Zbrali so 50 ton azbestnih odpadkov

Približno 50 ton azbestnih odpadkov oziroma 115 dovozov iz 29 naselij v komenski občini je rezultat tridnevne akcije (med 22. in 24. aprilom) brezplačne oddaje azbestnih odpadkov v Občini Komen za občane.

V  Komnu so občani prvič brezplačno oddajali azbestne odpadke,  v zbirnem centru se jih je v treh dneh 
s 115 dovozi nabralo 50 ton.  Foto: KSP Sežana
V Komnu so občani prvič brezplačno oddajali azbestne odpadke, v zbirnem centru se jih je v treh dneh s 115 dovozi nabralo 50 ton.  Foto: KSP Sežana

KOMEN > Skupaj s Komunalnim stanovanjskim podjetjem (KSP) Sežana je akcijo brezplačne oddaje azbestnih odpadkov (salonitnih plošč, azbestno-cementne kritine, vodovodne cevi, ki vsebujejo azbest ...) letos prvič organizirala Občina Komen ter tudi krila stroške oddaje na odlagališče.

“Ne samo, da je bil odziv občanov več kot dober, kar dokazujejo visoke številke, pohvaliti jih je še potrebno, ker so azbestne odpadke v večini pravilno pripravili za oddajo - zložili na palete in zavili v folijo - in tako preprečili raztros azbestnih vlaken v okolje,” je po akciji pojasnila Vlasta Kukanja, vodja enote ravnanja z odpadki v KSP.

50

ton azbestnih odpadkov so brezplačno oddali komenski občani

Občani so palete predhodno lahko prišli iskat v zbirni center Komen, kamor so azbest tudi odlagali. “Vsi so se dobro organizirali, palete so pripeljali s traktorji, prikolicami, vaščani Malega Dola so celo naročili mali tovornjak za celo vas,” je še povedala Kukanja. Ocenjuje, da je bil odziv tako dober tudi zato, ker je občina že nekaj mesecev prej po več kanalih začela z obveščanjem o brezplačnem prevzemu azbestnih odpadkov.

“Nismo se nadejali, da bo odziv tako velik, ocenjevali smo, da bo pol manjši. Vse skupaj bo občino stalo med 12.000 in 15.000 evrov, a ta denar bo - gledano z ekološkega vidika - dobro vložen. Saj je bolje, da so ti odpadki nekje varno odloženi, kot pa da se znajdejo v naravi, obremenjujejo kraške jame, vrtače, ...,” je prepričan komenski župan Erik Modic. Sicer stane oddaja azbestnih odpadkov 228,7 evra za tono. “Tako zbrane azbestne odpadke bomo odpeljali na odlagališče Mala Mežakla, na Jesenice, saj v Sežani nimamo več aktivnega odlagališča,” je še povedala vodja enote.

Odpadke so brezplačno lahko odložili tisti občani, ki so pokazali zadnjo plačano položnico za storitve ravnanja z odpadki, akcija ni bila namenjena oddaji azbesta poslovnih subjektov. Največ dovozov je bilo iz Komna in Tomačevice.


Najbolj brano