Onkološka dejavnost se v šempetrski bolnišnici ne bi zmanjševala

Do onkoloških pacientov, ki se zdravijo v šempetrski bolnišnici, je prišla vest, da zdravnica specialistka za to področje odhaja delat v Ljubljano. Ostala bi le ena, kar je za potrebe na Goriškem premalo. Vendar v vodstvu bolnišnice pojasnjujejo, da takšna razlaga ni natančna. Kadra bo ostalo dovolj, dejavnost se bo kvečjemu širila.

Ni strahu, da bi morali onkološki bolniki iz regije po novem hoditi 
na zdravljenje drugam, zagotavljajo v šempetrski bolnišnici.  Foto: Jana Rajh Plohl
Ni strahu, da bi morali onkološki bolniki iz regije po novem hoditi na zdravljenje drugam, zagotavljajo v šempetrski bolnišnici.  Foto: Jana Rajh Plohl

ŠEMPETER PRI GORICI >Med ljudmi, ki se v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica zdravijo zaradi rakastih obolenj, je pred dnevi završalo. Pojavila se je bojazen, da ne bodo več imeli zdravljenja v domači regiji. V ustanovi naj bi ostala le ena od dveh onkologinj, druga naj bi odšla v Ljubljano. Glede na to, da se je bolnišnica pred leti zavzemala za ta program, bi bil tak razplet precejšen udarec, vendar pa največji zdravstveni ustanovi v regiji mirijo, da se to ne bo zgodilo.

Morebitni odhod bi lahko nadomestili

“Onkologija pri nas temelji na ambulantni dejavnosti, vezani na dajanje zdravil, kot so citostatiki, biološka zdravila in drugo. Nosilka te dejavnosti je zaposlena v bolnišnici za polni delovni čas, pomaga ji kolegica specialistka, ki v novogoriški ustanovi dela dvakrat tedensko, drugače pa je zaposlena na onkološkem inštitutu. V preteklosti je bila naša specializantka, vendar se je odločila za delno zaposlitev. Govori se, da bo prej ali slej ostala na onkološkem inštitutu,” pojasnjuje strokovna direktorica zavoda Dunja Savnik Winkler.

Operacijske še stojijo

Na običajnem covid oddelku je bilo včeraj 14 pacientov, na intenzivnem covid oddelku pa je bilo sedem pacientov, od katerih so štirje potrebovali mehansko ventilacijo. Dokler bo covid oddelek odprt, ostaja režim spremenjen, operacij pa je manj. Ravno anesteziologi, ki bi jih potrebovali v operacijskem bloku, ostajajo vpeti v delo s hospitaliziranimi s covidom-19.

Načrt je ohraniti trend rasti

Vendar je bolnišnica za ta namen pridobila novo specializacijo iz internistične onkologije. Ima mlado specializantko, ki bo po beseda sogovornice “po zaključenem stažu lahko prevzela ambulanto in dejavnost se bo še razširila.” V Šempetru trenutno zdravijo določene oblike bolezni, od raka dojk prek črevesja, uroloških rakastih obolenj, krvnega raka, v prihodnje bodo lahko obravnavali še širšo paleto zdravstvenih stanj. Zdravstvena zavarovalnica to plačuje po izvedbi, programa je lahko toliko, kolikor ga specialistki onkologije zmoreta narediti.

Pred časom so vse dejavnosti izvajali v ambulantah, zdaj to počnejo v tako imenovani dnevni bolnišnici, kjer so boljši pogoji za delo in je za paciente udobnejše, prijaznejše. In kot misel zaključuje Savnik Winklerjeva, “ni bojazni, da bi se dejavnost zapirala”.

Razlaga, da je severnoprimorska bolnišnica pred 15 leti začela z zdravljenjem krvnih rakov, nato pa dejavnost širila: “Imamo lepe uspehe zdravljenja in to, da ostajajo ljudje na zdravljenju v svoji regiji, je velika prednost.” Poleg aplikacije zdravil so v Šempetru določene operacije, namen oziroma želja ustanove pa je vključevati druga področja, odvisno od zdravnikov, od onkološkega inštituta, od več dejavnikov.


Najbolj brano