, ki jih še posebej privlači. Ko je Markoviću odgovoril, da ga to ne zanima, so mu organizirali posebno presenečenje. V hotelski sobi ga je čakala gola mladenka. Potem ko jo je Veraldi prosil, naj se obleče in odide, so ga obtožili, da je očitno homoseksualec in se ga kasneje vidno izogibali. Danes Veraldi pravi, da ima o takratnem potovanju zelo nejasen in zbledel spomin. Da se je vse skupaj začelo s težavami v razumevanju, kdo bo s kom v sobah, da je bil v sobi sam in da želi zapreti to vprašanje. Tudi zato, ker se je popolnoma umaknil v zasebno življenje, podrejeno družini, učenju in študentom.

Marinika Tepić je zgolj začela govoriti o stvareh, ki so bile že skorajda javne. Vendar jih ni imel nihče poguma razkriti, obsoditi in jim nadeti njihovo pravo ime - pedofilija. Sedaj se vsi branijo, da niso vedeli nič in da se pravzaprav nikoli niso udeležili jagodinskih zabav. Tudi predsednik države Vučić je pohitel s pojasnilom, da se je vedno, takoj po koncu uradnih sestankov, napotil nazaj v beograjsko predsedniško palačo. Toda Tepićeve ne morejo utišati. Sedaj zahteva, naj primer prevzame beograjsko vrhovno tožilstvo, začne kazenski postopek in tudi tako prepreči pritiske izsiljevanja in grožnje onim, ki bodo pričali. Tepićeva nadaljuje svoj pohod. Njeni nasprotniki so neomajni: obramba skuša njen boj za mladoletne žrtve prikazati zgolj kot njeno lastno politično promocijo. Obenem pa morajo braniti tudi Markovića, ki je s svojo stranko v koaliciji s socialistično partijo, ki jo vodi Ivica Dačić, skupaj pa sta od leta 2012 tudi del vladajoče skupine Aleksandra Vučića.

Toda zdaj ni ogrožen več samo Marković, saj naj bi se zabav med drugimi funkcionarji udeleževal tudi sedanji predsednik parlamenta Dačić. Ne, to ne more biti Vučićev političen interes. Saj je Dačića že uspel umakniti na - v današnji Srbiji - skorajda povsem nepomembno mesto šefa parlamenta, ter - kar je še pomembnejše - skleniti z njim načelni dogovor, da socialisti na prihajajočih predsedniških volitvah ne bodo nastopili s svojim kandidatom in posegali v Vučićev volilni bazen. Prav tako Marković zagotavlja vladajoči koaliciji primerno število volilnih glasov iz svojega okolja. Vendar mora biti v njuni medijski in ostali zaščiti zelo previden zaradi pričakujočih pričanj žrtev pedofilskih orgij. Deklet, starih petnajst, šestnajst morda sedemnajst ali več let, ki so ostale s pohabljenimi spomini in bolečinami, ki ne bodo nikoli izginile.

Če bo moral Marković oditi, bo Vučićeva pozicija oslabljena. Prvič bo dobil resnega volilnega tekmeca, ki se ga ne bo mogel otresti s takšno lahkoto, kot se je bivšega predsednika svoje stranke, Tomislava Nikolića. Marinika Tepić je vztrajna ženska. Tudi zato, ker tako kot Vučić ve, da je politična pobožnost ljudstva spremenljiva, saj najprej časti kot nezamenljive in večne nekatere ljudi oblasti, potem pa jo nenadoma na neki nikoli vnaprej določljivi časovni točki navduši nekaj novega, še bolj čudežnega. In takrat v hipu pozabi na prejšnje politične malike.


Preberite še


Najbolj brano